Radičová sa vracia k politike, ale len knižne

Bývalá premiérka Iveta Radičová sa opäť vrátila k politike. K tomuto kroku sa odhodlala prostredníctvom knihy rozhovorov s novinárkou Ľubou Lesnou Krajina hrubých čiar.

13.04.2013 14:49
Iveta Radičová Foto:
Iveta Radičová
debata (21)

Titul vyjde koncom apríla a jeho autorka naznačuje, že Radičová v knihe otvorene hovorí o udalostiach na Slovensku. „Je absolútne otvorená vo vnímaní a spracovávaní objektívnych faktov a vo vyvodzovaní dôsledkov, ktoré z týchto faktov plynú,“ povedala autorka knihy Ľuba Lesná. Ani v tejto knihe, tak ako vo verejnom živote, sa premiérka s ničím netají. „Slogan padni, komu padni, počas jej premiérovania naozaj fungoval,“ poznamenala Lesná. Výnimkou je len presný obsah rozhovorov medzi štyrmi očami, ktoré mala bývalá premiérka s inými politikmi. Ten nikdy nikomu nezverila, ani pripravovanej kni­he.

Čitatelia sa z knihy dozvedia aj pravdu o rozpade Radičovej vlády. „Že sa predstavitelia SAS v rámci riešenia európskej agendy natoľko rozišli s ostatnou časťou koalície, až sa koalícia stala neudržateľná. Dozvedia sa aj to, že premiérka sa usilovala do poslednej chvíle s predsedom SAS Richardom Sulíkom vyjednávať a nájsť riešenie. Nie jej vinou sa napokon toto riešenie nenašlo,“ konštatovala Lesná.

Ale čitatelia si podľa nej pripomenú aj ďalší závažný fakt, ktorý u nás padol do zabudnutia – že na Slovensku sa európska agenda stala zámienkou na riešenie moci. „Veď si spomeňme – v Nemecku pokojne opozícia hlasovala zároveň s vládnou koalíciou len preto, aby sa mohla európska ekonomická kríza riešiť. U nás sa to nestalo. Naopak. Poslanci strany Smer zahlasovali za euroval až potom, keď padla Radičovej vláda. Takže sa stalo, že počas dvoch dní poslanci za Smer hlasovali diametrálne odlišne v rámci schvaľovania toho istého eurovalu,“ dodala Lesná.

Názov knihy Krajina hrubých čiar vymyslela Radičová. „Názov presne pomenúva fakt, že za veľkými historickými zvratmi Slovensko len urobí hrubú čiaru a nevyvodia sa žiadne dôsledky,“ vysvetlila Lesná. Tak sme podľa jej slov urobili hrubú čiaru za komunizmom, za mečiarizmom a za ďalšími a ďalšími dejinnými zvratmi. Na Slovensku nebol nikto poslaný do väzenia za zločiny komunizmu. “Taký teroristický čin, ako je násilné odvlečenie slovenského občana do cudziny, ostal tiež nepotrestaný. Dokonca bol amnestovaný,“ uviedla Lesná.

Novinárka hovorí, že istá privilegovaná skupina ľudí akoby si u nás mohla robiť, čo chce, porušovať zákon, ako chce, a nie je potrestaná. Spoločnosť nemá možnosť zažiť, že vinník je pomenovaný. Nejde o pomstu, ale len o to, aby sa spoločnosť rukolapne presvedčila, že prekračovať zákon sa nesmie. Miesto toho sa nakreslí hrubá čiara. Premiérka podľa Lesnej spomína v knihe výrok Františka Šebeja zo začiatku deväťdesiatych rokov: „Keby tá čiara bola aspoň prerušovaná“.

Radičová podľa Lesnej až s chirurgickou presnosťou analyzuje aj situáciu okolo voľby generálneho prokurátora, pričom sa netají tým, že zmenu generálnej prokuratúry pokladala za principiálnu vec. „Viem, prečo som kvôli generálnej prokuratúre dala hlavu na klát“, podčiarkla podľa Lesnej v knihe expremiérka.

21 debata chyba