Pouličné zbierky na všetko možné by nemali byť stále

Začína vás otravovať, keď pomaly každý deň stretnete na ulici niekoho, kto pýta peniaze na zbierku pre deti na onkológii alebo deti z detských domovov? Prípadov, keď mimovládne organizácie známe veľkými zbierkami upozorňujú, že niekto napodobňuje ich zbierku alebo aj meno s logom, pribúda.

03.09.2012 20:00 , aktualizované: 04.09.2012 08:01
Hodina deťom Foto:
Ilustračné foto
debata (25)

Aj preto mimovládky, ktoré organizujú veľké zbierky, požiadali ministerstvo vnútra o zmenu terajšieho zákona o verejných zbierkach.

Napokon zákon má už takmer 40 rokov a v prvej polovici 70. rokov nebolo ani chyrovať o možnosti darovať peniaze na charitu cez darcovskú SMS alebo možnosti zverejniť povinnú informáciu o povolení zbierky ministerstvom vnútra na webovej stránke, nielen v dennej tlači. Druhá vec je, ak zbierky dnes organizujú aj združenia, ktoré webovú stránku ani nemajú a jediný kontakt na ne je anonymná PO Box adresa.

"Sú mnohé organizácie, ktoré v uplynulých rokoch vznikli na to, aby robili pouličné zbierky na detskú onkológiu, pričom peniaze bohužiaľ nekončia tam, kde tvrdia, že idú. Komunikujeme so zainteresovanými ľuďmi z detských onkológií, preto môžem takto hovoriť,“ vysvetľuje Zuzana Kováčová, riaditeľka Ligy proti rakovine.

V zákone nie sú podľa nej zadefinované základné pravidlá a zbierku môže robiť ktokoľvek, kto si založí združenie.

"Je to zákon z iného storočia, ktorý neziskovkám byrokratickými prekážkami komplikuje život a, naopak, otvára dvierka neserióznym aktivitám rôznych skupín a jednotlivcov. V tejto podobe nič nerieši. Neumožňuje kontrolu,“ dodáva Igor Polakovič z Centra pre filantropiu, ktorý pripravuje návrhy mimovládiek pre ministerstvo vnútra na nový zákon o verejných zbierkach. Ministerstvu ich chcú predložiť v septembri.

Ministerstvo sa novému zákonu nebráni. "Do budúcnosti uvažujeme o vypracovaní úplne nového právneho predpisu, v ktorom zohľadníme všetky poznatky, skúsenosti a podnety z praxe usporadúvania verejných zbierok,“ uviedla Alena Koišová z tlačového odboru rezortu vnútra.

Starý zákon o verejných zbierkach poslali nedávno do histórie aj v Českej republike. Podľa Polakoviča je česká úprava pre Slovensko istou inšpiráciou, zatiaľ je však predčasné hovoriť o tom, na čom sa zhodnú mimovládky medzi sebou a potom v diskusii s ministerstvom.

"Zákon by však mal určite riešiť rozlišovanie druhu zbierky – okrem najznámejšieho typu pouličnej zbierky sú aj ďalšie, ako zbierky cez bankový účet alebo cez darcovskú SMS. A pre každý druh zbierky by mali byť stanovené pravidlá,“ hovorí Polakovič.

Pouličné zbierky by sa podľa väčšiny neziskoviek nemali povoľovať celoročne, ale len na istý čas – jeden deň, týždeň alebo dva či mesiac. "Celoročná pouličná zbierka by nemala byť možná. Sú totiž skúsenosti s rôznymi organizáciami, ktoré nie sú známe, zbierajú peniaze do kasičiek a nikto pri súčasnom systéme nedokáže skontrolovať, koľko vyzbierajú a ako peniaze použili. Jeden deň môžu ísť do ulíc s tým, že zbierajú peniaze pre zdravotne postihnutých, na druhý deň zas pre niekoho iného. Novým zákonom by sa im skomplikovalo takéto zbieranie peňazí,“ vysvetľuje Polakovič.

Kováčová v tejto súvislosti zdôrazňuje, že poriadna príprava zbierky trvá mesiace. "Deň narcisov je len jeden deň, ale pripravujeme ho pol roka, takže ma nikto nemôže presvedčiť, že rok chodí po celom Slovensku a zároveň tie peniaze aj riadne vyúčtováva,“ tvrdí.

Riaditeľka Ligy proti rakovine je tiež za to, aby organizácia, ktorá chce povolenie ministerstva vnútra, mala za sebou už nejakú prácu. "Niektorí nemajú ani poriadnu adresu, webovú stránku, nedopátrate sa telefónneho čísla. Boli by sme radi, aby organizácia mala za sebou aspoň ročnú činnosť, nejaký prínos a prospešnosť,“ dodáva Kováčová.

Podľa terajšieho zákona majú mimovládky povinnosť vyúčtovať verejnú zbierku do mesiaca po jej ukončení. Podľa Polakoviča by sa lehota mala predĺžiť, pretože v prípade veľkých celoslovenských zbierok je to v podstate nemožné. "Ak vyzbierajú niekoľko desiatok tisíc eur, za mesiac sa nedajú rozdeliť na seriózne projekty. Teraz sa to rieši kompromisom, dávajú si špeciálnu žiadosť na ministerstvo o priebežnom vyúčtovaní, ktorého schválenie je na dobrej vôli ministerstva,“ vysvetľuje Polakovič.

Aj podľa splnomocnenca vlády pre občiansku spoločnosť si zákon o verejných zbierkach vyžaduje radikálnu zmenu. "Je naozaj zastaraný a potrebuje výrazné zmeny. Riešiť by mal spôsob registrácie a vydávania povolenia na zbierku, cez overovanie až po vyúčtovanie a vyhodnocovanie zbierky. Dôležité je to, ako organizácia preukáže, akým spôsobom využila vyzbierané peniaze,“ hovorí Filip Vagač.

Dôležitým kľúčom k dôveryhodnosti je však podľa Polakoviča aj práca samotných organizácií. "Niektoré zbierky sú veľmi populárne a kľúčom k ich popularite je aj to, že organizácie robia dobrú robotu v tom, ako informujú o využití peňazí,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba