Zmajkovičová: Štvrtkovú schôdzu by mal posúdiť ústavnoprávny výbor

Parlamentný ústavnoprávny výbor by mal podľa podpredsedníčky NR SR Renáty Zmajkovičovej (Smer) zaujať stanovisko k štvrtkovému dianiu v parlamente a teda, či predsedajúci schôdze má právo rozhodnúť o prerušení schôdze. Ako povedala Zmajkovičová, v rokovacej sále niekedy bývajú len poslanci, ktorých zaujíma konkrétny prerokovávaný zákon.

16.02.2013 19:37
zmajkovicova Foto: ,
Podpredsedníčka NR SR Renáta Zmajkovičová (Smer)
debata (47)

„Ktorýkoľvek predsedajúci sa môže rozhodnúť a prerušiť schôdzu na dva, tri dni, alebo na týždeň, čo je veľmi nebezpečné,“ zdôraznila s tým, že treba urobiť výklad rokovacieho poriadku a ústavnoprávny výbor by mal zaujať stanovisko. Podľa nej by bola vhodná aj novela rokovacieho poriadku.

V parlamente okrem rokovacieho poriadku existuje podľa Zmajkovičovej aj parlamentná česť. „Vo štvrtok predsedajúci schôdze Ján Figeľ zneužil rokovací poriadok a právomoc predsedajúceho. Využil všeobecný súhlas, ktorý nehovoril o ničom. Poslanci sa všeobecným súhlasom zhodli, že podmienky sú pre rokovanie nedôstojné. V marci budú podmienky také isté,“ uviedla s tým, že ide o nebezpečný precedens. Podľa nej Ján Figeľ a Lucia Žitňanská, ktorá podala procedurálny návrh, si neuvedomili, že z ich návrhu je fraška.

Podľa Zmajkovičovej odchod poslancov Smeru zo sály počas štvrtkového rokovania bol ich stratégiou. „Predseda NR SR vystúpil ešte pred začiatkom rozpravy a pripomenul poslancom, ktorí neboli vtedy v parlamente, ako nedôstojne prebehla voľba generálneho prokurátora. Chceli sme poukázať na to, že traumu okolo voľby generálneho prokurátora nezačal Smer, ale súčasná opozícia, teda predchádzajúca vládna koalícia tým, že sa nevedeli zhodnúť na mene, nevedeli dôstojne odvoliť tak vážnu funkciu generálneho prokurátora,“ dodala.

Schôdza k obžalobe prezidenta Ivana Gašparoviča bude pokračovať 12. marca o 13.00. O pre­rušenie zasadnutia požiadala predsedníčka poslaneckého klubu SDKÚ Lucia Žitňanská s tým, aby schôdza pokračovala v dôstojnejších podmienkach, keďže poslanci vládneho Smeru-SD po vystúpení predsedu parlamentu Pavla Pašku opustili rokovaciu sálu. Plénum jej návrh odobrilo všeobecným súhlasom. Predsedajúci schôdze Ján Figeľ následne rokovanie prerušil s tým, že poslanci sa zídu 12. marca.

47 debata chyba