Polícia si na pirátovi zgustla, odborník to tak jednoznačne nevidí

Z prípadu 18-ročného internetového piráta z Hornej Ždane sa môže stať dôležitý precedens do budúcnosti. Mladíka, ktorý šíril odkazy na stiahnutie filmov cez internet, sa chystá stíhať polícia. Podľa nej mu za pirátstvo hrozí až päť rokov väzenia.

13.07.2012 15:00
počítač, internet, mail Foto:
Ilustračné foto
debata (30)

Škody za štyri roky, počas ktorých na diskusných fórach zverejňoval odkazy na servery, kde sa dajú zadarmo a nelegálne sťahovať filmy, sa podľa odhadov vyšplhali na desaťtisíce eur. „Držiteľom autorských práv spôsobil škodu za takmer 96 750 eur,“ povedala banskobystrická policajná hovorkyňa Mária Faltániová pri zdôvodňovaní obvinenia.

Odborník na autorské právo však prípad tak jednoznačne nevidí a vyvodzovanie trestnoprávnej zodpovednosti považuje za prehnané. Sám totiž filmy na internete nezverejňoval a upozornil len na miesto, kde sa k nim dá dostať. „Porušením práva je u nás proces zverejnenia, teda sprístupnenia nelegálneho obsahu verejnosti. To, že on zverejnil link na iné miesto na internete, kde bol nelegálny obsah zverejnený, nie je priamo porušením autorských práv,“ hovorí advokát Leo Vojčík, ktorý je odborníkom na autorské práva a duševné vlastníctvo.

Ako ďalej vysvetľuje, po právnej stránke by teda v podobných prípadoch mal byť zodpovedný ten, kto nelegálny obsah na internete zverejnil. Zdôrazňuje však, že aj tu treba prípady posudzovať individuálne. „Je zaužívaná prax, že tí, ktorých autorské práva boli porušené, upozorňujú prevádzkovateľov serverov na to, aby daný obsah stiahli. Vo väčšine prípadov to stačí a následne to naozaj aj stiahnu. Ak by tak ale napriek upozorneniu neurobili a obsah by na internete držali naďalej, vtedy sú zodpovední aj prevádzkovatelia,“ dodáva Vojčík.

Na problematickosť určovania zodpovednosti za obsah stránok sa sťažuje aj Slovenský ochranný zväz autorský.

Hoci polícia sa problematikou porušovania autorských práv zaoberá pomerne často a len vlani riešila 81 prípadov, s takýmto podnetom sa ešte nestretla. Upozornila ju na to Česká protipirátska únia, ktorá sa v podobných prípadoch angažuje.

Napriek množiacim sa podnetom však má polícia zväčša aj tak obmedzené možnosti. Ako totiž vysvetľuje Vojčík, sťahovanie rôzneho obsahu z internetu pre vlastné potreby nie je nezákonné. Takým sa stáva až pri jeho ďalšom šírení, čo ale v mnohých prípadoch komplikuje dokazovanie.

Veľká ryba medzi pirátmi

Slovensko sa v súvislosti s internetovým pirátstvom už raz dostalo aj do svetových médií. Keď americká FBI v januári odstavila populárny server Megaupload.com a zatkla jeho zakladateľa Kima Schmitza, vysvitlo, že medzi jeho najbližších spolupracovníkov patril aj dizajnér Július Benčko z Košíc. Ten bol spolu s ďalšími siedmimi manažérmi firmy obvinený z porušovania autorských práv, prania špinavých peňazí a vydierania. Škody, ktoré spôsobili prostredníctvom servera určeného na sledovanie súborov, sa mali vyšplhať až na 388 miliónov eur, pričom svojimi aktivitami mali získať až 137 miliónov eur. Benčka sa však FBI nepodarilo zatknúť.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba