Kľúčová je súčiastka, ktorá zachytila lano ako prvá

Vrak vrtuľníka, ktorý hasiči bezprostredne po nehode dopravili do vojenského útvaru v Seredi, už skúmajú experti.

11.03.2013 12:00
Šintava, Váh, nehoda, vrtuľník Foto: ,
Vrtuľník havaroval 3. marca podvečer.
debata (3)

Nachádzať sa má na prísne stráženom mieste v obci Zohor, ktorá je od Bratislavy vzdialená len niekoľko kilometrov. Súčasne prebieha aj expertíza zvyškov oceľového lana v Kriminalisticko-expertíznom ústave v Bratislave.

Podľa Jána Fialu, leteckého technika z leteckej školy SNA v Košiciach, expertíza jednoznačne musí zistiť, čo nehodu zapríčinilo. „Ak došlo k nárazu do oceľového lana, tak v mieste, kde sa lano roztrhlo, sa musí nachádzať buď oter farby, alebo mechanické stopy z nejakej súčiastky vrtuľníka, ktoré sú viditeľné len pod drobnohľadom mikroskopu. Vďaka tomu špecialisti získajú dôkaz, že k nárazu naozaj došlo. Expertízne skúmanie je však mravčia práca, a preto pravdepodobne pôjde o dlhodobú záležitosť. Výsledky určite nebudú známe za pár dní,“ hovorí.

Výletný vrtuľník, ktorý sa so štyrmi pasažiermi...
Výletný vrtuľník, ktorý sa so štyrmi pasažiermi...
+10Výletný vrtuľník, ktorý sa so štyrmi pasažiermi...

Pre určenie príčiny nehody bude nevyhnutné nájsť aj súčiastku na vraku vrtuľníka, ktorá zachytila oceľové lano ako prvá. „Podľa typu škrabanca či oteru farby, ktorý musí byť identický s nálezom na lane, sa potom určí, v akom bode a ako k nárazu presne došlo. Princíp je podobný ako pri výstrele z projektilu pištole. Každá hlaveň má svoj identický náboj,“ vysvetľuje. Vyšetrovateľ podľa výsledkov dokáže zistiť, v akom uhle sa vrtuľník v čase nárazu nachádzal a dokonca aj akou rýchlosťou letel. „Každé lano má určitú pevnosť a podľa nej sa dá vypočítať, pri akej záťaži a rýchlosti dôjde k jeho poškodeniu či roztrhaniu,“ dodáva.

Podľa neho je vylúčené, aby dôkladná kriminalistická expertíza nepriniesla jednoznačný výsledok. Môže sa tak stať len v prípade, ak sa súčiastka, ktorá lano zachytila ako prvá, znehodnotila alebo stratila v rieke. Potom by nebolo možné porovnať nález na oceľovom lane a určiť presnú príčinu nehody.

Prípad má na starosti vyšetrovateľka kriminálnej polície v Galante. V prípade obvinenia konkrétnej osoby hrozí za prečin usmrtenia trest odňatia slobody na dva až päť rokov. Bližšie informácie polícia odmietla poskytnúť. Michal Hanus, hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave sa odvolal na prebiehajúce vyšetrovanie. Podľa neoficiálnych informácií však polícia už vypočula pilota Jána Daniša a pasažiera Dicka Kvetňanského.

Vrtuľník sa zrútil do rieky Váh 3. marca podvečer blízko obce Horný Čepeň pri Seredi v okrese Galanta. Nehoda si vyžiadala smrť 13-ročného chlapca, syna pilota. Ďalší pasažieri utrpeli len ľahké zranenia.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba