Opäť spravodajská hra vojenských agentov

Na verejnosť unikli ďalšie utajované materiály z prostredia vojenských tajných služieb. Upozornil na to sám minister obrany Martin Glváč, podľa ktorého únik súvisí so "spravodajskou vojnou" medzi vojenskými agentmi. Podrobnosti o obsahu materiálov nie sú známe, podľa Glváča však ide o dokumenty, ktoré už mali byť skartované.

13.12.2012 13:58 , aktualizované: 14.12.2012 08:53
Martin Glváč Foto:
Minister obrany Martin Glváč
debata (2)

Minister tvrdí, že slúžia na vybavovanie si účtov medzi bývalými spravodajskými dôstojníkmi. O ich obsahu nechcel Glváč hovoriť, povedal len to, že zverejnenie dokumentov by rezortu vnútra spôsobilo veľké finančné škody. „Doplácame na to, čo tu bolo v minulosti, a to bol dôsledok odpočúvania novinárov a vybavovanie si účtov medzi spravodajskými dôstojníkmi, ktorí boli nominovaní bývalými ministrami, najmä ministrom za SaS,“ povedal Glváč.

Podľa ministra nie sú tieto spisy autentické. Objavujú sa tam však prostriedky, ktoré služba aj naozaj využíva, a preto by mohlo ich zverejnenie spôsobiť rezortu škody. Podľa Glváča v minulosti „boli ukázané“ aj expremiérke Ivete Radičovej, ktorá dala pokyn odovzdať ich vtedajšiemu ministrovi vnútra Danielovi Lipšicovi. „To aj bolo urobené, neskôr sa však tieto materiály dostali naspäť do Vojenského spravodajstva a mali byť skartované. Dnes sa pohybujú na trhu,“ povedal Glváč.

Minister sa už obrátil na špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a chce s ním rokovať, ako trestnoprávne riešiť únik týchto materiálov. Informoval aj brannobezpečnostný výbor parlamentu.

Bezpečnostný analytik Milan Žitný si myslí, že táto kauza môže súvisieť s tým, že od januára sa zlúčia obe vojenské spravodajské služby a minister o pár dní vymenuje nového šéfa. Šéf zlúčeného vojenského spravodajstva by mal byť známy na budúci týždeň. Glváč si vyberie medzi terajšími šéfmi spravodajských služieb Róbertom Tibenským a Ľubomírom Skuhrom.

Materiály mal zverejniť podľa informácií z vojenských kruhov jeden z bývalých ľudí topmanažmentu vojenskej spravodajskej služby, ktorého po odvolaní ministra obrany Ľubomíra Galka (SAS) následne odvolala premiérka Iveta Radičová. Tento bývalý agent je už trestne stíhaný, nie však v známej kauze odpočúvania novinárov vrátane redaktorov Pravdy a ďalších desiatok ľudí.

Predseda parlamentného výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva Martin Fedor (SDKÚ) si myslí, že únik takýchto materiálov je neprípustný. „Ak má naozaj ísť o možnosť úniku, tak je to jeden z veľkých neduhov, s ktorým sa spravodajské služby potýkajú. Preto by ochrana utajovaných skutočností mala byť priorita v ďalšom fungovaní spravodajských služieb,“ podčiarkol pre agentúru SITA Fedor.

2 debata chyba