Psychológ: Vždy hrozí, že človek v afekte siahne po zbrani

Muž v Pezinku zaútočil v pondelok 46-ročnú ženu, ktorá sa zrejme chystala do práce. Po tom, čo ju zasiahol do hrudníka, obrátil zbraň proti sebe a spáchal samovraždu. Psychotestmi, ktorými pred získaním zbrane musia strelci prejsť, agresivitu alebo budúce skratové konanie nemusia odhaliť. Pre Pravdu to uviedol klinický psychológ a psychoterapeut Martin Babík.

26.02.2013 13:00
pezinok, vrazda, strelba, policia, zlocin Foto: ,
Pezinská streľba si vyžiadala dve obete.
debata (1)

Čomu pripisujete stúpajúci trend prípadov, v ktorých sa páchateľ uchýli k použitiu zbrane?
Počet žiadateľov zbrojných preukazov určite v posledných rokoch vzrástol. Vo veľkej miere za to môže aj súčasná doba. Ľudia akoby videli okolo seba samých nepriateľov, cítia sa ohrození a snažia sa chrániť. V človeku môže paranoja narastať, a keď sa vyskytnú nepriaznivé okolnosti vo vzťahu alebo v práci, môže sa cítiť natoľko ukrivdený, že potom je už len krôčik k tragickému vyvrcholeniu. V snahe definitívne vyriešiť situáciu siahne po tom, čo prvé má poruke.

Takže po zbrani môže siahnuť aj taký človek, ktorý je vyrovnaný?
Myslím si, že poväčšine ide o konanie v afekte a do akútneho psychotického stavu pri silných afektoch sa môže svojím spôsobom dostať každý. Prejavuje sa stratou kontroly a vtedy asi aj najčastejšie dochádza k tragédiám.

Sú psychologické testy na získanie zbrojného preukazu dostatočne prísne?
Je ťažké zhodnotiť, či sú testy dostatočne prísne alebo nie. Myslím si, že skôr ako sprísnenie testov by bolo efektívnejšie nasledovať spôsob, akým sa realizujú dopravné testy, kde existuje tzv. celkový register. Keď niekto ide na testovanie, každý psychológ vie, či už daný klient bol testovaný, teda nevzniká možnosť retestovania. Keby sa toto realizovalo aj pri testoch na zbrojný preukaz, psychológ by už mal vedomosť o predchádzajúcich neúspešných pokusoch klienta a mohol by mu tak venovať zvýšenú pozornosť.

Aké najčastejšie dôvody udávajú žiadatelia na získanie zbrojného preukazu?
Dôvody sú poväčšine zhodné s tými, ktoré žiadatelia uvádzajú aj polícii. Nie vždy však korešpondujú s realitou. Úlohou psychologického testovania je potom odhaliť ďalšie možné dôvody a vylúčiť riziko zneužitia držby preukazu. Testovanie sa však vykonáva každých 10 rokov a prirodzene hrozí, že klientovi, ktorý pred pár rokmi testom bez problémov prešiel, sa mohli radikálne zmeniť životné okolnosti a tie ho prinútili zbraň použiť nelegálnym spôsobom.

Dajú sa tieto testy obísť?
Veľká skupina zbrojných preukazov platí, napríklad poľovníci na testovanie chodiť nemusia. No ľudia, ktorí v súčasnosti žiadajú o nový zbrojný preukaz, sa testovaniu nevyhnú. Psychologické testy však fungujú ako preventívna záležitosť, ktorá má v prvom rade odhaliť rôzne psychopatológie alebo ťažšie osobnostné poruchy ako paranoje alebo schizofréniu. Preto je tu vždy riziko, že aj klient, ktorý nevykazoval nijaké patologické prejavy, v afekte po zbrani siahne.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba