Podpredseda predstavenstva SEPS požiadal pre Gorilu Miškova o odvolanie

Podpredseda predstavenstva Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy, a.s., (SEPS) Igor Grošaft, ktorý sa spomína v údajnom dokumente Slovenskej informačnej služby (SIS) Gorila, požiadal ráno ministra hospodárstva Juraja Miškova (SaS) o odvolanie z funkcie. Informovalo o tom komunikačné oddelenie SEPS, a.s.

13.01.2012 13:59
Juraj Miškov Foto:
Minister hospodárstva Juraj Miškov.
debata (2)

„Ako dôvod uviedol, že nechce, aby súčasná predvolebná situácia na Slovensku vyústila do negatívnej medializácie spoločnosti SEPS, a.s.,“ vysvetlil prevádzkovateľ prenosovej sústavy.

K rovnakému kroku pristúpili aj ďalší dvaja vysokí štátni úradníci, ktorý sa v Gorile spomínajú. O uvoľnenie z funkcie požiadal poradca ministra vnútra Daniela Lipšica (KDH) pre rómsku kriminalitu Milan Krajniak, ako aj šéf Nemocnice sv. Michala Stanislav Janota. V čase, keď mal spis vzniknúť, boli všetci títo funkcionári vo vedení Fondu národného majetku (FNM).

Ešte v stredu vláda kvôli kauze Gorila odvolala z funkcie predsedníčky výkonného výboru FNM Annu Bubeníkovú. Za jej odchod sa vyslovili všetci ministri SaS, KDH a Mosta-Híd, ako aj premiérka Iveta Radičová (SDKÚ). Proti boli len ministri SDKÚ.

Dôvodom na odvolanie boli podľa Miškova informácie z dokumentu Gorila, ktoré naznačujú korupčné správanie Bubeníkovej, ako aj ďalších funkcionárov FNM ešte v období druhej vlády Mikuláša Dzurindu (SDKÚ). Pravosť tvrdení zo spisu doteraz nikto oficiálne nepotvrdil.

Podľa predbežných hospodárskych výsledkov dosiahol SEPS, a.s., za vlaňajšok zisk pred zdanením vo výške 42 miliónov eur a na konci minulého roka odviedla do štátneho rozpočtu mimoriadne dividendy vo výške 8,8 milióna eur. Celkovo tak v roku 2011 vyplatila dividendy v objeme 17,8 milióna eur.

SEPS vykonáva prenos elektrickej energie na celom území Slovenska. Zabezpečuje prenos elektrickej energie z elektrární do distribučnej siete a veľkým odberateľom napojených na 220 kV a 400 kV siete. Spoločnosť vznikla v roku 2002 a jej 100-% vlastníkom je FNM.

2 debata chyba