Členov Modrého anjela preverili pri simulovanej autonehode v Bratislave

Šesť mŕtvych a niekoľko zranených bolo súčasťou piatkového scenára cvičenia zložiek integrovaného záchranného systému. Hlavným cieľom bolo preveriť nových členov tímu krízovej intervencie Modrý anjel.

08.03.2013 14:44
CVIÈENIE: Simulovaná nehoda Foto: ,
Cvičenie pri simulovanej nehode troch osobných automobilov, cyklistu a chodca so šiestimi obeťami a niekoľkými ranenými v rámci ukončenia vzdelávania nových pracovníkov tímu krízovej intervencie Modrý anjel.
debata

„Niečo robte! Teraz pohol rukou a vy na to úplne kašlete,“ kričal na záchranárov figurant, ktorého kamarát podľa scenára zomrel pri autonehode. Venuje sa mu jeden z členov Modrého anjela, ktorý sa ho snaží upokojiť a vysvetliť mu, čo sa stalo.

„Ide o psychickú prvú pomoc, ktorá prichádza v bezprostrednej dobe, minúty, hodiny od nejakej stresovej situácie,“ vysvetlil riaditeľ Modrého anjela Branislav Chrenka. Zamerajú sa na tých, ktorí nie sú ťažko zranení a nepotrebujú akútnu zdravotnú starostlivosť. „V reálnej situácii sme na mieste s postihnutými dovtedy, pokým je to potrebné, snažíme sa čo najskôr aktivovať sociálnu sieť, aby sa mohli o zasiahnutých ľudí postarať ich rodinní príslušníci,“ povedal Chrenka. Ak je to potrebné, s postihnutými absolvujú obhliadku tela blízkeho alebo pomôžu pri vybavovaní pohrebu.

Piatkové cvičenie odštartovali o 10.15 na hraničnom priechode s Rakúskom Petržalka – Berg. Na mieste boli tri zničené autá, v nich zranení a mŕtvi, zrazený cyklista a stopár, krik a plač. Ako prví dorazili hasiči, po nich záchranári a policajti. „V realite Modrých anjelov informuje operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby,“ vysvetlil Chrenka. Po príchode na miesto nehody prebehne rýchla porada, rozdelia si úlohy a pustia sa do práce.

debata chyba