Hrušovský: Celá opozícia sa nikdy nezjednotí na šéfovi NKÚ

Podmienka vládneho Smeru, aby sa novým šéfom Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) stal človek, ktorý bude mať podporu celej opozície, nikdy splnená nebude. V relácii televízie Markíza Na telo to priznal predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský.

17.03.2013 14:34
Pavol Hrušovský, KDH Foto:
Pavol Hrušovský, šéf poslaneckého klubu KDH.
debata (10)

„Ak táto podmienka strany Smer na jednotnom kandidátovi celej opozície má byť splnená, tak splnená nikdy nebude, lebo tam popierame slobodný mandát poslanca. Ja hovorím o dohode medzi stranami. Premiér na začiatku volebného obdobia povedal, že šéf NKÚ patrí opozícii. To je päť politických strán. Z ich dohody vzišlo, že kandidáta bude delegovať SaS. Táto dohoda zatiaľ porušená nebola,“ vysvetlil.

Podľa predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer) sa opozícia tvári, že sa ponúka ako alternatíva voči Smeru, no nevie sa zhodnúť ani na personálnom návrhu. „Predsedovi NKÚ skončilo funkčné obdobie ešte za ich vlády, ani vtedy sa nevedeli dohodnúť. My stále čakáme na ich návrh,“ deklaroval Paška.

V poradí už štvrtá voľba predsedu NKÚ sa uskutočnila v parlamente tento týždeň. Vladimír Klimeš získal v tajnej voľbe len 39 hlasov od 126 prítomných poslancov. Na zvolenie potreboval získať nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov.

10 debata chyba