Mella chcú dostať na Slovensko cez diplomaciu

Slovensko sa vzdáva možnosti získať Karola Mella z Belize na základe medzinárodného zatykača. Po tom, čo s prvou žiadosťou neuspelo, sa prevoz pokúsi docieliť diplomatickou cestou. Odhadnúť jej priechodnosť si zatiaľ právnici netrúfajú.

15.08.2012 12:00
Karol Mello Foto: ,
Karol Mello pred rokmi na Slovensku. Hoci sa ocitol pred súdom niekoľkokrát, registerr trestov má stále čistý.
debata (2)

Dôvodom novej taktiky je, že Slovensko nemá s Belize podpísanú zmluvu o vydávaní zločincov. Obe krajiny sú síce členmi Interpolu, ale to na vydanie nestačí ani v prípade, že je zadržaný človek, na ktorého je vydaný medzinárodný zatykač.

V novej žiadosti sa preto Slovenska odvoláva na medzinárodne uznávanú zásadu reciprocity, teda vzájomnosti, ktorá by mala byť podkladom na vzatie Mella do vydávacej väzby v stredoamerickom štáte. „Vzhľadom na rôznosť právnych systémov Slovenskej republiky a Belize je ministerstvo spravodlivosti pripravené poskytnúť v súvislosti s vydaním Karola M. príslušným belizským orgánom maximálnu súčinnosť,“ uviedol šéf tlačového oddelenia ministerstva spravodlivosti Pavol Kubík.

Ako ďalej dodal, potrebné dokumenty už boli do hlavného mesta Belmopan odoslané elektronickou formou a v súčasnosti sa čaká aj na ich dodanie v origináli.

„Zásada reciprocity je cestou diplomacie a akoby nejakého poprosenia či apelovania na vzájomné slušné vzťahy,“ hovorí Mellov obhajca na Slovensku Ján Gereg s tým, že je ťažko odhadnúť, ako Belize na žiadosť zareaguje. „Neviem, či dosiaľ Slovensko vôbec malo nejaké kontakty s týmto štátom. V takýchto prípadoch, keď nie sú uzatvorené dvojstranné medzinárodné zmluvy či pakty, sa to spravidla pojednáva podľa toho, ako predtým dané štáty vzájomne vychádzali či si navzájom v niečom vyhoveli,“ vysvetľuje Gereg.

Podľa bývalého šéfa policajných vyšetrovateľov Jaroslava Ivora neexistencia zmluvy nemusí byť prekážkou vydania. „Musí to však byť na základe dobrovoľnosti a ústretovosti obidvoch štátov na základe reciprocity. Belize si môže klásť vlastné podmienky, ktoré musia byť splnené. To je neprebádaná pôda a nevieme, čo všetko môžu od Slovenska chcieť,“ domnieva sa Ivor, terajší dekan Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy. Ako však dodáva, napriek zdĺhavosti tejto procedúry by ju vopred nevidel ako prehratú, ale skôr naopak.

Ešte pred prehodnocovaním požiadavky Slovenska o vydanie bude musieť súd v Belize rozhodnúť o najnovších obvineniach Mella z falšovania pasu a krivej prísahy. Dopustiť sa ich mal ešte v septembri minulého roka, keď sfalšoval dátum platnosti svojho pasu a klamal pri žiadosti o udelenie trvalého pobytu v Belize.

Za tieto prehrešky hrozí Mellovi väzenie až na 14 rokov, Gereg sa však spolieha na to, že dokazovanie bude náročné. „Otázka falšovania mu bude ťažko preukázateľná, pretože jemu do vlastných rúk nikdy nebol doručený dokument o odňatí pasu. Ten bol doručovaný splnomocnenému zástupcovi na preberanie zásielok,“ tvrdí obhajca, podľa ktorého by rozhodujúcim mohol byť fakt, či bola platnosť pasu pozastavená ešte pred vstupom do Belize alebo až po ňom. Pas mali zrušiť na policajnom oddelení v Michalovciach ešte minulý rok v júli.

Proces s Mellom by mal v Belize pokračovať v pondelok. Zastupujúci advokát Mella, ktorý je na Slovensku obvinený z viacerých vrážd, Andrew Marshalleck už avizoval, že na ňom chce proti vyhosteniu namietať porušením práv Mellovho syna, ktorý je občanom Belize. Slovák ho má s herečkou Zuzanou Marošovou, s ktorou sa na úteku aj zosobášili.

Belizskí predstavitelia sa dosiaľ vyjadrovali, že sa budú snažiť spolupracovať. Miestny minister pre imigráciu Goldwin Hulse pred časom podľa novín San Pedro Sun uviedol, že „nechce brániť druhému suverénnemu štátu, aby súdil svojho občana doma“, v podobnom duchu reagoval aj sudca Oswald Legall, podľa ktorého však treba hľadať zákonné spôsoby.

Mello padol do rúk belizskej polície 11. júla, keď sa pri náhodnej kontrole legitimoval falošnými dokladmi. Jeho väznenie za porušenie imigračného zákona však sudca Legall na piatkovom procese označil za nezákonné a rozhodol o prepustení z väzby, keďže podľa jeho slov by zákonná nebola ani deportácia na Slovensko. Krátko po prepustení Mella opäť zadržali pre nové obvinenia súvisiace s falšovaním dokladov.

Po prípadnej deportácii na Slovensko by šiel Mello rovno do väzenia. Okrem dvoch obvinení, pre ktoré sú vydané aj medzinárodné zatykače, je spájaný aj s viacerými zločinmi. Ide najmä o obvinenia z objednávky vraždy, pri ktorej v decembri 2004 v Moste pri Bratislave zomreli chlapec a žena, ktorých mali zastreliť Mellovi spolupracovníci omylom, keďže pôvodným cieľom mal byť chlapcov otec, ktorý bol expolicajt. Toho mali záujem odstrániť jeho dvaja spoločníci v podnikaní s hazardom.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba