Podľa ministerstva zdravotníctva stiahla výpovede tretina lekárov

Ministerstvo zdravotníctva SR na základe informácií od riaditeľov nemocníc eviduje v utorok približne 800 stiahnutých výpovedí lekárov z celkového počtu 2 400.

29.11.2011 14:46 , aktualizované: 16:55
Lekári, nemocnica Antolská Foto:
Lekári v bratislavskej nemocnici na Antolskej debatujú o krízovej situácii.
debata (51)

Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik oslovil svojich rezortných kolegov v okolitých krajinách s požiadavkou na poskytnutie lekárov v prípade, ak slovenskí lekári nestiahnu výpovede v nemocniciach.

Minister zdravotníctva operatívne požiadal o zahraničnú pomoc, konkrétne v Českej republike (Ministerstvo zdravotníctva ČR a Ministerstvo obrany ČR), v Rakúsku (Spolkové ministerstvo zdravotníctva), v Maďarsku (Ministerstvo národných zdrojov), v Poľsku (Ministerstvo zdravotníctva), na Ukrajine (Ministerstvo zdravotníctva). Rakúska strana ponúkla Slovensku možnosť ošetrenia v nemocniciach na svojom území,  česká strana v najbližšom čase spresní počty lekárov, ktorí by mohli prísť na Slovensko.

Cieľom Ministerstva zdravotníctva SR je uprednostniť v prvom rade kapacity slovenských lekárov, v prípade potreby však využije aj pomoc ich kolegov zo zahraničia. „V prvom rade sa však chcem dohodnúť s našimi lekármi,“ skonštatoval minister.

V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) v Košiciach v utorok stiahlo výpoveď 140 lekárov. Počet stiahnutých výpovedí v tejto nemocnici predstavuje celkovo 210 a platných je už len 28 výpovedí. Žiadnemu lekárovi tejto nemocnice nebude nutné nariadiť pracovnú pohotovosť v rámci núdzového stavu.„Situácia sa v nemocnici definitívne stabilizovala,“ poznamenala Oravcová.

Nemocnica tak v utorok mohla zrušiť zákaz prijímania pacientov na plánované hospitalizácie a výkony. „Prevádzka všetkých našich kliník a oddelení je odteraz zabezpečená v štandardnom režime. Je to dobrá správa pre našich pacientov a upokojujú sa aj nálady medzi zdravotníkmi,“ doplnila Oravcová.

Odborári kritizujú núdzový stav

Podľa vedenia lekárskych odborov (LOZ) je v aktuálnej situácii najlepším variantom vyhnúť sa núdzovému stavu a dohodnúť sa. „V tejto chvíli nevieme, akým spôsobom bude vyhlásenie núdzového stavu prebiehať, akým spôsobom bude zabezpečené, a akým spôsobom bude prebiehať zdravotnícka starostlivosť,“ uviedol šéf ordborárov Marian Kollár.

Vláda je podľa lekárskych odborárov povinná prijať všetky opatrenia, vrátane ekonomických, aby núdzovému stavu predišla, dohoda s lekármi je preto najjednoduchšie riešenie.

„Nútené práce znamenajú obrovský stres pre lekárov, čo sa môže odraziť na liečbe. Nikto súdny nemôže dopustiť, aby naša práca bola vystavená chybám z dôsledku nátlaku,“ uviedol člen výboru LOZ Peter Blaško a pripomenul, že núdzový stav s nútenými prácami problém nerieši, ale iba odsúva na neskôr.

Vláda uvažuje aj o zatváraní celých nemocníc

Uhliarik lekárov upozornil, že na sťahovanie výpovedí majú čas iba do stredy. Ak vláda v rámci núdzového stavu nevyhodnotí, že odchádzajúcich lekárov potrebuje aj naďalej, ich výpoveď sa stane platnou a z nemocníc odídu. Podľa odhadov na Slovensku nevyhnutne potrebujeme z odchádzajúcich lekárov 500 špecialistov. Je pritom dosť možné, že ich zdravotnícke zariadenia ďalej potrebovať nebudú, minister totiž opätovne potvrdil, že vláda uvažuje nad rušením a zlučovaním oddelení, ale aj nad zatváraním celých nemocníc. O prácu by tak neprišli iba lekári, ale aj ďalší zamestnanci, ako napríklad sestry. „Toto asi nie je tá systémová zmena, ktorú odborári chceli,“ pýtal sa Uhliarik. V koľkých nemocniciach a kedy by zmeny mohli nastať, povedať nechcel.

Aktuálne vláda uvažuje, že pracovnú povinnosť bude nariaďovať iba lekárom, ktorí dali výpovede, hoci by mohla povolať aj iných. O vyhlásení núdzového stavu nemusia riaditelia svojich zamestnancov nijako špeciálne informovať, ak sa rozhodnú, pre ktorých lekárov by mala platiť pracovná povinnosť, tí sa to samozrejme musia dozvedieť cez miestny obvodný úrad. Ak by pracovnú povinnosť odmietli, hrozia im sankcie. Minister však verí, že k takejto situácii nepríde.

Opozícia vyzýva vládu a lekárov na rokovania

Exminister zdravotníctva Richard Raši po rokovaní výboru upozornil, že podľa jeho informácií je situácia vážna aj v niektorých nemocniciach, ktoré nespadajú pod vládou vyhlásený núdzový stav. Ako príklad spomenul Nitru a Levice. Vládu a odborárov vyzval, aby opätovne začali rokovať. Ak by podľa neho vláda hneď od začiatku lekárom garantovala zrušenie transformácie a zisku zdravotných poisťovní, mohla dohodnúť sociálny zmier aj s menším objemom zdrojov ako teraz. Zároveň si myslí, že minister mal situáciu s lekármi riešiť podobne ako pri sestrách stanovením minimálnej mesačnej mzdy v závislosti od rokov praxe. Raši tvrdí, že nie je možné z rokovaní vylúčiť odborárov.

Minister Uhliarik na výbore predniesol informáciu o príprave rezortu zdravotníctva na zabezpečenie akútnej zdravotnej starostlivosti po naplnení výpovednej lehoty lekárov. Poslanci ju dostali iba krátko pred začiatkom rokovania, napokon ju však vzali na vedomie. Najmä opoziční poslanci však kritizovali ministra za jej obsah. Štefan Zelník (SNS) tvrdil, že opatrenia vlády sú „postavené na vode“. Podľa neho majú všetky nemocnice, ako aj všetci lekári svoje kapacity. „Núdzový stav nie je to, že teraz zamkneme sestry a lekárov na operačky a tri dni ich nepustíme. Je to o nariadení pracovnej povinnosti, samozrejme nebude slúžiť stále,“ reagoval Uhliarik.

Spokojný však nebol ani Peter Kalist (SaS). „Som sklamaný, čakal som plán B a ja tu nikde plán B nevidím,“ uviedol. Výbor sa pritom zhodol, že núdzový stav je iba dočasné riešenie, trvať môže maximálne 90 dní. „Situácia sa rieši, neplašme občanov, je čas na to, aby sa opäť rokovalo,“ odkázal minister členom výboru. Podľa Viliama Novotného (SDKÚ) sa však bude rokovať s lekármi a nie so šéfom Lekárskeho odborového združenia Marianom Kollárom. Rokovania s ním označil za kontraproduktívne a nezmyselné.  V utorok by mala s lekármi nemocníc, ktorých sa týka vyhlásenie núdzového stavu, rokovať premiérka.

51 debata chyba