Beblavý: ÚVO príde o právomoci, zlegalizujú sa pochybné tendre

Ak v parlamente prejde novela zákona o verejnom obstarávaní z dielne ministerstva vnútra v navrhovanom znení, zlegalizuje aj súčasné pochybné tendre, keďže Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) sa zúži priestor na kontrolu. Na tlačovej konferencii to vyhlásil poslanec za SDKÚ Miroslav Beblavý.

31.01.2013 10:32 , aktualizované: 12:30
Miroslav Beblavý Foto: ,
Miroslav Beblavý (SDKÚ)
debata (12)

„Zákon bude po novom hovoriť, že ÚVO ‚v konaní o námietkach preskúmava len zákonnosť postupu kontrolovaného a úvahy, ktorými sa kontrolovaný pri postupe riadil, preskúmava len vtedy, ak sú zjavne mimo medzí tohto zákona‘. Doteraz ÚVO mohol a často kontroloval, či sú kritériá súťaže postavené primerane. Ak prejde novela, úrad už nebude môcť do žiadneho z týchto tendrov zasiahnuť, lebo ak budú dodržané lehoty a ostatné formálne postupy, nebude môcť preskúmať vecnú podstatu tendrov,“ upozornil Beblavý. Poslanec si teda vie predstaviť, že za týchto okolností by už tendre ako nástenkový alebo mýtny neboli úradom skúmané. „Prakticky prídeme o verejnú kontrolu,“ povedal.

Beblavý vysvetlil, že ÚVO posudzuje, či je naplnená litera aj duch zákona. „Nová formulácia, ktorá je podľa mňa v rozpore s európskym právom, hovorí, že kľúčové veci, ako kritériá, ostanú prakticky v rovine úvahy obstarávateľa. Úrad bude môcť preskúmať len prípady, kde to bude doslova kričať,“ myslí si poslanec. Neúspešným uchádzačom teda ostanú len súdy. No v prípade ich víťazstva bude SR podľa Beblavého platiť nielen za plnenie medzitým uzatvoreného kontraktu, ale aj odškodné.

Predsedníčka poslaneckého klubu SDKÚ Lucia Žitňanská pripomenula, že v roku 2012 sme na Slovensku obstarali tovary, služby za 3,9 miliardy eur, čo je takmer štvrtina výdavkov štátneho rozpočtu. „O použití týchto peňazí prakticky rozhoduje Smer, ktorý je najväčším obstarávateľom. Ovláda vládu, VÚC a veľkú časť miestnej a obecnej samosprávy. Zároveň už vidíme prvé tendre tejto vlády, ktoré ukazujú, že verejné obstarávanie potrebuje kontrolu, lebo oni dokážu využiť každú dieru v zákone,“ podčiarkla.

Novela zákona o verejnom obstarávaní, ktorá vo štvrtok prešla do druhého čítania, podľa jej slov obsahuje veľmi veľa dier, ktoré umožňujú politikom a úradníkom obstarávať od vopred vybratých dodávateľov a nie od tých, ktorí dokážu ponúknuť najlepšie podmienky. „Ideálne by bolo vrátiť ju na prepracovanie, je to ale nereálne. Budeme preto v druhom čítaní predkladať pozmeňovacie návrhy. Problém ale je, že tých dier je veľa. Očakávam, že minister Robert Kaliňák (Smer-SD) pri niektorých ustúpi a dovolí niektoré zaplátať, ale stále tam mnohé ostanú,“ zdôraznila. Beblavý to prirovnal k situácii, keď otec predá dcéry do otroctva a popritom im nechá urobiť zuby, a povie, že je to fifty-fifty, lebo urobil pre ne jednu dobrú a jednu zlú vec. „To je logika, ktorú používa minister Kaliňák,“ uzavrel.

Kaliňák: Beblavý má lož asi zakorenenú v DNA

S obdobnou kritikou ako na tlačovej konferencii vystúpil Beblavý dopoludnia aj v pléne. Kaliňák vtedy označil jeho slová za lži. „Na poslanca Miroslava Beblavého by bol zrejme krátky aj detektor lži,“ vyhlásil minister vnútra Robert Kaliňák. Podľa neho má totiž Beblavý lož zakorenenú asi priamo v DNA. Minister tvrdí, že argumenty opozičného poslanca sa zakladajú vždy na klamstve a žiada ho, aby skúsil znížiť počet lží na meter štvorcový.

Minister vnútra Robert Kaliňák Foto: Pravda, Ivan Majerský
Robert Kaliňák Minister vnútra Robert Kaliňák

„Vy absolútne bezbreho klamete a nemáte s tým žiadny problém. Viem si predstaviť, že na vás môže byť aj detektor lži krátky, pretože vy to máte asi v ‚deenáčke‘,“ adresoval Kaliňák Beblavému po jeho kritike k vládnej novele zákona o verejnom obstarávaní. Beblavý podľa neho klamal okrem iného, keď povedal, že elektronické verejné obstarávanie (EVO) obstarala vláda Roberta Fica. „Obstarala ho druhá Dzurindova vláda a tá ho aj zaviedla do života. Buďte taký láskavý a nehovorte, že za Ficovej vlády sa urobilo EVO. To nie je pravda,“ vyhlásil Kaliňák.

Beblavého tiež upozornil, že pneumatiky pre policajný zbor na 10 rokov sa nedajú obstarať cez elektronické trhovisko. „Pretože cena je ďaleko nad to, na čo je elektronické trhovisko určené. To sú presne tie argumenty, ktoré hodíte do pľacu a čakáte, že vám ich všetci zjedia, ale v konečnom dôsledku klamete,“ uviedol Kaliňák. Beblavého označil za odborníka na všetko a chrobáka truhlíka. „Hovoríte tu od jadrovej elektrárne až po školstvo, obstarávanie, divadelníctvo… Týmto veciam sa hovorí chrobák truhlík. Aj tých treba, faktom však zostáva, že vás prosím, buďte v pokoji a neklamte,“ požiadal Kaliňák Beblavého.

Opozičného poslanca obvinil, že vystupuje a kritizuje len preto, aby bol v médiách. „Ešte aj vlastnú stránku vo wikipédii si napísať sám, to chce veľkú dávku samoľúbosti,“ odkázal minister. Kaliňák zároveň vyhlásil, že víta pozitívne návrhy na zlepšenie zákona o verejnom obstarávaní, ale žiada Beblavého, aby skúsil obmedziť „množstvo klamstiev na meter štvorcový“.

Kaliňák sa tiež spýtal, prečo Beblavý tak plamenne nevystupoval pri „tak geniálnej aukcii, ako boli platinové sitká“. „Vtedy ste za týmto pultom nestáli a nehovorili ste, aké je to otrasné, akým spôsobom SDKÚ zneužila elektronickú aukciu a poslala definitívne do minulosti pocit poctivosti ohľadom elektronickej aukcie. To ste tu nevystupovali, boli ste schovaní v rohu a dúfali ste, že sa nikto nedozvie o ďalšej veci, ktorá hneď na to prišla, ktorá sa volá daňové riaditeľstvo,“ pripomenul Kaliňák Beblavému.

„Ďakujem za informáciu, že mám na wikipédii nejakú stránku, pôjdem si ju pozrieť,“ reagoval Beblavý. Ohradil sa zároveň voči tvrdeniu, že sa zaujíma len o médiá a neprináša riešenia. Beblavý pripomenul, že s Luciou Žitňanskou (SDKÚ) predložili v pripomienkovom konaní k zákonu množstvo detailných pripomienok, z ktorých ministerstvo vnútra 90 percent neakceptovalo. Kaliňáka zároveň obvinil z protizákonného utajovania tendrov v rezorte vnútra a ubezpečil ho, že na to neprestane upozorňovať.

„Budeme vás s tým konfrontovať a nezastrašíte nás ani tým, že si vo voľnom čase lustrujete moje auto, moju wikipédiu a neviem, čo všetko ešte, pán minister,“ obrátil sa Beblavý na Kaliňáka. V súvislosti s kauzou platinové sitká opozičný poslanec vyhlásil, že sa za tú kauzu hanbí, aj keď s ňou nemal nič spoločné. Pripomenul, že v reakcii na kauzu spolu s kolegami sprísnili zákon. „To bolo to sypanie popola na hlavu,“ uzavrel Beblavý. Opozičného poslanca sa zastali viacerí jeho kolegovia. Šéf Mostu-Híd Béla Bugár Kaliňákovi odkázal, že by mu nezaškodilo trocha pokory.

12 debata chyba