Dubovcová: V ochrane základných práv občanov pretrvávajú rezervy

Kancelária Verejného ochrancu práv v minulom roku celkovo riešila 3 055 podaní od fyzických a právnických osôb. Vybavila 1 450 vecí a 1 555 ostalo nevybavených. Analýzu predložila verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová na stredajšej tlačovej konferencii.

27.03.2013 16:36
Jana Dubovcová Foto: ,
Jana Dubovcová
debata (5)

Okrem odpočtu zhodnotila aj výsledky svojho ročného pôsobenia vo funkcii, ktoré sa naplní vo štvrtok 28. marca. Konštatovala, že orgány verejnej správy majú vo vzťahu k ochrane základných práv a slobôd občanov veľké rezervy. Na základe prieskumov ide o závažnú oblasť prieťahov v súdnom konaní, dodržiavania práv maloletých detí v konaniach orgánov sociálno-právnej ochrany i problematiku poskytovania pomoci maloletým deťom slovenských občanov, ktoré sa ocitli v cudzine bez starostlivosti rodičov.

Verejná ochrankyňa práv upozornila, že je veľký rozdiel v tom, keď obraz o dodržiavaní ľudských práv vzniká prácou od stola, alebo sa ich dodržiavanie overuje v teréne. V tejto súvislosti sa posťažovala na nedostatočné finančné zabezpečenie chodu kancelárie. „V minulom roku sme dostali na činnosť 1.166.276 eur z čoho 1 034 654 eur išlo na nájomné, poistné a mzdy. Po odpočítaní viazaných prostriedkov zostalo kancelárii 126 821 eur, z ktorých sme však museli hradiť aj poštovné, cestovné a ďalšie prevádzkové náklady. Za týchto podmienok nie je možné vykonávať prácu aj v regiónoch. Na tento rok dostala kancelária ešte menej peňazí ako vlani,“ konštatovala Dubovcová.

Kancelária Verejného ochrancu práv si stanovila priority na tento rok a ponúkla niektoré odporúčania Národnej rade SR. Okrem iného aj vytvorenie štátnej profesionálnej siete pomáhajúcich profesií a vytvorenie podmienok pre intenzívne vykonávanie profesionálnej vyhľadávacej, monitorovacej a pomáhajúcej terénnej sociálnej práce pre odbory sociálnej ochrany. Ďalej tiež napríklad aj riešenie právnej úpravy postavenia zamestnancov, ktorým zamestnávateľ nevyplatil mzdu, prevádzku zrušil a nevydal im doklady o ukončení pracovnoprávneho vzťahu.

Dubovcová na tlačovej besede zopakovala svoj odmietavý postoj k verdiktu NR SR, ktorá hlasovaním 22. marca odmietla správu verejného ochrancu práv za minulý rok a vrátila ju na dopracovanie, čo považuje za krok, ktorý je v rozpore s Ústavou.

5 debata chyba