Pri Kurimanoch na Spiši sa zrútil most, o život prišli štyria robotníci

Pri obci Kurimany v okrese Levoča sa popoludní približne o 14.30 zrútil betónový most vo výstavbe nad diaľnicou D1 v úseku Jánovce - Jablonov. Štyria mŕtvi, traja ťažko a jedenásti ľahko ranení, je bilancia po zrútení sa nosnej konštrukcie mosta, potvrdil prezident Hasičského a záchranného zboru SR Alexander Nejedlý.

02.11.2012 15:19 , aktualizované: 22:30
Kurimany, zrútený most Foto:
Pri obci Kurimany sa zrútil most vo výstavbe nad diaľnicou D1.
debata (212)

Na mieste zasahovalo minimálne 40 hasičov, horskí záchranári s dvoma záchranárskymi psami, zasahovali aj leteckí záchranári. Prehľa­dávali trosky, i keď sa pod nimi už nikto nenachádzal. Štvrtý robotník podľahol zraneniu v košickej Univerzitnej nemocnici L. Pasteura vo večerných hodinách. Jeho stav bol veľmi vážny, keď utrpel závažné poranenie hlavy a brucha. Ako uviedla hovorkyňa leteckých záchranárov Sylvia Galajda, vrtuľník odviezol ľudí aj do Popradu.

Sanitky rýchlej zdravotnej služby rozvážali zranených do okolitých nemocníc v Levoči, Poprade a Spišskej Novej Vsi. Ako uviedla hovorkyňa Všeobecnej nemocnice s poliklinikou v Levoči Marta Csergeová, ich sanitky boli na mieste nešťastia ako prvé. Do levočskej nemocnice priviezli štyroch pacientov, ktorým sa venuje celý tím lekárov. Ďalšie informácie budú poskytovať až po prvých diagnostických vyšetreniach. Jedného z týchto pacientov s vážnymi zraneniami hrudníka, vnútorných orgánov a hlavy večer previezli z Levoče do Prešova.

Do popradskej nemocnice doviezli dvoch zranených vo veku 31 a 39 rokov. Generálny riaditeľ nemocnice Jozef Tekáč pre agentúru SITA povedal, že obidvaja pacienti sú mimo ohrozenia života a sú stabilizovaní. Jeden zo zranených je na anestéziologicko-resuscitačnom oddelení, má poranený hrudník. Druhý pacient je na traumatológii, má vykĺbené pravé rameno, pravé zápästie a stehennú kosť. V Nemocnici s poliklinikou v Spišskej Novej Vsi prijali šiestich pacientov. Jeden z nich je v ťažšom stave, má poranenie v driekovej časti, bez ochrnutia. Päť pacientov je ľahšie zranených. Všetci sú pri vedomí a stabilizovaní. Informácie poskytla hovorkyňa spoločnosti Svet zdravia Veronika Deckerová.

Dôvodom zrútenia bolo skolabovanie nosnej konštrukcie

Premiér Robert Fico je v kontakte s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom a členmi vedenia ministerstva dopravy, ktorí odcestovali do Kurimian, a bude žiadať dôsledné vyšetrenie tohto prípadu, uvádza jeho hovorkyňa Beatrice Hudáková. Kaliňák dorazil k zrútenému mostu krátko po 18.00, poďakoval hasičom a záchranárom za pomoc. Na krátkom brífingu uviedol, že dôvodom zrútenia mosta bolo skolabovanie nosnej konštrukcie. Ako informoval,  robotníci, ktorí zomreli,  sa nachádzali pod samotnou konštruciou.

Spadnutý mostný objekt číslo 206 sa nachádza na úseku diaľnice, ktorý stavia česká firma BÖGL a KRÝSL. Tá je v rámci diaľnice súčasťou združenia, ktorého lídrom je spoločnosť Váhostav. „Udalosť nás mrzí. Ale keďže ide o úsek, ktorý realizuje náš partner BÖGL a KRÝSL, počkáme si na ich stanovisko, čo sa vlastne stalo,“ reagoval Rastislav Paďha, hovorca Váhostavu.

Firma Bögl a Krýsl je obvinená aj z nehody, ktorá sa stala v auguste 2008 v Studénke nedaleko Ostravy. Rýchlik Comenius vtedy narazil do padajúceho mostu. Pri nehode zahynulo osem ľudí.

Ľubomír Palčák: Pri výstavbe infraštruktúry nemôže byť cena modlou

„Nejde o neobvyklú stavbu, máme ich tu na Slovensku desiatky,“ komentoval pre Pravdu udalosť generálny riaditeľ Výskumného ústavu dopravného v Žiline Ľubomír Palčák. „V prvom rade sa musí vyšetriť, či ide o zlyhanie technologické, technické, alebo zlyhal ľudský činiteľ. Palčák ďalej upozornil na to, že pri výstavbe cestnej infraštruktúry "nemôže byť donekonečna byť cena nejakou modlou“, že nemožno dbať len na finančné hľadíská, ale najmä na bezpečnostné.

Prvý úsek diaľnice z Jánoviec do Jablonova začal stavať Váhostav pred 1,5 rokom. Druhý úsek sa začali stavať v júni tohto roka stavbári z Eurovie. O tri roky, keď by podľa plánov diaľničiarov mala byť levočská autostráda hotová, trasu medzi Popradom a Prešovom skráti plynulá diaľnica oproti existujúcej ceste prvej triedy o tri kilometre, teda približne o desať minút. Po prvom úseku Jánovce – Jablonov by mali prejsť prvé autá v roku 2014.

Pred šiestimi rokmi sa zrútil most v Martine

Most sa zrútil aj v novembri pred šiestimi rokmi v Martine. Išlo o most pre chodcov. Dôvodom zrútenia malo byť prehrdzavenie vnútornej časti oceľového lana a uvoľnenie upnutia lana v upínacom kĺbe. Oceľovo-betónový most dlhý 37 metrov a široký tri metre postavili v polovici 80-tych rokov. Cez most v čase jeho zrútenia nikto neprechádzal.

Pri obci Kurimany sa zrútil most vo výstavbe...
Pri obci Kurimany sa zrútil most vo výstavbe...
Pri obci Kurimany sa zrútil most vo výstavbe...
212 debata chyba