SIS už nebude kontrolovať odpočúvanie

Nový odpočúvací systém tajných služieb by mal začať fungovať v priebehu niekoľkých týždňov a nemala by ho kontrolovať Slovenská informačná služba, tak ako je to dnes.

18.01.2013 09:53
debata

Podľa informácii Pravdy z policajného zdroja, ktorý si želá zostať v anonymite, bude systém spoločný pre všetky zložky, ktoré ho používajú. Kto však bude jeho správcom, sa podľa nášho zdroja ešte dolaďuje medzi jednotlivými spravodajskými službami – SIS, vojenskou a kriminálnou colnou službou.

Polícia po novom bude môcť odpočúvať bez kontroly Slovenskej informačnej služby. V zmodernizovanom systéme budú mať obe samostatný vstup aj výstup, oddelený od ostatných spravodajských služieb. Prepojená by mala byť iba kontrola celého systému. Ako už Pravda informovala, zmodernizovaný odpočúvací systém nefunguje ani dvadsať mesiacov po podpísaní zmluvy medzi rezortom vnútra a izraelskou firmou o nákupe nového systému. Nakúpené komponenty ležia podľa informácií Pravdy v škatuliach, pretože je k nim nutné dokúpiť ďalšie súčasti. Rezort vnútra a spravodajské zložky na tom, aby bol funkčný, pracujú vyše pol roka.

Rezort vnútra ani polícia sa k odpočúvaciemu systému nechcú vyjadrovať s tým, že to patrí do režimu utajovaných skutočností. ,,Ministerstvo vnútra predstaví, ako bude systém fungovať, keď na to príde čas a v takom rozsahu, ako mu umožňuje skutočnosť, že táto problematika patrí medzi utajované skutočnosti," reagoval šéf vnútra Robert Kaliňák. Minister neprezradil, či rezort dokúpil ďalšiu techniku.

Odpočúvací systém z roku 1995, ktorý sa momentálne využíva, neumožňuje napríklad sledovanie multimediálnych správ. Modernizácia systému mala priniesť spravodajským službám a polícii možnosť monitorovať aj Skype, MMS či dotykové telefóny s viacerými zabudovanými komunikačnými systémami.

Kontrola spravodajských služieb by aj po zmenách mala zostať na poslancoch. ,,Mali by to byť vybraní vládni aj opoziční poslanci, ktorí budú môcť kontrolovať použitie informačno-technických prostriedkov aj v živých kauzách," povedal zdroj, ktorý si želá zostať v anonymite.

Bezpečnostný analytik Milan Žitný si však myslí, že kontrolu by poslanci nemali vykonávať, pretože patria k najnespoľah­livejším prvkom v systéme, ako ukázala aj kauza Gorila. ,,Ak budú mať poslanci možnosť vstupovať do živých zväzkov, skúmať kto je odpočúvaný a z akého dôvodu, môžeme spravodajské služby zrušiť, prestanú byť tajné," dodal analytik.

Na Slovensku sa pravidelne objavujú odpočúvacie kauzy. Za nelegálne odpočúvanie alebo obchodovanie s informáciami nebol doteraz nikto právoplatne odsúdený. Pred súdom síce stáli viacerí príslušníci Policajného zboru aj tajnej služby obžalovaní z manipulácie s odpočúvaním za mrežami alebo s trestom však neskončil ani jeden z nich. V kuloároch sa pritom bez ohľadu na to, kto je pri moci, sa objavujú správy, že s informáciami z odpočúvania sa kšeftuje. Naposledy sa prevalila kauza, keď vojenská tajná služba protizákonne odpočúvala novinárov z denníka Pravda a desiatky iných ľudí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba