Centrá voľného času zráža nový zákon na kolená

Centrá voľného času nevedia, ako budú ďalej fungovať a či vôbec prežijú. Do ich činnosti zasiahol nový spôsob financovania. Po novom peniaze dostanú všetky obce, kde majú deti trvalý pobyt a je len na nich, či na krúžkovú činnosť v inom meste či obci prispejú. Niektoré obce už oznámili, že peniaze centrám nedajú. Centrá sú nútené obmedzovať svoju činnosť, uvažujú o zvýšení poplatkov alebo ich už zvýšili. Ministerstvo školstva trvá na tom, že nový systém financovania je spravodlivejší.

14.01.2013 12:00
deti Foto:
V centrách voľného času vládne neistota. Mnohé ani netušia, koľko budú mať na svoju činnosť peňazí.
debata (17)

Novela zákona o financovaní škôl a školských zariadení platí od 1. januára. Pôvodne peniaze na záujmové činnosti dostávali mestá a obce, v ktorých deti krúžky navštevovali. Teraz ich dostane každá obec, kde majú deti od 5 do 15 rokov trvalý pobyt. Tá môže určiť aj územie, na ktorom bude financovať záujmové vzdelávanie detí, či to bude v obci alebo i mimo nej.

V centrách voľného času vládne neistota. Mnohé ani netušia, koľko budú mať na svoju činnosť peňazí. ,,Sme celkom bezradní. Nie je predsa možné, aby o peniazoch určených na záujmové vzdelávanie v CVČ rozhodovali starostovia, ktorí takéto centrum nemajú, spôsobom: keď chcem, dám, keď nechcem, nedám," hovorí predsedníčka Asociácie centier voľného času Marta Hanečáková. Niekde podľa nej dávajú obce príspevok automaticky, v mnohých prípadoch sa však stretávajú s tým, že peniaze centrám nedajú, pričom sa odvolávajú na zákon s tým, že im to neprikazuje.

Potvrdzuje to aj šéfka Asociácie súkromných škôl a školských zariadení Saskia Repčíková. ,,Došlo tu k dvom drastickým veciam. Jednak dramaticky klesla výška príspevku, ktorú štát posiela na jedno dieťa na jeho záujmovú činnosť, a druhá je tá, že príspevok už nepríde tam, kde dieťa chodí do krúžku, ale do obce, kde žije, a tá s ním môže robiť čokoľvek," uviedla. Výška príspevku na jedno dieťa sa znížila z približne 190 eur na zhruba 70 eur.

Menej peňazí v rozpočtoch centier povedie k prepúšťaniu zamestnancov, rušeniu dohôd s externými pracovníkmi a napokon k ich zániku. ,,Ak centrá budú nútené vyberať vysoké poplatky, mnoho rodín si to nebude môcť dovoliť a deti zostanú na ulici," dodáva Hanečáková.

Centrum voľného času v Rakovej vie, že od okolitých obcí peniaze nedostane. ,,Už sme s nimi rokovali a povedali, že nám neprispejú nič. Krúžky začnú bežať od 15. januára, ale už v obmedzenom režime s tým, že budú mať aj menej hodín. V takomto krízovom režime sa to budeme snažiť dotiahnuť do konca júna. Naša ďalšia budúcnosť je viac ako neistá," povedala riaditeľka Martina Remešová. V obecnom centre majú takmer tisíc detí, z nich okolo tristo z okolitých obcí. Pripustila, že uvažovali aj o zvýšení poplatku, ktorý majú nulový. ,,Iné je však mesto a iné dedina s dosť vysokou nezamestnanosťou, kde je pre mnohých problém aj jedno euro," dodala.

V obmedzenom režime pracuje aj CVČ Spišský hrad v Spišskom Podhradí, kde na začiatku školského roka mali zapísaných viac ako 1 400 detí, z nich len niečo viac ako 500 priamo z mesta. Viaceré krúžky fungujú len čiastočne, niektoré stoja úplne. ,,Písali sme listy všetkým starostom, odkiaľ máme deti, žiadame o refundáciu a čakáme na odpovede. Všetko stojí na tom, ako zareagujú," uviedol riaditeľ centra Ľuboslav Longauer. Poplatok majú jedno euro, či ho budú v sociálne slabom regióne zvyšovať, nie je zatiaľ jasné.

Viceprimátor Spišského Podhradia Michal Kapusta potvrdil, že zatiaľ nemajú nijakú jasnú odpoveď od okolitých obcí. ,,V rámci našich možností sa budeme snažiť naše centrum udržať. Tento systém financovania nie je spravodlivý, doplatili naň tí, čo pracovali čisto a poctivo," povedal. Poplatky od januára zvýšili v CVČ Spektrum v Prievidzi, kde majú bezmála 1 300 detí. Doteraz všetky deti platili dve eurá mesačne, po novom deti z okolitých obcí od 5 do 15 rokov zaplatia sedem eur. Mesto podľa riaditeľky centra Boženy Gatialovej poplatky vypočítalo zo skutočných nákladov a očakávaných peňazí od štátu. Dosah zvýšenia momentálne nevie odhadnúť.

,,Ešte je príliš skoro povedať, ako sa to celé prejaví, ale určite nastane odlev detí a niektoré krúžky nám zrejme skončia," povedala. Hovorca mesta Michal Ďureje uviedol, že čakajú na peniaze od štátu za prvý mesiac: ,,Podľa toho budeme vedieť, koľko financií nám bude chýbať na zhruba 300 detí z iných obcí, potom sa rozhodneme, či budeme priamo oslovovať starostov alebo aký postup zvolíme ďalej."

Rovnako je to aj v súkromných centrách. Repčíková ako príklad uviedla CVČ Pohoda v Košiciach, do ktorého chodia deti zo 60 okolitých obcí: ,,Starostovia odmietli financovať tieto deti. Centrum utlmilo svoju činnosť natoľko, že z približne tritisíc detí im zostalo asi dvesto." Najväčšie pochopenie a podporu našli centrá podľa nej v hlavnom meste a v Bratislavskom kra­ji.

Požiadavky centier nepodporia v obci Liptovské Revúce. ,,Oslovilo nás dokopy päť. Oznámili sme im, že v prvom rade podporíme našu školu a školy v iných obciach, kde chodí zopár našich detí. V základnej škole sme si zrátali účasť v krúžkoch a vychádza nám to na viac ako dva na jedného žiaka, pritom zo štátu dostaneme len na jeden. Keby sme peniaze dali centrám, tieto krúžky by sme nezachovali," uviedol starosta Miloš Kuriš.

Ministerstvo školstva tvrdí, že nový spôsob financovania je adresnejší a spravodlivejší. ,,Finančné prostriedky na záujmové vzdelávanie dostane každá obec podľa rovnakého kritéria a môže o nich rozhodnúť," povedal hovorca rezortu Michal Kaliňák.

Minister Dušan Čaplovič pred časom v médiách uviedol, že nová legislatíva posilňuje úlohu rodičov. Tí podľa neho môžu ísť na samosprávu a pýtať sa, kde sú peniaze, ktoré boli určené pre ich dieťa. Z centier sa podľa neho stal biznis, niektoré vraj vykazovali aj sedemtisíc detí, pričom reálne do nich chodilo len tristo. Čo majú robiť centrá, keď im peniaze obce nedajú? ,,Odporúčame spojiť sa so zriaďovateľom centra s požiadavkou na určenie zvýšenia príspevku zákonného zástupcu na čiastočnú úhradu nákladov na tieto deti v centre voľného času," odpovedal Kaliňák.

Kritici nového zákona pred vyše mesiacom rozbehli Petíciu za spravodlivé, hospodárne a nediskriminačné financovanie školstva. ,,Chceme dosiahnuť, aby sa parlament znova zaoberal kritickou situáciou vo financovaní a prijal také riešenie, ktoré neohrozí existenciu mimoškolskej záujmovej činnosti detí," povedala Repčíková ako členka petičného výboru. Zozbierať na to musia stotisíc podpisov.

Závisíme od ľubovôle obcí, tvrdí šéfka asociácie

Neistota a chaos. Tak hodnotí situáciu predsedníčka Asociácie centier voľného času Marta Hanečáková po zavedení nového systému financovania. Asociácia ešte pred schválením novely zákona upozorňovala na problémy, ktoré môžu nastať. Ministerstvo školstva sa však podľa nej priklonilo na stranu Združenia miest a obcí a zaujalo stanovisko, že je to vec samospráv. Riaditelia centier dnes nevedia, čo majú robiť, tvrdí.

Prečo sú riaditelia v neistote?
Obce majú rozhodnutie o príspevku oznámiť zriaďovateľom centier najneskôr do 30. apríla. Momentálne centrá vôbec nevedia, na čom sú a či nejaký príspevok od obcí na dieťa dostanú. Fungujú provizórne a svoju budúcnosť vidia v čiernych farbách. Financovanie už totiž bude len na ľubovôli obcí, ktoré neraz v minulých rokoch centrá voľného času dotlačili do čo najväčšieho počtu členov záujmovej činnosti a takto získané peniaze si potom presúvali do obecných rozpočtov. Teraz si s peniazmi od štátu môžu robiť, čo chcú a činnosť centier sa pre ne stane nezaujímavá.

Môžete to vysvetliť?
Príspevok nie je účelovo viazaný a môžu ho použiť na čokoľvek. Zákon umožnil prideliť peniaze všetkým obciam vrátane tých, kde nemajú centrum voľného času a neposkytujú záujmové vzdelanie ani na to nemajú podmienky.

Čo teda zmena centrám priniesla?
Novela nerieši problémy financovania aktivít centier voľného času, ale posúva ich na úroveň, že najlepšie je nerobiť nič. Skutočným problémom je totiž absencia pravidiel pre fungovanie centier, ktoré štát doteraz nestanovil. Dôsledkom toho je, že pre pár špekulantov sú teraz potrestané všetky bez rozdielu.

Cítite to ako nespravodlivosť?
Určite áno, pretože argument ministerstva školstva, že v pôvodnom systéme dochádzalo k podvodom, je dosť skreslený. Bez súhlasu obcí totiž nebolo možné zriadiť nijaké CVČ, ani obecné, ani cirkevné alebo súkromné. V konečnom dôsledku posledným článkom bolo ministerstvo školstva, ktoré bez toho, aby poznalo potrebu trhu, dávalo súhlas na ich zaradenie do siete škôl a školských zariadení. Znamená to, že nijaké centrum bez týchto dvoch súhlasov nemohlo byť zriadené. Keď nastali problémy s podvodmi, ministerstvo ich neriešilo a nik za ne nebol postihnutý.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba