Za smrť dievčatka môžu niesť zodpovednosť vodári

Nitrianska polícia stále hľadá vinníka, ktorý je zodpovedný za smrť trojročnej Vanesky. Tá spadla vo štvrtok počas večernej prechádzky do kanála. Vyšetrovateľ zisťuje, prečo nebol zakrytý.

13.05.2012 16:54
Vaneska, kanál Foto:
Trojročná Vaneska spadla do otvoreného kanála.
debata (78)

Kanalizačná šachta leží blízko rieky Nitra v mestskej časti Dolné Krškany. Na to, aby bola prekrytá a zabezpečená proti úrazu, by mali pravidelne dohliadať pracovníci Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti, ktorej šachta patrí. Policajti sa chystajú vypočuť zamestnancov, ktorí sú za daný úsek zodpovední.

Podľa Evy Benčekovej z vodárenskej spoločnosti o odokrytej diere nik nevedel. „Spoločnosť nemala vedomosť o chýbajúcom poklope na kanalizačnej šachte. Nikto jeho krádež nenahlásil.“ Vodári podľa jej slov často preverujú celý kanalizačný systém, no s krádežami si nevedia dať rady. „V rámci cyklickej údržby kanalizácie sa poklopy pravidelne kontrolujú a chýbajúce sa dopĺňajú. Stáva sa veľmi často, že poklopy sú odcudzené, a to opätovne, dokonca už niekoľko hodín po ich doplnení.“

Či už niekto poklop ukradol, alebo nie, svoju mieru zodpovednosti budú niesť určite vodári. „Každý vlastník sa musí zo zákona starať o svoj majetok tak, aby nedochádzalo ku škode alebo ku zraneniam,“ uviedla nitrianska policajná hovorkyňa Božena Bruchterová. Polícia vec vyšetruje ako prečin usmrtenia. Páchateľovi hrozí päťročné väzenie.

Tragédia sa stala počas prechádzky pri rieke približne o pol ôsmej večer. Dievčatko sa hralo na lúke aj so sestrou, dohliadal na ne strýko. Polícia ho zatiaľ neplánuje trestne stíhať. Vyšetrovateľovi povedal, že sa mu zrazu dievča stratilo pred očami. Spadlo asi do päťmetrovej šachty plnej splaškov, odkiaľ ho prúd odniesol asi pol kilometra preč do čističky vôd. Tu sa ho snažili oživovať záchranári, no neúspešne.

Podľa hovorcu nitrianskych hasičov Viliama Pánskeho sú takéto pády veľmi nebezpečné, obzvlášť pre malé deti. „V šachte bolo asi 80 centimetrov vody a silný prúd, to je nebezpečná kombinácia. Hasiči sa na miesto vrátili ešte o desiatej večer na žiadosť polície, aby prehľadali priestory. Našli tu zachytenú malú topánočku.“

Niektoré vodárenské spoločnosti sa snažia krádežiam poklopov predísť tak, že upúšťajú od kovov. V západných krajinách sa objavujú poklopy z plastu, ich údržba je však drahšia a náročnejšia. Bratislavská vodárenská spoločnosť zaviedla kombináciu železa a betónu.

„Urobili sme to preto, aby sa nekradli. Zlodeja to odradí, pretože by musel prácne vysekávať betón zo zliatiny. Z 33-tisíc poklopov nám ukradnú 2–3 ročne,“ uviedol hovorca Zenon Mikle.

Zlodeji nosia do zberných surovín zväčša rozpílené poklopy. Za jeden liatinový poklop s hmotnosťou asi 50 kilogramov im vo výkupni dajú 8 eur a 50 centov. „Cena za liatinu v zberných surovinách je približne 17 centov za kilogram,“ dodal Mikle. Policajti majú teoreticky šancu vypátrať aj zlodeja poklopu, ktorý chýbal na šachte v Nitre. Pracovníci v zberniach majú totiž povinnosť odpísať si údaje z občianskeho pri každom predaji. Problém je však aj to, že väčšina poklopov podľa Mikleho nemá identifikačné zna­ky.

78 debata chyba