Prenajaté nemocnice nechce nikto kontrolovať

Nemocnice, ktoré župy prenajali súkromníkom, nemá kto skontrolovať. Problém vyplával na povrch pri zdravotných sestrách z nemocnice v Žiari nad Hronom, ktoré žiadali štát aj samosprávu o kontrolu pracovných zmlúv.

15.02.2013 12:00
žiar nad hronom, posteľ, lôžko, nemocnica Foto: ,
Žiarsku nemocnicu spravuje nezisková organizácia, ktorá ju má v prenájme od Banskobystrického samosprávneho kraja.
debata (10)

Neuspeli. Oslovené inštitúcie im tvrdili, že na to nemajú kompetencie. Analytik však tvrdí, že zasiahnuť môže župa a od apríla aj ministerstvo zdravotníctva.

Sestry v žiarskej nemocnici sa pre pracovné zmluvy dostali do sporu s vedením nemocnice. Obrátili sa preto na ministerstvo zdravotníctva, aby prišlo na kontrolu. To však odmietlo. „Nejde o nemocnicu v pôsobnosti ministerstva zdravotníctva a finančné kontroly ani finančné ohodnotenie pracovníkov ministerstvo kontrolovať nemôže. V danej nemocnici môže ministerstvo vykonať kontrolu iba materiálno-technických a personálnych normatívov,“ vysvetlila Zuzana Čižmáriková.

Ministerstvo odporučilo komore sestier, aby sa obrátila na Najvyšší kontrolný úrad, ktorý však povedal, že na súkromné nemocnice nemá dosah, pretože môže kontrolovať len hospodárenie s verejnými peniazmi, čo v prípade žiarskej nemocnice neplatí. Tú totiž ako jednu z mnohých župa prenajala súkromníkovi. „Kontrolná pôsobnosť sa samozrejme môže vzťahovať aj na kontrolu právnických osôb, a teda aj súkromných nemocníc, ale len v rozsahu nakladania s prostriedkami, ktoré im boli poskytnuté z verejných rozpočtov, či už zo štátneho rozpočtu, alebo z rozpočtu VÚC alebo obce,“ vysvetlila Iveta Bieliková, hovorkyňa úradu.

Župy, okrem Žilinského kraja, prenajali nemocnice neziskovým organizáciám, akciovkám či súkromným osobám. Nemocniciam vydávajú povolenia na prevádzku a tvrdia, že ich môžu kontrolovať v rámci zákona o zdravotnej starostlivosti. Do vzťahov medzi zamestnancami a vedením však vstúpiť nemôžu.

Ľudmila Lysinová, vedúca odboru zdravotníctva na úrade Banskobystrického kraja, v prípade sestier zo Žiaru nad Hronom tvrdí, že kontrolu urobiť nemôžu, pretože nie sú zriaďovateľom nemocnice v Žiari nad Hronom. „Dozor v nemocnici môže vykonať ministerstvo zdravotníctva, pretože vydalo nemocnici povolenie na prevádzku, a kontrolné orgány nemocnice,“ hovorí Lysinová. Vysvetlila, že v nemocniciach, ktorým vydala samospráva povolenie, vykonáva najmä dozor nad dodržiavaním povinností poskytovateľa, kontroluje ordinačné hodiny, materiálno-technické vybavenie a personálne zabezpečenie, nie je oprávnená kontrolovať mzdy. Podobne reagovali aj iné župy.

Všeobecné nemocnice, ktoré župy prenajali
Kraj Celkový počet nemocníc Počet nemocníc prenajatých súkromnej firme
Banskobystrický samosprávny kraj 4 4
Bratislavský samosprávny kraj 1 1
Košický samosprávny kraj 4 4
Nitriansky samosprávny kraj 3 3
Prešovský samosprávny kraj 5 5
Trenčiansky samosprávny kraj 3 0
Žilinský samosprávny kraj 4 4

Podľa Ľubomíra Ševčíka, hlavného lekára v Nitrianskom samosprávnom kraji, priamo do problémov nemocníc samospráva nezasahuje, pretože jej to neumožňuje legislatíva. „Kontrolu všeobecných nemocníc vrátane prenajatých môžeme vykonávať nepriamo, a to prostredníctvom krajského lekára a krajskej sestry,“ tvrdí Ševčík.

Prevádzku nemocníc v Košickom samosprávnom kraji rieši súkromná spoločnosť, ktorá na 20 rokov prevzala starostlivosť o štyri nemocnice. „Strategický partner rieši všetky problémy chodu nemocníc i zdravotnej starostlivosti samostatne, bez zásahov regionálnej samosprávy,“ vysvetľuje hovorkyňa Zuzana Bobriková. Spoločnosť raz do roka informuje poslancov zastupiteľstva o činnosti, uskutočnených a plánovaných aktivitách, opatreniach, zabezpečení legislatívnych zmien aj o plánovaných a realizovaných investíciách.

Dosah nad nemocnicami nestratil iba Žilinský samosprávny kraj, ktorý ich neprenajal žiadnej súkromnej spoločnosti. „Z toho vyplýva, že máme možnosti podieľať sa na správe a riadení týchto zdravotníckych zariadení,“ dodáva Hana Danová, hovorkyňa.

Analytik zo Stredoeurópskeho inštitútu pre zdravotnú politiku Tomáš Szalay upozorňuje, že kraj vydáva všeobecným nemocniciam povolenia na poskytovanie zdravotnej starostlivosti. „Podľa zákona o poskytovateľoch je orgánom dozoru nad dodržiavaním podmienok povolenia, takže ak ma kraj pochybnosť o tom, že nemocnica prestala dodržiavať podmienky povolenia, napríklad nemá dostatok kvalifikovaného personálu, môže zasiahnuť,“ dodáva. To sa podľa neho zmení od apríla tohto roku, keď kompetencia vydávať povolenia všeobecným nemocniciam prejde na ministerstvo zdravotníctva a stane sa tak orgánom dozoru nad dodržiavaním podmienok povolenia.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba