Vláda stiahla novelu o zdravotnom audite živnostníkom

Parlament sa nebude zaoberať novelou zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorá by okrem iného priniesla povinnosť zdravotného auditu pre všetkých živnostníkov a povinnosť zabezpečiť pracovnú zdravotnú službu pre všetkých zamestnancov.

07.03.2013 07:27 , aktualizované: 11:49
debata

Vláda na svojom štvrtkovom zasadnutí schválila návrh na stiahnutia tohto legislatívneho rám­ca.

Dôvodom stiahnutia návrhu vládneho zákona z dielne ministerstva zdravotníctva má byť administratívna chyba Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorou sa predložený návrh zákona dostal do rozporu so závermi tripartity. Úrad sa za ňu šéfke rezortu Zuzane Zvolenskej aj verejne ospravedlnil.

Kabinet návrh pôvodne schválil na svojom zasadnutí 22. februára. Parlament mal o ňom rokovať na nadchádzajúcej schôdzi, ktorá sa začne 12. marca.

Kvalita ambulancií a nemocníc sa bude hodnotiť novým spôsobom

Kvalita ambulancií aj nemocníc by sa mala hodnotiť po novom. Kabinet vo štvrtok odobril návrh ministerstva zdravotníctva na zmenu nariadenia vlády, ktorým sa vydávajú indikátory kvality na hodnotenie poskytovania zdravotnej starostlivosti. Ako vyplýva z materiálu, na tento účel sa bude využívať celkovo 46 indikátorov. Nariadenie má začať platiť od apríla.

„Zámerom je aktualizovať indikátory kvality zdravotnej starostlivosti tak, aby sa sledovali aj v ďalších medicínskych odboroch, v ktorých doteraz neboli ustanovené a zároveň poskytovali diferencovanú možnosť hodnotenia poskytovateľov zdravotnej starostlivosti,“ priblížilo zámer ministerstvo zdravotníctva.

Novými indikátormi sú úmrtnosť na jednotke intenzívnej starostlivosti, podiel prekladov na jednotku intenzívnej starostlivosti a úmrtnosť na lôžkovom oddelení po preklade z jednotky intenzívnej starostlivosti. Vďaka nim sa má kvalita sledovať aj na ďalších oddeleniach u poskytovateľov ústavnej zdravotnej starostlivosti. „Napomôžu lepšiemu sledovaniu úrovne poskytovanej zdravotnej starostlivosti z pohľadu výsledkov zdravotnej starostlivosti,“ konštatuje sa v materiáli.

Legislatívna zmena, ktorá bola pripravovaná aj v spolupráci so zdravotnými poisťovňami, či odborných spoločností Slovenskej lekárskej spoločnosti, prináša aj nové členenie hodnotenia indikátorov, ktoré sa rozširuje z trojúrovňového hodnotenia na päť úrovní hodnotenia indikátorov. To má umožniť nielen diferencovanejšie a presnejšie hodnotenie poskytovateľov zdravotnej starostlivosti zdravotnými poisťovňami a pacientmi.

debata chyba