Poslancovej priateľke sa darí ďalej

Priateľka poslanca Andreja Kolesíka zo Smeru Daniela Palúchová sa stala riaditeľkou zariadenia sociálnych služieb v Bratislave, súčasne pôsobí v Dozornej rade Polikliniky Tehelná.

06.03.2013 08:00
Daniela Palúchová Foto:
Daniela Palúchová vyhrala konkurz na riaditeľku Domu tretieho veku na Poloreckého ulici v Bratislave-Petržalke.
debata (61)

Konkurz na riaditeľku domova vyhrala, vznikajú však pochybnosti, či jej vzdelanie zodpovedalo podmienkam výberového konania.

Oznámenie o voľnom mieste riaditeľa Domu tretieho veku zverejnil magistrát hlavného mesta ešte na konci minulého roka. Medzi hlavnými podmienkami pre uchádzačov bolo kritérium vysokoškolského vzdelania druhého stupňa v odbore právo, ekonómia, sociálna práca alebo psychológia. Palúchová, ktorá výberové konanie napokon vyhrala, má ukončené štúdium na Lekárskej fakulte UPJŠ v Košiciach v odbore ošetrovateľstvo. Neskôr absolvovala aj špecializačné štúdium Master of Public Health.

„Spĺňam všetky odborné predpoklady pre výkon tejto funkcie,“ reagovala Palúchová. „Komisia ma vybrala, odprezentovala som im svoju koncepciu a tým pádom som splnila podmienky. Nemienim sa vyjadrovať k žiadnym špekuláciám,“ dodala.

Zhovorčivejší nebol ani poslanec Smeru. „Nijako som do tohto procesu nezasahoval, ani som slečne Palúchovej nepomáhal k zvoleniu,“ reagoval Kolesík s tým, že nie je poslancom mestského zastupiteľstva.

„Menovaná zodpovedá vyhláseným podmienkam výberového konania – spĺňa kvalifikačné predpoklady, momentálne si dokončuje štúdium na dosiahnutie tretieho stupňa vysokoškolského vzdelania so zameraním na zdravotnú starostlivosť o seniorov v zariadeniach sociálnych služieb, so špecializáciou na geriatriu. Jej menovanie odporučila výberová komisia a prešla dvojkolovým výberom konaním,“ uviedla vedúca referátu mediálnej komunikácie mesta Bratislavy Daniela Rodinová.

Koncom roka pritom hľadala nového riaditeľa zariadenia sociálnych služieb aj bratislavská mestská časť Rača. Pre vedenie Domova sociálnych služieb a zariadenia pre seniorov boli vyhlásené rovnaké podmienky pre uchádzačov, vzdelanie v skupine odborov sociálne, ekonomické a právne vedy. Uchádzača s rovnakým vzdelaním ako má Palúchová, čiže v odbore ošetrovateľstvo aj so špecializáciou Master of Public Health či dokonca doktorátom z odboru hygiena, však výberová komisia vylúčila. Zdôvodnila to „nesplnením podmienky požadovaného vzdelania“.

Rodinová uvádza, že vo výberovej komisii, ktorá Palúchovú vybrala, mala zastúpenie každá politická skupina. „Odporúčanie kandidáta na tento post bolo jednomyseľné a ako najvhodnejší odborník z výberového procesu vzišla práve pani Palúchová,“ uviedla hovorkyňa s tým, že vymenovanie odobrili už aj mestskí poslanci.

Postup výberu nového riaditeľa Domu tretieho veku sa nepozdáva Asociácii prijímateľov sociálnych služieb. „Asociácia dlhodobo poukazuje na praktiky samospráv pri výberových konaniach na riaditeľov zariadení, do ktorých sa snažia politické strany ovládajúce samosprávy pretlačiť svojich nominantov,“ povedala predsedníčka Mariana Gaálová. V tomto prípade chce asociácia požiadať primátora Bratislavy Milana Ftáčnika, aby nepodpísal uznesenie, ktorým bola Palúchová vymenovaná do funkcie. Asociácia bude žiadať od primátora vyhlásenie nového výberového konania.

Záujem o Palúchovú vzbudilo aj jej augustové vymenovanie do Dozornej rady Polikliniky Tehelná, ktorej jediným akcionárom je Fond národného majetku. V tejto funkcii pôsobí dosiaľ. Nie je pritom jasné, kto ju navrhol. Hovorca ministerstva hospodárstva Stanislav Jurikovič uviedol, že členom komisie fondu sú odporúčaní ľudia na kolegiálnej, kamarátskej alebo odbornej báze.

© Autorské práva vyhradené

61 debata chyba