Ľudia preťažili linku, ktorá informuje o koncesiách

Povinnosť opäť poslať Rozhlasu a televízii Slovenska doklady, na základe ktorých je možné oslobodenie od poplatkov za verejnoprávne médium, spôsobila chaos. Ľudia, ktorí na úľavy majú nárok, musia potvrdenia zaslať do Mlynskej doliny do konca marca. Inak budú od začiatku roka doplácať na koncesiách plnú sumu 4,64 eura mesačne.

12.03.2013 10:00
STV, Slovenská televízia Foto:
Budova Slovenskej televízie
debata (13)

RTVS termín dodávania dokladov nepredĺži, pretože ho určuje zákon. Zľavu z koncesií si môžu uplatniť dôchodcovia, invalidi a ZŤP.

Do redakcie Pravdy v pondelok volali desiatky ľudí, ktorým nie je jasné, či musia doklady posielať ešte raz, keď doteraz to roky nemuseli riešiť. „Je to z toho dôvodu, že od 1. januára 2013 je vyberateľom úhrad Rozhlas a televízia Slovenska a zákon o úhrade za služby verejnosti poskytované RTVS túto povinnosť ukladá všetkým občanom, ktorí si uplatňujú oslobodenie od platenia, respektíve zníženú sadzbu úhrady,“ vysvetľuje hovorca RTVS Richard Šümeghy.

Dcérska spoločnosť, ktorá vyberala poplatky do konca minulého roka, zanikla. Tí, ktorí jej v rokoch 2009 až 2012 doklady predložili, podľa Šümeghyho tak znova robiť nemusia, ak u nich odvtedy nenastala žiadna zmena. „Tí občania, ktorí doklady predložili Slovenskej pošte, ich do konca marca musia predložiť RTVS,“ dodal hovorca.

Čestné vyhlásenie o tom, že seniori nie sú zárobkovo činnými osobami a nežijú v spoločnej domácnosti so zárobkovo činnou osobou, nemusia byť notársky overené. Podrobnosti o poplatkoch môžu ľudia nájsť na stránke www.uhrady.rtvs.sk. K dispozícii je aj telefónna linka 02/32505200. Je však problém sa na ňu dovolať. „Linka je momentálne vzhľadom na zvýšený nápor verejnosti preťažená a to môže byť dôvod, prečo sa niektorí občania nemôžu dovolať. Verejnosť preto prosíme o trpezlivosť, nakoľko v týchto dňoch zaznamenávame na tejto linke enormný počet telefonátov,“ priznal Šümeghy.

Mnohí seniori sa obávajú zneužitia rodného čísla či čísla občianskeho preukazu na dokumentoch, ktoré musia vydokladovať kvôli zníženiu poplatku. „Citlivé osobné údaje môžu občania pri kopírovani dokumentov zakryť, RTVS ich nepožaduje a nie sú potrebné pri uplatňovaní zníženej sadzby alebo oslobodenia od platenia úhrad,“ povedal Šümeghy. Ľudia podľa neho nemusia mať žiadne obavy zo zneužitia, pretože zamestnanci RTVS postupujú v súlade so zákonom o ochrane osobných údajov, ktoré sú chránené.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba