S Bezákom sa prišli rozlúčiť stovky ľudí, žiadajú vysvetlenie

Niekoľko stoviek ľudí z rôznych slovenských miest sa podvečer zhromaždilo pred domom, v ktorom žije odvolaný arcibiskup Trnavskej arcidiecézy Róbert Bezák. Na námestí sv. Mikuláša v Trnave vyjadrili svoju podporu odvolanému trnavskému arcibiskupovi okrem iného aj položením kvetov k jeho fotografii či transparentom s nápisom Navždy náš arcibiskup!

02.07.2012 19:41
Bezák Foto:
Asi tristo ľudí na pokojnom zhromaždení položilo kytice kvetov k fotografii odvolaného trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka pred domom, v ktorom v Trnave býval.
debata (111)

Zúčastnení všetkých vekových kategórií, najmä mladší ľudia, poďakovali Bezákovi za jeho trojročné pôsobenie vo funkcii.

Jeden z účastníkov stretnutia prišiel s iniciatívou požiadať listom adresovaným metropolitovi Bratislavskej arcidiecézy a západoslovenskej cirkevnej provincie Stanislavovi Zvolenskému, Konferencii biskupov Slovenska a ďalším cirkevným hodnostárom o vysvetlenie dôvodov, ktoré viedli k odvolaniu Bezáka. Navrhol zorganizovať petičnú akciu, ktorú by účastníci stretnutia podporili svojím podpisom.

Cirkvou už dlhšie otriasajú rôzne sexuálne škandály, za ktoré nebol nikdy nikto odvolaný, poukazovali ľudia na námestí vo vzájomných diskusiách. Odvolanie Bezáka považujú za bezprecedentné.

Ďalšie stretnutie vyjadrujúce podporu arcibiskupovi Bezákovi je naplánované na piatok 6. júla, kedy sa ľudia plánujú stretnúť o 19. hodine na Trojičnom námestí v Trnave.

Svätý Otec Benedikt XVI. na poludnie odvolal arcibiskupa Róberta Bezáka z pastoračného riadenia Trnavskej arcidiecézy. Rozhodol sa tak na základe apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila 22. januára až 1. februára 2012. Konferencia biskupov Slovenska rozhodnutie Svätého Otca prijíma v duchu viery a synovskej poslušnosti a prosí Pána o požehnanie pre Cirkev na Slovensku.

Bezák sa narodil 1. marca 1960 v Handlovej. Študoval na Teologickej fakulte v Bratislave a počas štúdií prijal rehoľnú formáciu v Kongregácii najsvätejšieho Vykupiteľa – Redemptoristov, kde v roku 1983 zložil aj celoživotné rehoľné sľuby. Vysvätený na kňaza bol 17. júna 1984 v Banskej Bystrici. Za trnavského arcibiskupa bol menovaný 18. apríla 2009 a vysvätený 6. júna.

Až do vymenovania nového pastiera pre Trnavskú arcidiecézu bude jej pastoračným riadením poverený pomocný biskup Ján Orosch ako apoštolský administrátor „sede vacante“. To znamená, že bude podriadený priamo Svätej stolici. Vymenovanie administrátora je dočasným riešením.

111 debata chyba