Horský: Zodpovednosť nesie ten, kto Bubeníkovú nominoval

Post bývalej šéfky Fondu národného majetku Anny Bubeníkovej v Bruseli je ďalším čiernym bodom pre SDKÚ. Myslí si to politológ Michal Horský, podľa ktorého by sa Slovensko škandalóznu nomináciu malo pokúsiť zrušiť.

05.08.2012 15:32
Michal Horský Foto:
Michal Horský
debata (90)

Dá sa v súčasnej situácii povedať, kto nesie zodpovednosť za to, že jedna z ústredných postáv kauzy Gorila Anna Bubeníková radí Grécku pri privatizácii?
Aj z tohto príkladu je viac ako zrejmé, že v živote sú prípady a ľudia, ktorí nemajú vlastné morálne hranice. Aj keď vina pani Bubeníkovej zatiaľ nebola preukázaná, aby sa táto domáca expertka takýmto spôsobom začala presadzovať aj na medzinárodnom poli ako poradkyňa pri gréckej privatizácii a splácaní dlhov, je niečo nevídané. Verejne známe osobnosti s nedoriešenou minulosťou by sa týmto spôsobom vôbec nemali angažovať. Na druhej strane je zrejmé, že hlasy, ktoré upozorňujú na šarapatenie a nekompetentnosť bruselskej byrokracie, nie sú ďaleko od pravdy. Mechanizmy výberu sú zatiaľ natoľko netransparentné, že aj taká v očiach verejnosti neslávna osoba ako pani Bubeníková sa na takýto post mohla presadiť.

Aj keď väčšina politikov tvrdí, že doteraz o ničom nevedela, exminister financií Ivan Mikloš podľa svojho blogu o Bubeníkovej poste vedel už v januári. Nemal konať?
Osobitnú zodpovednosť za škandál okolo pani Bubeníkovej nesie, prirodzene, strana, ktorá ju svojho času nominovala do funkcie šéfky Fondu národného majetku. Tým skôr, že už v januári upozorňuje Mikloš na to, že sa presadila ako poradkyňa gréckeho privatizačného fondu, bude očista SDKÚ od podozrenia zo spätosti s korupciou ťažšia, keďže toto podozrenie sa opätovne iba potvrdzuje. Rovnaký podiel viny má bývalý podpredseda Mikloš, ako aj súčasný predseda Pavol Frešo.

Môže takáto nominácia zhoršiť aj medzinárodný imidž Slovenska?
Prípad pani Bubebíkovej oprávnene znepokojuje nielen domácu politickú scénu, ale aj verejnú mienku a poburuje občanov. Z medzinárodného pohľadu je to ale len malá ryba v mori iných škandálov.

Aké kroky by teraz mali podniknúť politici, ktorí vraj o ničom nevedeli?
Je nepochybné, že aj keď súčasná vláda s touto nomináciou nemá do činenia, bude konať a hľadať spôsoby stiahnutia Bubeníkovej z funkcie.

Môže táto nominácia ešte viac oslabiť SDKÚ, prípadne zhoršiť je postavenie v rámci opozície?
Kauza Gorila zasiahla vo volebnej kampani najviac SDKÚ, hoci často aj neoprávnene. Osobnosti ako Mikuláš Dzurinda a Anna Bubeníková vo verejnom živote iba ťažko môžu ďalej účinkovať. Je preto neodpustiteľné, že práve túto skutočnosť si pani Bubeníková dostatočne neuvedomila, neprejavila dostatok nielen slušnosti, ale aj solidarity so stranou, ktorá za ňou stojí. Taktiež je nepochybné, že príslušné dôsledky jej správania ponesie táto strana naďalej. V tejto kauze však majú ostatné opozičné strany čisté ruky.

© Autorské práva vyhradené

90 debata chyba