Štát láka v bločkovej lotérii na výhru okolo 18-tisíc eur

Štát bude od októbra cez relatívne štedré finančné výhry motivovať ľudí, aby si dôslednejšie pýtali bločky za tovary a služby. Na základe bločku totiž bude možné vyhrať v lotérii okolo 18-tisíc eur. V rozhovore pre denník Pravda to uviedol prezident Finančnej správy SR František Imrecze.

21.03.2013 20:00 , aktualizované: 22.03.2013 08:00
termopapier, pokladničný blok, bill, receipt,... Foto:
Ilustračné foto
debata (67)

Vláda si od novej lotérie sľubuje nárast vydávania bločkov, ktorý by zaplátal aktuálne daňové úniky na registračných pokladniciach v sume asi 150 miliónov eur ročne.

Analytici sú v hodnotení plánov opatrní. Predpokladajú, že lotéria pri menších nákupoch môže zabrať, ale pri väčších sumách bude ľudí stále lákať nižšia cena služby na úkor nezaplatenej DPH. Do bločkovej lotérie popri rozsiahlejších kontrolách a vyšších sankciách pre podnikateľov vkladá štát najväčšie nádeje. Vláda potrebuje znížiť daňové úniky, inak sa bude na budúci rok rozhodovať medzi rastom dlhu alebo krátením výdavkov a zvyšovaním daní.

„Je dôležité, aby si pri tejto lotérii ľudia uvedomili, že ak obchodník vydá legálny bloček, tak z danej transakcie aj zaplatí štátu daň. Pokiaľ tak nerobí, o to viac na dani musia platiť samotní spotrebitelia,“ hovorí Imrecze.

Pri bločkovej lotérii nebude spotrebiteľa tiket stáť nič. Stačí, ak na zberných miestach Tiposu pri zasielaní prostredníctvom internetu či SMS do tiketu vpíše číslo z pokladničného bloku z akéhokoľvek nákupu. Tipos vyžrebuje raz za dva týždne desať výhercov. Výhra sa bude stupňovať až po maximálnu hranicu. Vláda predpokladá, že vypĺňaním tiketov sa okrem iného odhalia sfalšované či stornované bločky, ktorými sa najmä bary a reštaurácie vyhýbajú plateniu daní.

Ak napríklad obchodník nepoužije registračnú pokladnicu, hrozí pokuta od 330 až do vyše 3 600 eur. Keď sa dopustí tretieho porušenia, hrozí mu až odobratie živnostenského preukazu. Štát chce aj tvrdými pokutami zlepšiť výber daní. Spolu totiž podľa porovnania so zahraničím Slovensko stráca ročne na daniach až 2,5 miliardy eur a len na DPH prichádza o viac ako miliardu eur.

Bločková lotéria podľa ekonómov síce pomôže k tomu, aby si ľudia pýtali bločky na malé sumy, ale väčšie sumy môžu štátu naďalej unikať. „Položme si otázku: Keď si dáte rekonštruovať kúpeľňu napríklad za 5¤000 eur a robotník vám to spraví bez bločku o 20 percent lacnejšie, čo urobíte? Rozhodnete sa stovky eur zaplatiť navyše, len aby ste bloček poslali do lotérie, kde možno vyhráte? Určite nie,“ konštatuje daňová poradkyňa Monika Sobeková-Majková z Paneurópskej vysokej školy.

Miroslav Boháč z Košíc, ktorý rád uzatvára stávky a tipuje, z bločkovej lotérie nie je veľmi nadšený. „Transakcia bez bločku je pre kupujúceho značne výhodnejšia. Ľudia sa ťažko budú spoliehať na to, že oni budú medzi desiatkou šťastlivcov v žrebovaní,“ myslí si Boháč. Ako hovorí, privítal by systémové opatrenia zo strany štátu, aby ľudia neboli motivovaní k bezbločkové­mu styku.

Štát považuje za jedno zo systémovejších riešení práve sprísnenú kontrolu podnikateľov, čím sa má zabrániť únikom na registračných pokladniciach v samotných reštauráciách či baroch. „Vtedy, keď majú majitelia podnikov najviac ľudí, teda večer cez víkend, vyhýbajú sa vystavovaniu bločkov. Takéhoto priestupku sa dopustila minulý mesiac viac ako polovica nami sledovaných obchodníkov. Z vyše 170 podnikov je to vysoké číslo,“ povedal Imrecze.

Štát chce vytvoriť takisto zoznam „dobrých podnikateľov“, ktorí sa takýchto priestupkov nedopúšťajú. „Kontroly sú u nás každý týždeň a všetko je v poriadku. Myslím si, že takéto zoznamy sú populistickým nástrojom štátu, ktoré neriešia podstatu problému v segmente služieb. Falošné pokladničné bloky, ktoré ministerstvo financií označuje aj ako predbežné účty, sa robia iba tam, kde to majitelia prevádzok nezakázali a je to možný nastroj okrádania majiteľa čašníkom,“ namieta proti opatreniu Pavol Benčík, majiteľ Al Dente Group, jednej z najväčších gastronomických sietí v Bratislave.

Mnohí ekonómovia zastávajú názor, že vlády v Európe by mali v týchto časoch viac bojovať s korupciou, ktorá je v krajinách na dennom poriadku. "Znížením korupcie zostane viac prostriedkov pre verejné projekty a ľudia tak uvidia efektívnejšie fungovanie štátu a budú viac motivovaní neobchádzať daňové zákony,“ tvrdí hlavný investičný stratég Generali PPF Invest Michal Valentík.

© Autorské práva vyhradené

67 debata chyba