Úrad vlády sa v tlači ospravedlní Hedvige Žákovej Malinovej

Úrad vlády prostredníctvom tlače vysloví poľutovanie nad prípadom sťažovateľky Hedvigy Žákovej Malinovej. Dnes o tom rozhodla vláda.

01.02.2012 14:09
Hedviga Malinová Foto:
Hedviga Malinová
debata (14)

Tá ešte na svojom rokovaní 28. septembra minulého roka schválila text dohody s menovanou vo veci jej sťažnosti predloženej Európskemu súdu pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu. Slovensko zažalovala za chyby vo vyšetrovaní, ktoré jej nezaručovali férový proces. Dohoda obsahovala podmienky uzavretia zmieru medzi stranami. Vláda v nej pripustila, že v prípade sťažovateľky sú určité okolnosti, ktoré vyvolávajú pochybnosti ohľadom rešpektovania jej práv zaručených v Dohovore na ochranu ľudských práv a základných slobôd. Žáková sa zase vzdala všetkých prípadných nárokov voči štátu.

ESĽP v novembri 2011 vzal na vedomie túto dohodu a rozhodol o vyčiarknutí sťažnosti zo zoznamu svojich prípadov. Za zmier v tejto veci nehlasoval na rokovaní vlády 28. septembra minulého roka minister vnútra Daniel Lipšic (KDH). Podľa neho má Žáková právo na to, aby sa jej prípad, ktorý trvá vyše päť rokov, v rozumnej dobe uzavrel.

 „To nie je zločinecká skupina, to je prečin krivej výpovede. Druhá vec je, že ak beží trestné stíhanie, tak sa mi zdá trochu schizofrenické, aby vláda uzatvárala zmier v Štrasburgu. Lebo v Štrasburgu je žalovaná SR a Slovensko cez orgány prokuratúry pani Žákovú stíha. No a tá istá Slovenská republika uzatvára zmier, kde sa jej v princípe ospravedlňuje. To sa mi nezdá pre fungovanie štátu celkom konzistentné,“ priblížil. Ako však pripomenul, jej práva boli evidentne porušené, keďže ťahať tak dlho vyšetrovanie krivej výpovede je v právnom štáte neprijateľné.

Kauza vznikla po tom, čo 25. augusta 2006 dvaja holohlaví mladíci údajne prepadli v Nitre vtedy 23-ročnú Hedvigu Malinovú, surovo ju dokopali, okradli a na tričko napísali protimaďarské heslá. Študentka neskôr udala, že sa tak stalo, keď išla na skúšku na Fakultu stredoeurópskych štúdií Univerzity Konštantína Filozofa a do mobilu hovorila po maďarsky. Polícia vyšetrovanie útoku ukončila 11. septembra 2006 so záverom, že skutok sa nestal. Od 14. mája 2007 je stíhaná pre krivú výpoveď a krivú prísahu. Polícia a prokuratúra trvali na tom, že si útok vymyslela. Prípad podozrenia z jej krivej výpovede stále stojí na Generálnej prokuratúre pre znalecký posudok dekana Lekárskej fakulty Univerzity Komenského Jána Labaša, ktorý spochybňuje, že Žákovú vôbec napadli.

14 debata chyba