Tisícom dôchodcov kráti penziu exekúcia

Sociálna poisťovňa varuje, že za posledné štyri roky až dvaapolnásobne vzrástol počet dôchodcov, ktorým na penzie siaha exekútor.

20.02.2013 16:00
dôchodca, dôchodcovia, dôchodok, penzia, odvody Foto:
Ilustračné foto.
debata (38)

K 1. januáru tohto roku ich bolo už vyše 41-tisíc, pričom drvivú väčšinu z nich, až 39-tisíc osôb, tvorili poberatelia starobných dôchodkov. V roku 2009 sa dôchodky z titulu exekúcie krátili len necelým 16-tisícom starobných dôchodcov.

„Celková mesačná suma zrážok z dôchodkov predstavovala len v januári 2,83 milióna eur,“ spresnil hovorca poisťovne Peter Višváder. Najčastejšie si podľa neho zrážky z penzií uplatňujú nebankové subjekty, telekomunikační operátori, poskytovatelia dátových služieb, zdravotné poisťovne, ale aj sama Sociálna poisťovňa.

Ako upozorňuje Ľudmila Grauzelová z odboru metodiky dôchodkového poistenia, mnohí penzisti sa mylne domnievajú, že dôchodkové dávky exekúciám nepodliehajú. „Nie je to však pravda. Doručený príkaz na exekúciu musí Sociálna poisťovňa rešpektovať a začať vykonávať zrážky z dôchodkov,“ zdôraznila. Podľa nej keby inštitúcia exekučné príkazy nerešpektovala, musela by následne vymáhané pohľadávky uhradiť z vlastných zdrojov.

Exekvovanému nemožno vziať celý dôchodok, istá jeho časť mu musí zostať na živobytie. Suma vyplatená dôchodcovi po zrážke musí dosiahnuť minimálne 60 percent životného minima, v závislosti od počtu osôb, ktorým poskytuje výživné.

Keďže 1. júla 2012 sa životné minimum zdvihlo na 194,58 eura, takzvaná nezraziteľná suma z dôchodku je momentálne 116,74 eura. Za každú ďalšiu osobu, ktorej penzista prípadne poskytuje výživné, sa táto suma zvyšuje o 25 percent životného minima, čiže o 48,64 eura.

Keď sa nezraziteľná suma odráta z výšky dôchodku, vzniknutý zvyšok sa delí na tretiny. Ak dôchodca musí hradiť takzvané uprednostnené pohľadávky, vezme mu exekútor dve tretiny zvyšku. Uprednostnenými pohľadávkami sú dlhy na výživnom, náhrada škody spôsobenej ublížením na zdraví alebo úmyselnými trestnými činmi, nezaplatené dane, poplatky, clo a podobne.

Pri neuprednostnených pohľadávkach prichádza penzista len o jednu tretinu zvyšku. Ak však zvyšok presahuje 150 percent sumy životného minima, na tretiny sa rozdelí len suma zodpovedajúca tým 150 percentám a suma nad túto hranicu sa dlžníkovi tak pri uprednostnených, ako aj neuprednostnených pohľadávkach berie celá.

„Nižšie ako uvedené sumy sa z dôchodkov môžu zrážať len vtedy, ak sa oprávnený s povinným dohodnú a oznámia to exekútorovi. Ak od neho Sociálna poisťovňa dostane podnet, zníženie zrážok realizuje,“ pokračovala Grauzelová. Naopak, so zvýšením zrážky musí dôchodca súhlasiť, no nezraziteľná suma mu musí zostať v každom prípade.

Sociálna poisťovňa vyzýva poberateľov starobných dôchodkov, aby si ustrážili svoje príjmy a výdavky. Dôležité je nepodľahnúť najmä lákavým reklamám zo strany nebankových subjektov, ktoré sľubujú „lacné“ pôžičky za niekoľkoeurový mesačný poplatok.

Splácanie pohľadávok už mnohých dôchodcov uvrhlo do chudoby. V poradí na nich už často čaká aj viacero ďalších exekučných príkazov. Podľa vedúceho oddelenia dôchodkových dávok Michala Sedláčka evidujú v Sociálnej poisťovni aj extrémne prípady, keď by dôchodcovi museli z dávky zrážať nasledujúcich 90 rokov, aby si mohol splniť všetky záväzky.

Brániť sa exekúciám nemá zmysel, pri nútenom výbere napokon penzista neuhradí iba pohľadávku, ale aj úroky z omeškania či trovy za právne procesy, ktoré môžu pôvodne vymáhanú sumu výrazne zvýšiť. A kto sa raz ocitne na kolotoči dlhov, toho od exekúcií neuchráni ani smrť. Vymáhanie pohľadávok totiž pokračuje v dedičskom konaní.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba