Vakcíny proti TBC nie sú, ale choroba nezmizla

Vakcína proti tuberkulóze vypadla z ponuky lekární. Ak by sa u nás objavila epidémia tejto choroby, nie je čím očkovať. Zásoby nemá ani štát. Ochorenie, ktoré môže byť infekčné, sa pritom stále drží najmä v osadách. Najnovšie sa objavilo na východe Slovenska.

13.02.2013 12:00
tubera Foto: ,
Vo Výbornej v okrese Kežmarok sa potvrdilo u dvoch detí z miestnej rómskej komunity ochorenie na tuberkulózu. Do obce 5. februára pricestovali odborníci zo Šrobárovho ústavu detskej tuberkulózy a respiračných chorôb.
debata

Výpadok vakcín nastal po tom, ako bývalý minister zdravotníctva Ivan Uhliarik pred viac ako rokom zrušil očkovanie proti TBC. Odôvodnil to tým, že u nás sa už prakticky nevyskytuje. Po zrušení povinného očkovania klesol aj počet objednávok a firmy vakcínu postupne prestali dovážať.

Dostupnosť vakcín proti tuberkulóze denník Pravda overoval vo viacerých lekárňach. Lekárnici potvrdili, že ich nedržia, podľa niektorých je momentálne nedostupná, iné lekárne uviedli, že v prípade potreby očkovaciu látku objednajú. Podľa dovozcu vakcíny minimálne množstvo očkovacej látky je ešte v Bratislave, neregistrujú však nijaké záväzné objednávky. Na február bola objednaná ďalšia dodávka od dánskeho výrobcu, ktorá zatiaľ neprišla. O termíne, kedy bude v dispozícii, distribútor nechce špekulovať.

Ministerstvo zdravotníctva túto tému nerieši. Na otázku Pravdy, či si štát po zrušení povinného očkovania proti tuberkulóze vytvára zásoby vakcín pre prípad epidémie, nás hovorkyňa rezortu odporučila na Úrad verejného zdravotníctva a dodávateľov.

Praktický lekár Peter Marko z podtatranskej Slovenskej Vsi upozorňuje, že pri nedostatku vakcín bude problém zabezpečiť prevenciu proti tuberkulóze najmä v rómskych osadách. „Nedostatok očkovacích látok znamená, že v rómskej komunite, kde sa toto ochorenie vyskytuje najčastejšie, je ťažké zabezpečiť účinnú prevenciu aj pre tých, ktorí prišli do kontaktu s infikovanými,“ hovorí.

Tuberkulóza je označovaná za chorobu chudobných. „Súvisí s bývaním a hygienickými podmienkami, v ktorých rómska komunita žije,“ hovorí Marko. Opätovné zavedenie povinného očkovania v celej krajine nie je podľa neho nutné. Štát by však mal mať istú rezervu pre prípady výskytu epidémií a zaoberať sa regiónmi, kde tuberkulóza nevymizla. „Štát by sa mal rozhodnúť, ako bude riešiť situáciu v niektorých oblastiach Prešovského a Košického kraja, kde sa tuberkulóza reálne vyskytuje,“ dodáva.

Počet prípadov zistenej tuberkulózy podľa neho nestúpa, horšie však je, že sa prenáša z generácie na generáciu. „Aj pri najnovšom výskyte vo Výbornej sa zistilo, že tuberkulóza sa preniesla z otca na dcéru a dcéra preniesla ochorenie na trojmesačného súrodenca, pričom dieťa takmer zomrelo,“ dodáva. Po tom, čo zdravotníci zistili zdroj infekcie, ešte minulý týždeň hospitalizovali aj matku detí.

Podľa detskej pneumologičky Alžbety Bodnárovej z Polikliniky Juh v Košiciach tuberkulóza len tak ľahko nevymizne. „Kým budú sociálne pomery také aké sú, bude aj tuberkulóza,“ hovorí. Vakcíny zatiaľ má, pretože si zabezpečila vlastné zásoby, chýbajú však tuberkulózne testy. Ich dodávka by podľa dovozcu mala prísť spolu s vakcínami.

Detská pneumologička Ivona Bacmaňáková z martinskej univerzitnej nemocnice sa k potenciálnemu šíreniu tuberkulózy nechcela vyjadrovať. V ambulancii vlani vyšetrovala deti, ktoré boli ešte zaočkované a dostali sa do kontaktu v príbuznými infikovanými tuberkulózou. „U detí sme tuberkulózu nezistili, narodili sa pred rokom 2012 a mali protilátky,“ dodala.

Podľa informácií Úradu verejného zdravotníctva počet hlásených prípadov tuberkulózy od roku 2009 klesá, údaje za minulý rok však budú známe neskôr. V roku 2011 bolo na Slovensku hlásených takmer 400 prípadov ochorení na tuberkulózu, rok predtým ich bolo o 42 viac, v roku 2009 to bolo 513 prípadov. Najvyšší výskyt hlásia každoročne Prešovský a Košický kraj.

Pediatrický pneumológ Martin Brezina zrušenie očkovania proti tuberkulóze obhajuje a to, že vakcíny nie sú dostupné, nepovažuje za vážny problém. „Ak by bola účinnejšia očkovacia látka ako tá, ktorú máme k dispozícií, tak by bolo dobré ju mať. Ale očkovanie sme zrušili aj s prihliadnutím na isté hendikepy danej látky,“ hovorí. Očkovanie proti tuberkulóze nemá pritom podľa neho také účinky ako napríklad očkovanie proti čiernemu kašľu alebo detskej obrne. „Teda, že keď zaočkujeme populáciu, vznikne kolektívna imunita a zabráni sa šíreniu ochorenia. Pri tuberkulóze to neplatí,“ hovorí.

Prevencia by sa podľa Brezinu mala sústrediť na dospelých. „Infekčný je zvyčajne dospelý pacient, ktorý vykašliava do okolia tuberkulózne bacily. Základným nástrojom boja proti tuberkulóze je včasný záchyt pacienta a včasná liečba, aby sa bacil ďalej nešíril. Jeden dospelý s aktívnou tuberkulózou v priemere nakazí 10 až 15 iných za rok. Ak zachytíme jedného pacienta včas, tak percento klesá,“ dodáva Brezina.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba