Centrá voľného času bojujú o peniaze, tvrdia Obyčajní ľudia

Poslanec Národnej rady SR za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Richard Vašečka vyzval primátora Žiliny Igora Chomu a ministra školstva Dušana Čaploviča, "aby nehádzali polená pod nohy šikovným a odhodlaným. "Vyzývame ich, aby peniaze určené deťom nemíňali na splácanie vlastných dlhov. Vyzývame ich, aby dodržali svoje sľuby,“ zdôraznil.

24.01.2013 13:27
debata (4)

Riaditeľka žilinského centra voľného času (CVČ) Žirafa Ľudmily Chodelkovej dnes na tlačovej besede informovala, že Najvyšší kontrolný úrad pravdepodobne nedodržal princíp rovnakého zaobchádzania a posudzovania kontrolovaných subjektov pri kontrole CVČ Žirafa a CVČ Spektrum, keďže tie isté skutočnosti v ich nedostatkoch hodnotí rozdielne.

„Pri hodnotení CVČ Žirafa uvádza NKÚ porušenie všeobecne záväzných predpisov, kým pri CVČ Spektrum, kde je navyše zistené porušenie finančnej disciplíny, iba konštatuje, že nepostupoval správne. Toto konanie vyvoláva otázku, či je to náhoda, alebo zámer,“ uviedla Chodelková.

Kontrola NKÚ tiež hodnotí vnútorný kontrolný systém CVČ Žirafa ako dobrý, ale konštatuje porušenie všeobecne záväzných predpisov, zatiaľ čo vnútorný systém kontroly CVČ Spektrum hodnotí ako primeraný, ale napriek rovnakým zisteniam ako v prípade CVČ Žirafa porušenie všeobecne záväzných právnych predpisov nevidí, iba konštatuje, že subjekt nepostupoval správne.

Centrá voľného času podľa Ľudmily Chodelkovej zároveň bojujú o peniaze. Na základe nového spôsobu financovania, ktoré navrhol minister školstva Dušan Čaplovič, by mali starostovia iných miest a obcí, ktorých deti navštevujú CVČ mimo ich trvalého bydliska, posielať financie do centier, ktoré deti navštevujú. „To sa však nedeje, centrá dostávajú od starostov zamietavé stanoviská,“ konštatovala Chodelková.

Žirafa zápasí aj s nižšími príspevkami od mesta. Zatiaľ čo v roku 2012 prispievala Žilina na dieťa Žirafy sumou 127 eur, mestské CVČ Spektrum inkasovalo na žiaka 239 eur. Zároveň sa zmenou legislatívy zvýšili Žirafe náklady na dohodárov, ktorých majú okolo 400. „Doteraz boli náklady na dohody okolo 2000 eur ročne, po novom dosiahnu desaťtisíc eur mesačne,“ spresnila Chodelková.

Žilina v pondelok na mestskom zastupiteľstve bude rozhodovať o budúcnosti oboch centier a vytvorení jedného, spoločného centra.

„Hlúpe rozhodnutia a hlúpe riešenia idú proti vzdelávaniu. Upozorňovali sme na to už pri prijímaní zákona. Minister vtedy hovoril, že samosprávy sú zodpovedné. Dnes vidíme, že nie sú. A nejde len o centrá voľného času, ale aj o školské jedálne, kde samosprávy krátia deti na strave,“ dodal poslanec obyčajných ľudí Igor Hraško.

4 debata chyba