Stredoslováci sa môžu zabaviť aj športovať

Zábava, tvorivé dielne, dobrá lyžovačka či divadelné predstavenia. To všetko čaká na deti zo stredného Slovenska počas jarných prázdnin, ktoré sa v pondelok začínajú v Banskobystrickom a Žilinskom kraji. Pestrý program ponúkajú mestá, centrá voľného času aj zimné strediská.

25.02.2013 09:43
prazdniny, zima, snowboard Foto: ,
Na dobrú lyžovačku lákajú mnohé zimné strediská. Hoci sa podľa predpovede má tento týždeň otepliť, deťom nezostáva nič iné, len veriť, že sa na svahoch sneh udrží.
debata

Pohoda na každý deň

Školáci v Banskej Bystrici majú viacero zaujímavých možností, ako si užiť prázdniny. Mestské Centrum voľného času Pohoda pre nich pripravilo program na každý deň, do ktorého zaradili astronomické popoludnie, atletické šantenie, stolnotenisový turnaj, modelársky deň, tvorivé dielne, bowlingový turnaj či jazdu na koníkoch. „Využiť môžu tiež verejné korčuľovanie na zimnom štadióne, ktoré bude vo vybraných dňoch a hodinách bezplatné. Aj počas prázdnin budú upravované bežecké lyžiarske trate na Králikoch, k dispozícii sú aj telocvične na Magurskej a Tatranskej ulici,“ priblížil hovorca banskobystrického primátora Filip Roháček.

Voľné dni môžu školáci zaujímavo prežiť napríklad aj v prázdninovom tábore tvorivosti Vedhra, ktorý pripravilo banskobystrické občianske združenie Vedecká hračka. Jarné prázdniny spestrí banskobystrické Bábkové divadlo na Rázcestí detskými predstaveniami o 15. hodine každý deň od pondelka do piatka.

Na svoje si určite prídu deti v Banskej Štiavnici, kde sa od stredy začína veľké prázdninové rodinné podujatie Zimomravenie, ktoré potrvá až do nedele. „Zimomravenie tento rok bude rozprávkové, rozprávka sa bude čítať, hrať na divadelných predstaveniach, deti ju môžu hľadať v pátracej hre Mestečko, objavovať pri netradičnej prehliadke expozície banského múzea, tvoriť v zaujímavých tvorivých dielňach alebo prežívať pri spoločenských hrách,“ hovorí Rastislav Marko z banskoštiav­nického mestského úradu. Vyskúšať si tiež môžu pečenie chleba, zaplávať a zašantiť v plavárni na akcii Vodníkov svet či vychutnať si tajomný obrad prípravy čaju v miestnej čajovni.

Radovánky na korčuliach

Vo Veľkom Krtíši bude denne otvorené centrum voľného času s tvorivými dielňami, radnica však ponúka deťom aj možnosť športovania na zimnom štadióne s klziskom. „Kvôli prázdninám sme zmenili otváracie hodiny, deti sa budú môcť chodiť korčuľovať aj doobeda,“ uviedla hovorkyňa mesta Erika Grega.

Zimný štadión budú môcť využívať aj prázdninujúce deti v Lučenci. Podľa hovorkyne mesta Márie Horňákovej bohatý program im pripravili aj v centre voľného času. Od pondelka do piatka od 8. do 16. hodiny sa deti môžu tešiť na programovú zmes od tvorivých dielní po výlety v okolí. Na deti nezabudli ani v rimavskosobotskom Centre voľného času Relax. Jeho riaditeľka Eva Greisigerová prezradila, že pre mládež pripravili bohaté prázdninové menu. „Organizujeme jarný prímestský tábor v našich priestoroch, pobytový tábor v Spišských Tomášovciach, ale aj tvorivé dielne. Deti budú môcť tráviť čas aj v našich krúžkoch. A kto bude chcieť prísť k nám len nakuknúť, trebárs pri prechádzke so starými rodičmi, môže sa u nás pozrieť napríklad na minizoo, ktorú v centre máme,“ dodala Greisigerová.

Lyžovačka aj vyhriate bazény

Na dobrú lyžovačku lákajú v Banskobystrickom kraji veľké aj menšie zimné strediská. Program pre prázdninujúce deti pripravili napríklad v známom veľkom lyžiarskom stredisku na Donovaloch, prekvapenia však chystajú aj v Ski centre Kokava Línia pri Kokave nad Rimavicou. Vedúci strediska Attila Gálik podotkol, že pred rokom pre deti, ktoré mali na polročnom vysvedčení samé jednotky, pripravili lyžovačku zadarmo. Čo ich čaká tento rok, ešte nespresnil. „Dohodneme sa na tom do začiatku prázdnin,“ dodal tajnostkársky.

Pozorovanie Jupitera, tvorivé dielne, športové aktivity v denných táboroch centier voľného času, ale aj veľa lyžiarskych možností čaká prázdninujúce deti zo Žilinského kraja. Množstvo snehu im stále dopraje aj výborné podmienky na dobrú lyžovačku vo veľkých i v menších strediskách. Väčšina z nich okrem denných ponúka aj večerné lyžovanie či dopravu skibusom. Napríklad zo Žiliny jazdí pravidelne skibus do Vrátnej doliny. Cez jarné prázdniny túto možnosť Žilinčanom ponúka aj stredisko vo Valčianskej doline alebo Veľká Rača a skibusy vozia lyžiarov i z Vrútok do Jasenskej doliny či z Ružomberka do strediska Malinô Brdo.

Kto chce zažiť leto v zime, nemusí vycestovať do exotických krajín, ale môže sa vykúpať vo vyhriatych bazénoch priamo z lyžiarskeho svahu. V akvaparkových bazénoch sa dá nájsť nielen teplá termálna voda, ale aj morská voda, umelé vlny, tobogany a rôzne vodné atrakcie. K dispozícii sú akvaparky v Bešeňovej, v Tatralandii pri Liptovskom Mikuláši, Lúčkach, Dolnom Kubíne, Turčianskych Tepliciach alebo v Oraviciach.

Vybrané podujatia v žilinskom kraji

  • Centrum voľného času Žirafa v krajskom meste Žilina na Hornom vale otvorí jarný denný tábor Poďme sa hrať (športovo-hravý tábor pre deti od 6 do 12 rokov)
  • špeciálne jarné prázdniny budú aj v pobočke CVČ Žirafa v klubovni Hájovňa (na sídlisku Hájik), ktorá bude v čase prázdnin otvorená od 10. do 17. h (obedňajšia prestávka od 12.30 do 13. h), kde sa okrem tvorivých dielní môžu deti tešiť aj na deň so zahraničnými dobrovoľníkmi, kalčetový či pingpongový turnaj
  • detské sympózium Februárové sinfonium na Stanici Záriečie sa začne v utorok 26. 2. a skončí sa v stredu 27. 2. a ponúkne zážitok bez rodičov – 24-hodinový pobyt s experimentálnou tvorbou – animácie, zvukotvorby a hudby pod vedením špičkového tímu lektorov v medzinárodnom zložení, určené pre deti od 9 rokov
  • v stredu 27. februára od 14. hodiny V knižnici nie je nuda – Krajská knižnica v Žiline pripravila pre prázdninujúce deti tvorivé dielne spojené s čítaním kníh
  • prázdninové večerné pozorovania vo hvezdárni v Kysuckom Novom Meste v dňoch 25. 2. – 1. 3. 2013 v čase od 18. do 20. h. Pozorovania budú zamerané hlavne na jasnú planétu Jupiter, súhvezdia zimnej oblohy a Mesiac.  Pozorovať bude možné len v prípade jasného počasia
  • deti v Liptovskom Mikuláši budú môcť s Centrom voľného času lyžovať v pondelok (Žiar-Dolinky), stredu (Opalisko-Závažná Poruba), piatok (Žiarce-Pavčina Lehota), v utorok a vo štvrtok sa môžu zabaviť pri športových hrách v telocvični
  • v sobotu 2. 3. adrenalínový deň vo Vrátnej doline o kráľa bob-u alebo aj KING OF ZiBOB. Víťazom sa stáva najrýchlejší z najrýchlejších.  Zapojiť sa môže naozaj každý, kto má chuť spestriť si deň na svahu (preteky sa začínajú o 12. hodine) 
  • na záver jarných prázdnin trochu lásky na Oravskom hrade, Čaro lásky pre páry aj rodičov s deťmi cez víkend 2. a 3. 3., čítanie zo zamilovanej korešpondencie Juraja Turzu a Alžbety Coborovej, vstup do pôvodnej hradnej kuchyne (bežne neprístupnej), výstava svadobných šiat z minulosti i zo súčasnosti

Hravo – zdravo – veselo, aj také budú prázdniny

Trenčianskym školákom pripravilo program na prázdninové dni tunajšie Centrum voľného času, školský klub Sedmička, Verejná knižnica Michala Rešetku a využiť môžu aj denné tábory, ktoré organizuje kultúrne centrum na najväčšom trenčianskom sídlisku Juh.

V Centre voľného času nájdu žiaci program na prvé tri dni prázdnin. V pondelok sa naučia zabávať s papierom, vyskúšajú si servítkovú výtvarnú techniku, naučia sa vyrábať rôzne darčekové predmety z papiera a skladať origami, čo je staré japonské umenie. Utorok bude venovaný hrám s legom a streda zase športu, rôznym hrám a súťažiam v lesoparku Brezina. Od pondelka do stredy bude deťom prístupný aj školský klub Sedmička pri Základnej škole na Hodžovej ulici. Klub bude v prípade záujmu otvorený od 6.30 do 16. hodiny. Jarné prázdninové superkluby organizuje trenčianska verejná knižnica. Denne od 10. do 12. hodiny budú pre prázdninujúcich žiakov pripravené spoločenské hry, krížovky, časopisy, tvorivá dielnička a police plné zaujímavých kníh.

Kultúrne centrum Aktivity na sídlisku Juh ponúka dva tematicky zamerané denné tábory. V tanečnej škole Street Dance Academy Laciho Strikera sa môžu zúčastniť aj úplní začiatočníci, ak majú aspoň 5 rokov. Jarné kráľovstvo nápadov je denný tábor určený pre deti od 5 do 13 rokov. V Prievidzi, ktorá je druhým najväčším mestom v Trenčianskom kraji, bude počas prázdnin prístupný verejnosti v popoludňajších hodinách tunajší zimný štadión. Prievidzské centrum voľného času organizuje pre deti mestský tábor nazvaný Hravo – zdravo – veselo.

„Ak nebude dostatočný záujem o tábor, deti sa budú môcť tešiť na denne otvorené klubovne v čase od 9. do 17. hodiny. Tu majú k dispozícii stolný tenis, biliard, šípky, počítače, spoločenské hry, DVD a iné zariadenia. K dispozícii budú aj telocvične,“ vraví Michal Ďureje, hovorca Prievidze.

Plnou parou k jari je názov atrakcie, ktorú pre deti pripravilo Hornonitrianske múzeum v Prievidzi. V stredu 27. februára v čase od 9. do 12. hodiny čaká školákov tvorivá dielňa, ktorá je spojená s pohyblivou prezentáciou modelu prievidzského depa. (mk)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba