Na zmluvy poisťovní s lekármi môže pacient doplatiť

Čím menej liekov lekári predpisujú a čím menej pacientov posielajú na vyšetrenia, tým viac ich zdravotná poisťovňa odmení.

01.02.2013 20:00 , aktualizované: 02.02.2013 15:00
lekár, zdravotníctvo, lieky
Ilustračné foto.
debata (67)

Tento systém zaviedli do zmlúv s lekármi dve súkromné zdravotné poisťovne. Lekári tvrdia, že nemajú na výber a zmluvy musia podpísať, aj keď sú tieto podmienky v neprospech pacienta.

Denník Pravda má k dispozícii kópie zmlúv zdravotných poisťovní Union a Dôvera so špecialistami, z ktorých vyplýva, že lekár dostane od poisťovne viac zaplatené, ak dodrží stanovenú hranicu nákladov na lieky, laboratórne vyšetrenia, dietetické potraviny a zdravotnícke pomôcky. Lekári sú tak motivovaní predpisovať napríklad menej liekov, vyhýbajú sa drahým moderným liekom alebo obmedzujú vyšetrenia. Rozhodujú sa medzi tým, či majú liečiť najlepšie, ako vedia, alebo šetriť peniaze poisťovne a zároveň si prilepšiť.

PIANO

Prečítajte si aj komentár Petra Javůrka Absurdné, no logické

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Andrej Janco, prezident Slovenskej únie špecialistov, tvrdí, že takéto podmienky v zmluve majú všetci lekári. "Z tohto nie je úniku. Buď chcete zmluvu s touto podmienkou, alebo zmluvu s poisťovňou nedostanete,“ tvrdí Janco a dodáva, že lekár nemá na výber.

Podľa neho sa súkromné poisťovne zameriavajú viac na ekonomiku ako na medicínu. „Táto častá revízna činnosť poisťovne potláča práva pacientov, pretože pod tlakom revíznej kontroly lekár nenapíše liek, ktorý by si pacient v skutočnosti zaslúžil. Poisťovňa takto tlačí na lekára, pritom lekár sa má starať o svojho pacienta a nemá byť limitovaný poisťovňou,“ dodáva Janco. Poukazuje na prípad, keď lekár dostal pokutu 50-tisíc eur za to, že pacientovi predpísal liek, ktorý mu však poisťovňa neuznala. Únia špecialistov sa vtedy obrátila na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. „Musím povedať, že úrad nám dal za pravdu vo väčšine prípadov,“ dodal Janco.

Prezident Asociácie súkromných lekárov Ladislav Pásztor tvrdí, že systém, ktorým poisťovne cez rôzne koeficienty odmeňujú lekárov, je tu už dlho. „Musím povedať, že tieto koeficienty neurčuje poisťovňa, ale sa prepočítajú z celoslovenského priemeru všetkých lekárov, ktorí predpisujú lieky aj výkony. Nie je to celkom spravodlivé, ale ako lekári sme si už na to zvykli,“ hovorí Pásztor a dodáva, že okolo zmlúv so súkromnými poisťovňami ešte vedú diskusie a v súčasnosti začínajú s poisťovňami ohľadom koeficientov rokovania.

Zdravotná poisťovňa Union sa obhajuje tým, že nestanovuje podmienky na priznanie bonusu. Podľa jej hovorkyne Judity Smatanovej poisťovňa stanovila hranicu pre náklady, ktorú vypočítala z nákladov 70 percent lekárov. Ak všeobecný lekár alebo špecialista túto hranicu neprekročia, Smatanová hovorí, že mu priznávajú bonus. „Tento bonus je priznaný v cenových podmienkach zmluvy na ďalší polrok,“ povedala hovorkyňa. Dodáva, že ak má lekár vyššie náklady, poisťovňa nevyvodzuje žiadne opatrenia. Vtedy len informuje lekára listom, aby sa vedel porovnať s tými, čo šetria. Vyjadrenie od zdravotnej poisťovne Dôvera sme do uzávierky nedostali.

Všeobecná zdravotná poisťovňa lekárom, ktorí šetria viac ako ostatní, nedáva viac peňazí. „Poisťovňa má vlastnú zmluvnú politiku, v rámci ktorej sa skôr sústreďuje na precízne revízne kontroly zamerané na opodstatnenosť predpisovaných liekov. V rámci zmlúv s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti má dohodnuté presné pravidlá uznávania výkonov, napríklad laboratórnych,“ hovorí Alena Michalcová z poisťovne a dodáva, že majú predovšetkým záujem o to, aby pacient dostal všetku potrebnú zdravotnú starostlivosť.

© Autorské práva vyhradené

67 debata chyba