Prítok rieky Nitra ohrozuje domy, hasiči musia prečerpávať vodu

Situácia na dolnom toku rieky Nitra je stále vážna. Jej koryto je plné vody, ktorá zabraňuje odtekaniu menších prítokov. Kritický stav pretrváva v Šuranoch v okrese Nové Zámky. Ľudia tu zápasia s vodou, ktorá ohrozuje mestskú časť Nitriansky Hrádok.

01.04.2013 15:57
Šurany, povodeň, záplavy Foto: ,
Situácia na dolnom toku rieky Nitra je stále vážna. Jej koryto je plné vody, ktorá zabraňuje odtekaniu menších prítokov. Kritický stav pretrváva v Šuranoch v okrese Nové Zámky.
debata (2)

Koryto prítoku Malá Nitra je plné a voda cez hrádzu presakuje do záhrad a pivníc. Podľa slov hovorcu Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Nitre Viliama Pánskeho je tu ohrozených 30 až 50 domov.

Obyvatelia sú tu už od rána na hrádzi a plnia vrecia pieskom. Aj napriek tomu, že stav je vážny, hladina vody sa tu postupne stabilizuje. „Situácia je už ustálená. Bolo potrebné spevniť hrádzu, na ktorú sme uložili zhruba tristo vriec a teraz robíme prečerpávanie s tromi veľkokapacitnými čerpadlami s výkonom štyritisíc litrov za minútu. Okrem toho tu majú čerpadlo aj dobrovoľníci. Momentálne to vyzerá tak, že hladina je už ustálená,“ uviedol Ondrej Hanzlík z Okresného riaditeľstva HaZZ v Nových Zámkoch.

Situácia na dolnom toku rieky Nitra je stále...
Situácia na dolnom toku rieky Nitra je stále...
+6Situácia na dolnom toku rieky Nitra je stále...

Ako skonštatoval, hasiči budú zrejme musieť prečerpávať vodu až do utorka. Ak sa situácia nezmení, hrozba evakuácie obyvateľov domov pri prítoku Malá Nitra podľa Hanzlíka zatiaľ nie je aktuálna. „Horšie to bude, ak by od zajtra podľa predpovede meteorológov začalo pršať. To by situáciu podstatne skomplikovalo. Čo bude nasledovať v nasledujúcich dňoch, je momentálne ťažké predpokladať,“ skonštatoval Hanzlík.

V ostatných oblastiach sa situácia stabilizuje

Stav na vodných tokoch v Nitrianskom kraji sa postupne stabilizuje. Ako uviedol vedúci zmeny Operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Branislav Boniš, situácia sa oproti dnešnému ránu upokojila v okresoch Levice, Zlaté Moravce i v okolí mesta Vráble. „Cesty aj v okrese Zlaté Moravce aj pri Vrábľoch sú prejazdné. V okrese Levice sa viaceré komunikácie takisto podarilo sprejazdniť, naďalej však zostáva uzavretá napríklad cesta k maďarským hraniciam vo Vyškovciach nad Ipľom. Situáciu stále monitorujeme,“ informoval Boniš.

Zatiaľ bez výstrahy zostáva okres Topoľčany a Komárno. Najkomplikovanejšia situácia tak v Nitrianskom kraji aj naďalej zostáva na dolnom toku rieky Nitra v okrese Nové Zámky. S vodou tu bojujú obyvatelia Šurian. Vyhlásený bol III. stupeň povodňovej aktivity v obciach Veľká Maňa a Húl, kde preteká voda z polí a spodná voda zaplavuje pivnice. „V obci Podhájska je takisto vyhlásený III. stupeň povodňovej aktivity. Vylieva sa tu miestny potok Liska. V obvode Štúrovo v obci Salka zasa stúpla rieka Ipeľ. Ešte je tu však rezerva asi dva metre, takže k preliatiu zatiaľ nedošlo,“ skonštatoval Boniš.

2 debata chyba