Experti rozhodnú, či bude angličtina v školách povinná

Ministerstvo školstva zváži, či od budúceho roka bude na základných školách povinným prvým cudzím jazykom angličtina alebo budú mať deti na výber z iných jazykov. Jedným z dôvodov je nedostatok angličtinárov na 1. stupni základných škôl, a to aj napriek tomu, že vyše 2 800 učiteľov si v uplynulých rokoch zvyšovalo kvalifikáciu z tohto jazyka.

21.04.2013 15:00
Škola, žiaci Foto:
Na výučbu angličtiny na základných školách si v uplynulých rokoch zvyšovalo kvalifikáciu vyše 2 800 učiteľov.
debata (9)

Minister Dušan Čaplovič možnú zmenu naznačil počas predstavovania výsledkov projektu, cez ktorý sa vyškolilo celkovo vyše 3 200 učiteľov. Tí budú mať od septembra kvalifikáciu na učenie cudzích jazykov pre deti na 1. stupni základných škôl. Väčšina z nich sú angličtinári, necelých 500 učiteľov sa špecializovalo na iné jazyky – nemčinu, ruštinu, francúzštinu, španielčinu a taliančinu.

„Ak budú mať deti na výber ako povinný prvý cudzí jazyk len angličtinu, kvalifikáciu na to bude mať 70 percent učiteľov. Ak by bol na výber aj iný jazyk, kvalifikáciu má 97 percent učiteľov cudzích jazykov pre prvý stupeň základných škôl,“ hovorí Darina De Jaegher zo Štátneho pedagogického ústavu. Podľa De Jaegherovej ak by ako povinný prvý cudzí jazyk zostala len angličtina, hrozí tiež, že učitelia iných jazykov zo školstva odídu.

Čaplovič sa chce riadiť odporúčaniami odborníkov z medzinárodného projektu. Ten sa končí v marci budúceho roka. Prípadná zmena sa očakáva najskôr od septembra 2014. „Musíme dať trochu slobodu a je tu aj požiadavka z nemeckých a francúzskych oblastí. Požadujú kvalitnú prípravu vo francúzštine alebo v nemčine,“ povedal Čaplovič. Na otázku, kedy možno očakávať zmenu, odpovedal, že si počká na odporúčania expertov zo Slovenska i z Rady Európy. „Nebudú o tom rozhodovať úradníci, ale odborníci,“ dodal.

Riaditeľ Základnej školy v Spišskom Podhradí Ján Jurečko ústup od povinnej angličtiny víta. „Obmedzenie výberu jazyka len na angličtinu je zásahom do slobody práv rodičov. Samozrejme, ponuka závisí aj od možnosti školy, u nás by sme teraz mohli ponúkať aj nemčinu,“ hovorí Jurečko. Pri reforme v roku 2008 sa podľa neho nemyslelo na to, že v školách nie je dosť kvalifikovaných učiteľov na prvom stupni, až potom sa spustil projekt na zvýšenie ich vzdelania. Niektorí učitelia, ktorí si vybrali nemčinu, zostali potom prekvapení, keď bývalá vláda zaviedla povinnú angličtinu. V ich škole si kvalifikáciu dopĺňala nemčinárka, ktorá učí na 2. stupni, a dve učiteľky 1. stupňa, ktoré absolvovali náročné štúdium angličtiny.

Riaditeľka Základnej školy na Dudovej ulici v Bratislave Hana Závodná nie je síce angličtinárka, ale angličtinu považuje za dôležitú. Zmeny v ponuke školy a ústup od angličtiny ako prvého cudzieho jazyka by konzultovala s učiteľmi. „Viem si predstaviť, že by sa našlo dosť žiakov a ich rodičov, ale aj pedagógov, ktorí by zmenu v prospech výberu jazyka privítali,“ hovorí. Už teraz podľa nej niektoré deti nemajú o angličtinu záujem. „Na druhej strane sú však učitelia, ku ktorým tiež patrím a ktorí si myslia, že aspoň základy angličtiny by mal mať každý žiak. Angličtinu možno teraz nepovažujú za nutnú ani niektorí rodičia, ale o desať rokov samotné deti zistia, že v dnešnom svete potrebujú aspoň jej základy,“ hovorí riaditeľka petržalskej školy.

Bratislava je podľa nej špecifická tým, že je blízko Rakúska, kde pracujú mnohí rodičia detí a aj preto majú bližšie k nemčine. „Ale ak by aj bola angličtina len na výber, tak by určite zostala v prevahe,“ dodáva Závodná. V každom prípade, ak by angličtina nebola povinná ako prvý jazyk, jej základy by deti mali podľa nej dostať pri druhom cudzom jazyku.

Podľa analytika inštitútu INEKO Petra Goliaša povinná výučba dvoch cudzích jazykov nie je nutná, angličtinu by však ponechal. „Štát by mal dbať na to, aby sa každý poriadne naučil aspoň jeden cudzí jazyk,“ hovorí Goliaš. Problémom podľa neho môže byť to, že žiak môže prestúpiť zo školy do školy, pričom na druhej škole sa nemusí učiť jazyk, ktorému sa začal venovať v predchádzajúcej škole. „A angličtina je najpoužívanejší jazyk vo svete,“ dodáva.

Zmeny sa budú zrejme týkať aj povinnej výučby druhého cudzieho jazyka na druhom stupni základných škôl. Správa o stave školstva, ktorú predložil minister na verejnú diskusiu, naznačuje, že rezort zvažuje aj ústup od povinného druhého cudzieho jazyka. Druhý cudzí jazyk by tak mal zostať voliteľný. Povinný druhý cudzí jazyk je na základných školách od šiesteho ročníka, pričom povinná je jedna hodina týždenne. Školy, ktoré sa zameriavajú na cudzie jazyky, však do svojich programov zaraďujú väčší počet hodín výučby jazykov.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba