Pád mosta - najväčšia tragédia na D1

Deň, keď Slováci spomínajú na svojich blízkych, bol v roku 2012 tragický. Podperná konštrukcia mosta pri Iliašovciach totiž 2. novembra nevydržala a pod váhou čerstvého betónu spadla. Usmrtila štyroch stavebných robotníkov a jedenástich ťažko zranila.

31.12.2012 06:00
Kurimany, zrútený most Foto:
Pri obci Kurimany sa zrútil most vo výstavbe nad diaľnicou D1.
debata (3)

Podľa najpravdepodob­nejšieho scenára bola podpera zle postavená. Za jej zlyhanie tak zrejme mohlo nedostatočné spevnenie, ale asi aj zlá statika. Levočskú štvorprúdovku mali pod palcom Váhostav a Bögl a Krýsl.

„Jednou z možností je vybočenie spojok skruže pri vysokých pilieroch medzi druhým a tretím poľom. Vybočenie mohlo nastať smerom do druhého poľa, keďže stojky neboli zavetrené v pozdĺžnom smere mosta,“ priznal pre denník Pravda jeden z vyšetrovateľov nehody na diaľnici D1 Jánovce – Jablonov. To znamená, že ak by stavbári pri montáži podpernej skruže zvolili jej dôkladnejšie spevnenie v pozdĺžnom smere pár kusmi oceľových spojok, k nehode takých rozmerov nemuselo azda dôjsť.

O výnimočných dňoch na Slovensku a vo svete v ekonomike, kultúre a športe čítajte v Ročenke Pravdy 2012

Kolaps podpernej konštrukcie diaľničného mosta na Spiši však výrazne ovplyvnil ďalšiu výstavbu diaľnic aj železníc. Načrtol to aj minister dopravy Ján Počiatek, ktorý si myslí, že za nešťastie je priamo zodpovedná nízka cena diaľnic. Diaľnica D1 Jánovce – Jablonov vyjde štát na necelých 60 miliónov eur, pričom ministerskí experti odhadli stavebné náklady na hranici 95 miliónov eur. Kým cenový rozdiel sa v tomto prípade pohybuje vo výške 35 miliónov eur, v tendri na diaľničný úsek Lietavská Lúčka – Višňové – Dubná Skala by bola úspora až okolo 600 miliónov eur. Tender na výstavbu štvorprúdovky za Žilinou zastavený nebol. Opozícia namietala proti tomu, aby sa pre nešťastie zdražovala výstavba diaľnic.

Výkričník dala Počiatkovi aj skutočnosť, že stavbári z Bögl a Krýsl, ktorí budovali osudný most, stavajú na Slovensku železničnú trať od Trenčianskej Teplej po Zlatovce. V Čechách čelia obvineniam za pád rekonštruovaného mosta v Studénke. Zatiaľ však Počiatek nemal právny titul na to, aby s Bögl a Krýsl rozviazal zmluvu. Pri nehode v Studénke zahynulo na mieste šesť ľudí a 95 sa zranilo, mnohí majú dodnes trvalé následky. Podľa svedkov nehody bol most podopretý neštandardnou konštrukciou.

Pri obci Kurimany sa zrútil most vo výstavbe...
Pri obci Kurimany sa zrútil most vo výstavbe...
+10Pri obci Kurimany sa zrútil most vo výstavbe...

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba