Sneží a vodičov trápia záveje, bratislavská MHD mešká aj 90 minút

V pondelok by mali byť vodiči na slovenských cestách opatrní. Pre sneženie, ktoré zasiahlo viaceré oblasti krajiny, vydali meteorológovia výstrahu prvého stupňa.

14.01.2013 08:20 , aktualizované: 13:29
počasie, sneh, doprava, kalamita, kamióny Foto:
Ilustračné foto
debata (13)

Tá sa týka západoslovenského a stredoslovenského regiónu. Miestami môže napadnúť od desať do 20 až 25 centimetrov nového snehu.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) okrem toho varuje aj pred tvorbou snehový jazykov a závejov. Táto výstraha sa týka už aj severných oblastí východu SR. Miestami sa tiež môže tvoriť poľadovica. Situácia má byť rovnaká aj v utorok, pre ktorý sú tiež vydané výstrahy.

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú podľa webu Slovenskej správy ciest (SSC) zjazdnost.sk zjazdné, povrch vozoviek je prevažne mokrý, až na D2 Bratislava – Kúty, D1 Bratislava – Hlohovec a R1 Trnava – Tekovské Nemce, kde je na vozovkách vrstva čerstvého snehu do troch centimetrov. Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je mokrý alebo pokrytý vrstvou kašovitého až utlačeného snehu do troch centimetrov.

SSC okrem toho upozorňuje, že na cestách II. a III. triedy v okolí Kremnice, Nového Mesta nad Váhom, Moldavy nad Bodvou, Prievidze a Rožňavy sa miestami nachádza zľadovatený sneh. V okolí Bratislavy, Lozorna, Čataja a Zálužia pri Nitre je zase znížená viditeľnosť s dohľadnosťou do 100 metrov z dôvodu silného sneženia. Z rovnakej príčiny je pre vozidlá nad desať metrov uzatvorený Horský priechod Donovaly.

Hromadná doprava v Bratislave mešká aj 90 minút

Z dôvodu hustého sneženia je momentálne v Bratislave premávka MHD nepravidelná. Podľa informácií dispečingu Dopravného podniku Bratislava (DPB) musia cestujúci počítať v niektorých prípadoch až s 90-minútovým meškaním.

Všetky linky bratislavskej MHD premávajú, hoci s ťažkosťami, informovali pracovníci dispečingu DPB. Najviac komplikácií je v kopcovitých častiach hlavného mesta. Na Kramároch bola kvôli nezjazdnosti cesty úplne odstavená trolejbusová doprava. Marek Fabo, službukonajúci dispečer spoločnosti, ktorá pre mesto zabezpečuje zimnú údržbu uviedol, že na mieste je sypač a neustále očisťuje problémový úsek. „Robíme, čo môžeme,“ povedal Fabo.

Počas rána sa na stránke DPB v diskusnom fóre objavovali informácie o tom, že niektoré linky nepremávajú, a to 141, 44, 35 a 139. Dispečing informoval, že niektoré z liniek iba mierne upravovali svoje trasy a vyhýbali sa úplne nezjazdným úsekom.

Z dôvodu výdatného sneženia a zhoršenej zjazdnosti ciest je potrebné počítať s meškaniami autobusových a trolejbusových liniek na celom území mesta. Problémy sa môžu vyskytnúť najmä v kopcovitých častiach mestiach, kde môže prísť krátkodobo aj k zastaveniu premávky.

Podľa grafikonu jazdia momentálne v Bratislave iba električky

Premávka na Kramároch je obnovená, linky bratislavskej mestskej hromadnej dopravy (MHD) tu jazdia bez obmedzení. Naopak, v okolí Národnej rady SR MHD pred 11. h nepremávala pre skrížený trolejbus. Situácia v hlavnom meste je komplikovaná.

Podľa grafikonu jazdí v Bratislave iba električková doprava. Trolejbusy a autobusy momentálne nepremávajú podľa cestovného poriadku, stále treba počítať s meškaním. Ako informoval Jozef Hanzl z dispečingu Dopravného podniku Bratislavy (DPB), takmer každú polhodinu „vyskakujú“ problémy.

„Momentálne ťažká technika odstraňuje skrížený trolejbus na Zámockej ulici,“ uviedol Hanzl s tým, že k obnoveniu premávky v tejto časti by malo prísť v krátkom čase. Problémy boli hlásené aj z petržalskej strany Prístavného mosta, kde bol „upchatý“ nájazd na most. „Už je to odstránené, no zapadol nám tam autobus,“ spresnil Hanzl.

S problémami a meškaním MHD podľa neho treba počítať dovtedy, kým bude snežiť. Keď prestane padať sneh, do jednej-dvoch hodín budú linky premávať podľa platného cestovného poriadku, uzatvoril.

Bratislava sa prebudila do zasneženého rána 14.... Foto: TASR
SR Bratislava počasie sneh BAX Bratislava sa prebudila do zasneženého rána 14. januára 2013. Na snímke muž odhadzuje sneh.

Najkritickejší úsek bol na Gagarinovej ulici v Bratislave, kde vozidlá hromadnej dopravy meškali aj 70 minút. Vôbec nejazdia autobusy na linke 35 na trase Dúbravská cesta – Kuklovská, linka č. 44 na Kolibu ani linka č. 47 na trase Hodžovo námestie – Búdková.

Krátko po 9.15h bol neprejazdný Prístavný most, cestujúci v MHD boli nútení opustiť viaceré autobusy na začiatku mosta v smere z Petržalky. Ako vhodná alternatíva pre cestujúcich do Ružinova a mestskej časti Nové mesto, je možnosť obcházdky cez most Apollo, popri bratislavskom prístave.

Problémy so snehom má aj Bratislavské letisko. Lietadlá nemôžu pristávať na pristávaciu plochu. Podľa webovej stránky Letiska M. R. Štefánika hlásia meškanie dvoch letov do Londýna a Bruselu, lietadlá z týchto miest, takisto hlásia problémy s pristátím. Portál uvádza, že ich lety boli odklonené.

Niektoré regionálne linky do Bratislavy meškajú až 120 minút

Kalamitná situácia v súvislosti s výdatným snežením sa v Bratislave výrazne podpísala aj pod meškanie regionálnej autobusovej dopravy. Niektoré spoje z okolitých obcí a oblastí meškajú takmer dve hodiny.

„Najhoršiu situáciu s prejazdnosťou a najväčšie meškanie nám hlásia vodiči liniek zo smerov Šamorín, Ivanka, Most pri Bratislave a Bernolákovo,“ uviedla hovorkyňa spoločnosti Slovak Lines Eva Vozárová. „Doba meškania v niektorých prípadoch je až 120 minút a situácia sa nezlepšuje.“

Priaznivejšia je situácia pri linkách v smere zo Záhoria. „Tu sa doba meškania pohybuje okolo 20 minút,“ informovala Vozárová. Prvé meškania regionálnych spojov zaznamenali dispečeri prepravcu približne o 6.20 h.

Vlaky momentálne premávajú bez zdržaní a problémov

Napriek výdatnému sneženiu, najmä v západnej časti Slovenska, je železničná doprava zatiaľ bez problémov. Prejazdnosť tratí nie je obmedzená, meškania vlakov hlásené nie sú.

Hovorkyňa Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Slavomíra Šubrtová uviedla, že situáciu monitorujú. „V rámci celého Slovenska nemáme zatiaľ hlásené žiadne problémy alebo meškania,“ informovala Šubrtová.

Problémy neregistrujú ani v rámci liniek regionálnej vlakovej dopravy na trati Bratislava – Dunajská Streda – Komárno, ktorú zabezpečuje spoločnosť RegioJet. „Ráno síce mali niektoré spoje 10– až 15-minútové meškanie, momentálne však už všetky vlaky jazdia podľa cestovného poriadku,“ uviedol hovorca spoločnosti RegioJet Aleš Ondruj.

Problémy nie sú ani so samotnou prejazdnosťou železničných tratí. Hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martina Pavlíková potvrdila, že doprava na tratiach je plynulá. Iba na niektorých miestach juhozápadného Slovenska bol vyhlásený najmiernejší, 1. stupeň zimných opatrení. „To sa však vzťahuje len na našich pracovníkov a operatívu, nemá to žiadny súvis so spomalením či obmedzením samotnej dopravy,“ zdôraznila Pavlíková.

V Trnave zasadá pre sneženie krajský krízový štáb

Výdatné sneženie v Trnavskom kraji si v pondelok vyžiadalo zasadnutie krízového štábu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK). Predseda kraja Tibor Mikuš a podpredsedovia TTSK riešili situáciu v zjazdnosti ciest v správe kraja, teda cesty II. a III. triedy a cesty I. triedy, ktoré kraj dodávateľsky upravuje pre Slovenskú správu ciest, informoval Ivan Krajčovič z kancelárie predsedu. Osobitne sa zaoberali situáciu na štátnej ceste č.I/51 Senica Trnava a na horskom priechode Biela Hora. Sústredenú pozornosť bude všetkých dvanásť stredísk Správy a údržby ciest TTSK venovať zjazdnosti na hlavných trasách, aby bola zabezpečená bezproblémová doprava ľudí do zamestnania osobnými autami a autobusmi a zásobovanie obyvateľstva nákladnými autami, konštatoval Krajčovič.

Na cestách v Trnavskom kraji je momentálne 52 nákladných sypačov s radlicami, na trasy vyšla aj ďalšia technika. Kraj zabezpečil dodávateľsky 12 traktorov s radlicami a osem nákladných automobilov s pluhmi. Na cestách I. triedy na území TTSK sa nachádza momentálne kašovitá vrstva snehu do troch centimetrov, na cestách II. a III. triedy do päť centimetrov. Problémom môže byť zvyšujúca sa intenzita vetra, ktorá bude mať za následok vytváranie snehových jazykov, uviedol Krajčovič.

Trnavský samosprávny kraj má vo vlastníctve vyše 535 kilometrov ciest II. triedy a vyše 1058 kilometrov ciest III. triedy, spolu 1593 kilometrov ciest II. a III. triedy. Ich opravu a údržbu zabezpečuje rozpočtová organizácia Správa a údržba ciest TTSK.

Kamión pri vychádzaní zo Zálužia na R1 predbehol jeho náves

Vytrvalé sneženie a snehová pokrývka spôsobuje problémy vodičom na cestách aj v Nitrianskom okrese. Policajti zaznamenali doteraz šesť dopravných nehôd. Najväčšie problémy majú kamióny, informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Renáta Čuháková. V zákrute pri výjazde z Bratislavskej cesty na obchvat Nitry zapadli tri, ďalšie sa skrížili na Seleneckom kopci medzi Nitrou a Veľkým Lapášom. Vodiči museli na tomto úseku použiť snehové reťaze. Kuriózna nehoda sa stala pri vychádzaní kamiónu z Veľkého Zálužia na rýchlostnú cestu R1. Na ceste ho predbehol jeho vlastný náves, uviedla Čuháková.

Komplikovaná situácia je aj na cestách v samotnom krajskom meste. Vodiči majú problémy najmä na Klokočine a na Zobori. Na Hviezdoslavovej triede blokuje cestu v smere na Klokočinu vzpriečený kamión.

Okolie Prievidze zasiahlo husté sneženie, cesty sú zjazdné

Ako informoval dispečer z prievidzskej Regionálnej správy ciest Lukáš Vnučko, jediný problém zaznamenali v Novej Lehote, na úseku medzi Handlovou a Žiarom nad Hronom, kde pre nahromadený sneh nemôže prejsť na vozovku posýpač, môžu tam stáť kamióny.

Podľa Vnučka horský priechod Fačkovské sedlo je z prievidzskej strany prejazdný.

Cesty v Žilinskom kraji sú prejazdné

Všetky úseky cestných komunikácií na území Žilinského kraja sú zjazdné. Horský priechod Šturec je uzatvorený pre nákladné vozidlá nad 10 metrov. Informováciu poskytol Pavol Habovštiak z Centrálneho dispečingu Správy ciest (SC) Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK).

Cesty I. triedy sú prevažne mokré, na cestách II. a III. triedy je kašovitá vrstva snehu do 3 centimetrov. Vozovky na horských priechodoch Liptova, Oravy, Turca i Kysúc sú pokryté kašovitou, miestami utlačenou vrstvou snehu od troch centimetrov, dodal Habovštiak.

Odhŕňače v Banskej Bystrici sú v teréne, MHD mešká minimálne

Všetka dostupná technika zimnej údržby starajúca sa o komunikácie v krajskom meste Banská Bystrica je momentálne v teréne, uviedol hovorca primátora Filip Roháček.

Ako pokračoval, pre husté sneženie napriek tomu vyzývajú vodičov k opatrnosti. O údržbu mestských komunikácií a chodníkov sa zmluvné spoločnosti starajú nepretržite.

Sneženie v Banskej Bystrici, ktoré sa začalo... Foto: TASR
Sneženie, Banská Bystrica Sneženie v Banskej Bystrici, ktoré sa začalo ráno v pondelok 14. januára 2012, sa v priebehu predpoludnia stávalo intenzívnejším. Na snímke Horná ulica v centre mesta.

V súvislosti s hustým snežením Marek Modranský zo Slovenskej autobusovej dopravy (SAD) Zvolen, a. s., ktorá v Banskej Bystrici prevádzkuje MHD, uviedol, že autobusy v tomto meste meškajú minimálne. Problém sa však môže vyskytnúť napríklad pri upchatí cesty 1/66 vedúcej okolo Hrona.

Najmä kĺbovým autobusom môže robiť ťažkosti kopcovitý terén, ktorý sa vyskytuje napríklad smerom na Fončordu. Podľa Modranského pozorne sledujú vývoj na cestách a v prípade dlhodobého výpadku zaradia do prevádzky zálohové autobusy.

Kritické úseky sú medzi Lučencom a Rimavskou Sobotou

Intenzívne sneženie stále komplikuje dopravu na juhu stredného Slovenska. Pri motoreste Cieľ v okrese Lučenec uviazol autobus, problém však už odstraňujú. Ako informovala hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja Monika Pastuchová, kritické úseky sú najmä na kopci Slatinka nachádzajúcom sa medzi Lučencom a Rimavskou Sobotou a pri obci Figa.

Všetky mechanizmy banskobystrickej Regionálnej správy ciest momentálne odhŕňajú sneh z ciest. Cesty prvej triedy sú zjazdné, na ostatných vozovkách sa tvorí vrstva kašovitého snehu. „Stále intenzívne sneží a situáciu komplikuje vietor. Miestami sa tvoria snehové jazyky a záveje. Posyp je v takomto počasí neúčinný, preto cestári pokračujú len v mechanickom čistení. Pre celý región platí aj znížená viditeľnosť v dôsledku intenzívneho sneženia, čomu by vodiči mali prispôsobiť spôsob jazdy,“ povedala Pastuchová.

Sneženie začína komplikovať situáciu v Prešovskom kraji

V súvislosti s poveternostnými podmienkami museli hasiči v Prešovskom kraji v priebehu dopoludnia riešiť niekoľko dopravných nehôd. „O 8.30 h nám bola nahlásená dopravná nehoda za Giraltovcami v smere na Poľsko. Zrazili sa tam dva osobné autá a jedno nákladné, na mieste utrpel zranenie jeden človek,“ uviedol operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove Pavol Vravec.

Cesta bola na dve hodiny úplne uzavretá. Ďalšia dopravná nehoda, a to jedného motorového vozidla sa stala pri obci Matovce, okres Svidník, kde hasiči ešte stále zasahujú. Jedno auto prevrátené na streche mali hasiči nahlásené aj medzi Vranovom nad Topľou a obcou Vechec, na mieste však podľa Vraveca nikto neutrpel zranenie. „Dva osobné autá sa zrazili aj v Levoči, pri čerpacej stanici Slovnaft, zranenie tam utrpel jeden človek,“ doplnil.

Cestári majú momentálne nahlásené sneženie na Spiši, v okresoch Levoča, Stará Ľubovňa, Kežmarok a Poprad je v súčasnosti nasadená všetka dostupná technika. Závažnejšie problémy na cestách zatiaľ hlásené neboli. Silnejšie sneženie do ostatných častí Prešovského kraja cestári očakávajú v popoludňajších hodinách.

Správa mestských komunikácií v Poprade však už teraz posilnila zimnú údržbu. „Reagujeme na vývoj počasia a pretrvávajúce sneženie. Na cestách máme v tejto chvíli dva veľké posýpače, jedno malé posýpacie vozidlo a šesť traktorov. Dennú zmenu sme posilnili o ďalších dvoch pracovníkov. O ďalších opatreniach rozhodneme podľa aktuálnej situácie,“ informoval Peter Fabián zo Správy mestských komunikácií v Poprade.

13 debata chyba