Cirkvi taja, o čom budú rokovať. O majetku?

Najvyšší predstavitelia kresťanských cirkví sa zídu v piatok na historicky prvom stretnutí. O čom budú rokovať, však zostalo do poslednej chvíle tajné.

22.03.2013 09:00
Zvolenský Foto:
Za rímskokatolícku cirkev sa na stretnutí zúčastní predseda KBS a bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský.
debata (5)

Rímsko-katolícka cirkev ako iniciátor nechcela vopred obsah stretnutia prezradiť. Program rokovania deň pred stretnutím nepoznala druhá najväčšia evanjelická cirkev. Všetko nasvedčuje tomu, že cirkvi sa budú snažiť nájsť spoločný postup na to, ako reagovať na požiadavku štátu, ktorý žiada informácie o výške cirkevného majetku.

Cirkvi sa stretávajú desať dní pred vypršaním termínu, ktorý im dalo ministerstvo kultúry. Do konca marca mu mali odpovedať, či štátu poskytnú údaje o svojom majetku. Rezort kultúry tieto informácie potrebuje, aby mohol pripraviť návrhy pre nové financovanie cirkví. Ministerstvo kultúry nechcelo potvrdiť, ktoré cirkvi vyjadrenia poslali. V rímskokatolíckej cirkvi o stanovisku pre ministerstvo rokovali na pléne. Či už odpoveď odoslali, hovorca Konferencie biskupov Slovenska Jozef Kováčik potvrdiť nevedel.

Evanjelická cirkev sa k požiadavke ministerstva ešte nevyjadrila. „Informácie musí generálny biskupský úrad vyžiadať od jednotlivých cirkevných zborov, čo si predtým vyžaduje schválenie príslušným orgánom našej cirkvi, ktorým je generálne presbyterstvo. Jeho zasadnutie sa bude konať začiatkom apríla a na programe bude mať aj schválenie uvedenej požiadavky,“ povedala tajomníčka pre mediálnu komunikáciu generálneho biskupského úradu evanjelickej cirkvi Edita Škodová.

Tému súpisu majetku a jeho zverejnenia tak budú zrejme predstavitelia cirkví preberať na dnešnom stretnutí. „Uvidíme, či sa budeme baviť aj o tom a či sa zvolí spoločný postup,“ povedal hovorca Konferencie biskupov Slovenska Jozef Kováčik. Dodal, že má ísť o neformálne stretnutie, kde sa budú vymieňať skúsenosti a názory na rôzne otázky, aj čo sa týka spoločnosti.

Podľa sociológa Miroslava Tížika nie je dôvod na utajovanie programu stretnutia, ak sa majú na ňom riešiť teologické veci. „Zaujímavé je to, prečo sa ostatné cirkvi nechajú vtiahnuť do tajností. Ten, kto príde s predstavou, že ideme niečo potajme riešiť, má nejaký plán a ostatní sa mu môžu akurát prispôsobiť,“ tvrdí Tížik.

Tížik si myslí, že neposkytnúť prehľad majetku je najvýhodnejšie pre katolícku cirkev, keďže ostatné cirkvi nie sú tak bohaté. „Ale tým, že sa to týka aj ostatných cirkví, iniciátor stretnutia ich môže vtiahnuť do agendy. Nie je dôvod, aby pozitívne reagovali na požiadavku štátu. Môžu napísať, že sa tomu nebránia, ale splnené musia byť nejaké podmienky, a teda to prakticky znamená odmietnutie. Nepredpokladám, že majú dôvod, aby sa nechali kontrolovať,“ dodal Tížik.

Za rímskokatolícku cirkev sa na stretnutí zúčastní predseda KBS a bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský. Evanjelickú cirkev bude reprezentovať generálny biskup Miloš Klátik. „Pozývateľom na rokovanie je rímskokatolícka cirkev, a preto je predovšetkým na pozývateľovi, čím sa budeme na rokovaní zaoberať,“ potvrdila Škodová.

Aj zástupca Združenia evanjelikálnych cirkví Ján Szőllős tvrdí, že nevie, čo na stretnutí budú rozoberať. „Keďže sme pozvaní, čakáme na námety od tých, ktorí stretnutie iniciovali. Pravdepodobne budeme definovať okruh problémov, ktorými sa neskôr budeme zaoberať,“ povedal Szőllős. Pravoslávnu cirkev bude zastupovať prešovský arcibiskup Rastislav. Podľa nich sa budú zástupcovia cirkví pravdepodobne zaoberať postavením kresťanov v rámci Slovenska. Pozvánku na stretnutie dostali aj zástupcovia gréckokatolíckej a reformovanej kresťanskej cirkvi.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba