Chaos v cenách liekov, pacienti doplácajú stovky eur

Zdraženie liekov, ktoré platí od januára, pocítili najviac onkologickí pacienti. Niektoré lieky na liečbu leukémie vypadli zo zdravotného poistenia a pacienti musia hradiť ich plnú cenu.

03.02.2013 20:00 , aktualizované: 04.02.2013 08:00
lekáreň, lieky Foto: ,
Doplatky sa zvýšili najmä pri liekoch pre cukrovkárov, srdciarov, onkologických pacientov, pri liekoch na psychiatrické choroby a pri liečbe alergií.
debata (151)

Viac za lieky zaplatia cukrovkári aj srdciari. Ministerstvo zdravotníctva chcelo zabránilo vysokým doplatkom a zaviedlo nové pravidlá pre určovanie cien liekov, Tie by mali platiť od apríla. Veľkú zmenu však neprinesú.

Základnú liečbu pri takmer všetkých ochoreniach podľa lekárov plne hradia zdravotné poisťovne, pacienti viac doplácajú pri moderných liekoch. Doplatky sa šplhajú k takmer 100 eurám za mesiac, ak má pacient viacero ochorení.

Od januára sa podľa ministerstva zdravotníctva doplatky znížili pri 116 liekoch, zvýšili sa pri 260 liekoch. „Doplatok pri 4 776 liekoch je bez zmeny,“ potvrdila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková. Ako dodáva, doplatky sa podľa nej zvýšili pri liekoch pre cukrovkárov, srdciarov, onkologických pacientov, pri liekoch na psychiatrické choroby, ako aj pri liečbe alergií.

Niektorí onkologickí pacienti, ktorí užívajú jeden z liekov Alkeran, Lanvis, Leukeran, Myleran a Purinethol platia za ne stovky eur. Na problém upozornila televízia JOJ. Najvýraznejší skok nastal v prípade Myleranu, ktorý stál vlani okolo deväť eur, teraz je jeho cena 281, cena Leukeranu stúpla z päť eur na 181, Lanvisu z 24 eur na viac ako 181 eur.

Tie lieky vypadli z kategorizačného zoznamu, čo znamená, že poisťovne ich nemusia uhradiť a pacient platí plnú cenu. Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že v tejto veci nemôže nič robiť, pretože ide o politiku dodávateľa liekov. Ten požiadal o výrazné zvýšenie cien a naša kategorizačná komisia tieto ceny neakceptovala.

Jozef Vrátil, prezident Združenia občanov Slovenska postihnutých epilepsiou AURA hovorí, že na svoje ochorenie berie 4 lieky a dopláca približne 30 eur za mesiac. Problém vidí Vrátil hlavne u tých, ktorí majú ťažký stupeň epilepsie, nemôžu pracovať a sú odkázaní na nízky dôchodok. Poukazuje na rodinu, keď majú epilepsiu obaja muž aj žena, nepracujú a spolu dostávajú asi 380 eur, 240 eur zaplatia za energie a zvyšných 140 eur im zostáva na potraviny a lieky.

„Obaja potrebujú množstvo liekov, takže skúste si predstaviť, z čoho žijú,“ dodáva prezident združenia. Nárast doplatkov zaznamenali aj niektorí diabetici. Podľa Jozefa Borovku, prezidenta Zväzu diabetikov Slovenska, doplácajú za niektoré inzulíny, u každého pacienta to však môže byť iná suma.

„Každý diabetik reaguje na liečbu rozdielne, jeden berie lieky, druhý si pichá inzulín jedenkrát denne, iný aj viackrát denne,“ tvrdí Borovka. Nie pre každého je tiež podľa neho vhodný liek bez doplatku a diabetik si tak musí vybrať ten s vyšším doplatkom. Mnohí cukrovkári podľa Borovku majú aj pridružené komplikácie – neuropatiu, nefropatiu, angiopatiu, čo znamená že majú ďalšie lieky, ktoré si musia platiť.

Pacienti so psoriázou či atopickým ekzémom to majú podľa prezidentky Spoločnosti psoriatikov a topikov Terézie Hurbanovičovej ťažké a doplácajú na množstvo liekov a mastí. „Zmeny doplatkov za lieky ani nesledujeme, lebo by ma muselo poraziť, platíme si za všetky masti, poisťovne nám ich neuhrádzajú, takže ak masť stojí 40 eur, toľko musíme aj zaplatiť,“ tvrdí Hurbanovičová.

Masť vydrží desať dní a za lieky doplácajú aj 30 eur. "Keď si to všetko spočítate, tak naša mesačná liečba stojí najmenej 100 eur. Podľa Hurbanovičovej je táto diagnóza chronická, každý atopik má ešte ďalšie ochorenia a je preto odkázaný na mnohé ďalšie lieky, ktoré tiež niečo stoja.

Urologickí pacienti podľa doktora Igora Bartla nemajú vysoké doplatky. „Niektoré lieky sú bez doplatkov a za niektoré pacient dopláca maximálne sedem eur,“ hovorí Bartl. Táto cena sa môže podľa neho znásobiť, ak má starší človek viac orgánových ochorení, napríklad vysoký krvný tlak alebo diabetes. „V takých prípadoch sa cena liekov môže vyšplhať aj do 50 až 70 eur mesačne, ktoré musí dôchodca zaplatiť zo svojho 400-eurového dôchodku,“ dodáva.

Farmaceutické spoločnosti, ktoré na Slovensku dodávajú lieky na srdcovo-cievne, respiračné, urologické ochorenia, psychiatrické diagnózy, ako aj na bolesť však tvrdia, že ich ceny sú už teraz na minime. Od apríla nebudú výrazne iné.

„Aktuálne má spoločnosť Zentiva na slovenskom trhu 400 produktov, z toho 38 percent liekov má najnižší doplatok pre pacienta a u 155 produktov, čo je takmer 40 percent, máme najnižšie ceny v rámci celej Európskej únie,“ hovorí Beáta Kujaková zo spoločnosti Sanofi & Zentiva Slovakia a dodáva, že v aprílovej kategorizácii sa budú meniť ceny 28 produktov.

Výrazne zmeny cien liekov nepotvrdila ani farmaceutická spoločnosť Pfizer. „Na základe publikovaných rozhodnutí v konaniach ministerstva zdravotníctva k 1. 4. 2013 nenastanú žiadne významnejšie zmeny v úhradách a doplatkoch našich liekov,“ tvrdí Pavol Adamov zo spoločnosti Pfizer.

© Autorské práva vyhradené

151 debata chyba