V žilinskej nemocnici poslanecký prieskum nebude, Smer ho nepodporil

Poslanecký prieskum, ktorý mal preveriť okolnosti výberu ozdravného plánu v žilinskej fakultnej nemocnici, nebude. Návrh poslanca za SDKÚ Viliama Novotného nenašiel u väčšiny členov parlamentného výboru pre zdravotníctvo podporu. Mnohí sa hlasovania zdržali.

29.01.2013 12:55 , aktualizované: 13:45
Zuzana Zvolenská Foto:
Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská viackrát vyhlásila, že stojím za šéfom žilinskej nemocnice Štefanom Volákom, ktorý mal kúpiť ozdravný plán od kotolníka.
debata (23)

„Nerozumiem tomu prečo, lebo kauza kotolníkov ozdravný plán v žilinskej nemocnici rezonuje vo verejnosti už viac než dva týždne,“ reagoval po skončení výboru Novotný. Ako pokračoval, existujú tu vážne podozrenia, že časť ozdravného plánu je opísaná z materiálu, s ktorým riaditeľ Fakultnej nemocnice Žilina Štefan Volák uspel vo výberovom konaní.

Ministerstvo zdravotníctva podľa neho dáva len zmätočné vyjadrenia a nezaujalo jasné stanovisko ku kauze, čo malo byť dôvodom pre iniciovanie poslaneckého prieskumu. Novotný sa však nevzdáva, na začínajúcej parlamentnej schôdzi plánuje predložiť návrh, aby plénum požiadalo ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú o predloženie správy k aktuálnej situácii v žilinskej nemocnici a okolnostiam výberu ozdravného plánu.

Novotný len vytĺka politický kapitál, obviňuje Raši

Podľa poslanca Smeru a člena zdravotníckeho výboru Richarda Rašiho chce Novotný z tejto témy vytĺkať len politický kapitál. „Ministerstvo zdravotníctva robí hĺbkovú kontrolu v žilinskej nemocnici, treba si počkať na ňu. Ministerstvo zdravotníctva je orgán, ktorý je kompetentný skontrolovať všetky náležitosti, ktoré boli uvedené v médiách,“ uviedol Raši. Ten verí, že rezort urobí objektívnu kontrolu. Na základe jej výsledkov budú zvažovať ďalšie kroky. Raši bol jediným z členov výboru, ktorý hlasoval proti poslaneckému prieskumu. Svoj postoj zdôvodnil tým, že počas hĺbkovej kontroly nemôže poslanecký prieskum nič pozitívne urobiť. „Môže iba narušiť to, čo sa v nemocnici práve deje. Preto som bol proti, lebo nemá význam robiť prieskum, keď ešte nevieme výsledky kontroly,“ dodal Raši.

Ozdravný plán pre Fakultnú nemocnicu v Žiline vypracovala firma PP Partnership za 10 tisíc eur, konkrétne jej spoločník Tomáš Tvarůžek, ktorý bol donedávna i poradca riaditeľa nemocnice Štefana Voláka.

Na spôsob ozdravovania žilinskej nemocnice poukázala televízia Markíza. Tá informovala, že riaditeľ Štefan Volák kúpil ozdravný plán nemocnice od Juraja Majera, ktorý je vraj jeho sused. Ten pracuje ako kotolník a je konateľom spoločnosti PP Partnership, ktorá za materiál získala 10-tisíc eur. Partnerom v spoločnosti je Tomáš Tvarůžek, ktorý bol riaditeľov poradca. Volák predkladal svoj ozdravný plán vlani v lete, keď sa uchádzal o funkciu. O materiáli naposledy informoval inštitút INEKO, ktorý ho mal k dispozícii. Z jeho analýzy vyplynulo, že ozdravný plán je v mnohých bodoch všeobecný, sčasti sa zhoduje s plánom riaditeľa FN Žilina Voláka, s ktorým uspel ešte na výberovom konaní, ako aj to, že hodnota podobného dokumentu je mnohonásobne nižšia ako spomínaných 10-tisíc eur.

23 debata chyba