Sneženie vystriedajú mrazy

Snehové jazyky a poľadovica by už do konca týždňa nemali trápiť vodičov a cestárov. Silný vietor podľa meteorológov ustane, bude menej zrážok.

23.01.2013 08:17
počasie, sneh, zima Foto:
Ranná nádielka snehu komplikovala život aj obyvateľom Šamorína.
debata (1)

Na západe by sa mali upokojiť aj hladiny riek, na východe môžu ešte v stredu stúpať. Ľudia by sa mali poriadne obliecť, treba sa pripraviť na mrazivé rána. Denné teploty sa budú držať tesne pod nulou.

Na západnom a strednom Slovensku môže podľa meteorológa zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu Jozefa Kozuba ešte v stredu slabo snežiť, večer by mali zrážky ubúdať. Výrazné sneženie nehrozí ani na východnom Slovensku, môže tu napadnúť 5 centimetrov snehu. Teploty cez deň vystúpia najviac na 2 stupne. Snehové jazyky by sa v stredu ani v štvrtok už tvoriť nemali, meteorológovia očakávajú slabý až premenlivý vietor s rýchlosťou 15 až 20 kilometrov za hodinu. „Slabý vietor bude fúkať aj na horách. Takisto by sa nemala tvoriť ani poľadovica, neočakávame namŕzajúce zrážky,“ dodal Kozub.

Vo štvrtok a v piatok sa najvyššie denné teploty budú držať pod nulou. V piatok sa budú nočné teploty pohybovať v rozmedzí mínus 7 až mínus 12, v horských kotlinách a dolinách to môže byť mínus 12 až mínus 17. V posledný pracovný deň bude fúkať prevažne severný vietor, ktorý môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 55 kilometrov za hodinu.

Premenlivé počasie, keď bolo raz teplo a raz zima, rozkolísalo v posledných dňoch hladiny niektorých riek. Voda v utorok stúpala najmä na tokoch v Prešovskom a Košickom kraji. Na Laborci a na Ondave v utorok ráno vyhlásili prvé stupne povodňovej aktivity. „Vplyvom oteplenia a následného topenia snehových zásob a spadnutých tekutých zrážok za posledné tri dni sme zaznamenali vzostup vodných hladín na väčšine tokov na východnom Slovensku,“ uviedla košická hydrologička Martina Holubecká. Uprostred týždňa možno podľa nej očakávať ďalšie stúpanie a nevylúčila vyhlásenie ďalších stupňov povodňovej aktivity. „Stúpajú aj rieky tečúce zo západnej Ukrajiny, čo môže spôsobiť vzostup hladiny v dolnej časti povodia Bodrogu,“ dodala Holubecká.

Na západnom Slovensku by sa mali hladiny riek ustáliť pod vplyvom chladnejšieho počasia. Zvyšovanie hladín zaznamenali hydrológovia na rieke Žitava, v časti Hrona a Ipľa. „Tento týždeň inak neočakávame nič mimoriadne. Mierny vzostup môže byť ešte v dolnej časti Hrona,“ naznačil hydrológ Tomáš Masár.

Perinbaba dala v utorok zabrať najmä vodičom v okrese Nitra, kde v poobedňajších hodinách vyhlásili 2. stupeň kalamitnej situácie. Silný vietor aj napriek intenzívnej snahe cestárov doobeda zafúkal cestu medzi Jelšovcami a Čakajovcami, autobusy aj kamióny tadiaľ prechádzali veľmi opatrne. Snehové jazyky a záveje brzdili premávku aj na ceste z Nitry do Nových Zámkov, v blízkosti Zlatých Moraviec, Pezinka, Senca aj v okolí Bratislavy. Problematická bola v utorok jazda aj po rýchlostnej ceste R1 od Serede po Nitru, kde husto snežilo a na klzkej ceste havarovali dve autá. Pre poľadovicu musela polícia úplne zatvoriť cestu cez Kremnické Bane, a to aj pre osobnú a nákladnú dopravu.

Chodci sú v týchto dňoch odkázaní na majiteľov domov a domovníkov, ktorí sú povinní odhŕňať sneh. Niektorí neupravený chodník vysvetľovali prácou a nedostatkom času. Sedemdesiatročný Ján Lánik z obce Zbehy však odhŕňa celú zimu aj za dvoch. „Najprv sebe a potom pred domom krstnej dcéry, ktorá je až do večera v práci. Odhrniem jej to asi štyrikrát za deň. Nechcem, aby tu niekto spadol a ublížil si.“

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba