Dúhový pride tento rok nebude

Pochod za práva ľudí s homosexuálnou orientáciou mal tento rok oslavovať už svoje štvrté výročie, no začínajúca sa tradícia sa predčasne skončila.

25.04.2013 11:00 , aktualizované: 18:32
Dúhový pochod, homosexuáli Foto:
Minuloročný dúhový pochod v centre Bratislavy.
debata (45)

Podľa organizátorky Romany Schlesinger sa tento rok Dúhový pride neuskutoční, bližšie dôvody však zatiaľ odmietla komentovať. Napriek tomu, že Dúhový pride sa vo svete teší veľkej podpore, na Slovensku ho sprevádzali rozporuplné reakcie verejnosti. Kritizovali ju viaceré cirkevné a konzervatívne hnutia a pri každom ročníku musela zasahovať polícia proti nenávistným útokom radikálnych extrémistov. Minulý rok prišlo na pochod omnoho menej návštevníkov ako v predchádzajúci. Aktivisti to považujú za smutnú správu.

Na článok po jeho vyjdení reagovala Romana Schlesinger zo združenia Queer Leaders Forum, ktoré podujatie organizuje.
„Nie je pravda, že Pride v roku 2013 nebude – nebude v júni. Nie je pravda ani to, že minulý rok bol nižši počet účastníkov pochodu, alebo to, že z nášho tímu zostala len štvrtina členov. Sme v štádiu rokovania, ale už v piatok, najneskôr v pondelok vydáme tlačovú správu o tom, aké sú skutočné plány Pride 2013.“

Pokles počtu účastníkov mohla zapríčiniť aj nedostatočná reklama, viacerým fanúšikom pochodu sa však nepáčilo aj jeho minuloročné spájanie s liberálnou politickou stranou SaS, ktorá vo veľkom podujatie propagovala. Podľa ich názoru sa tým ľudskoprávna akcia zmenila na politickú, čo poškodilo jej obraz a posolstvo, ktoré sa snažila priniesť.

Podľa Hany Fábry, aktivistky za ľudské práva komunity lesbiček, gayov, bisexuálov (LGBTI), ktorá sa každoročne spolupodieľa na organizácii pochodu, nie je ľahké zastrešovať takýto typ podujatia. „Treba prihliadať aj na to, že organizácia je psychicky náročná, pretože vždy hrozí nejaký útok od extrémistov. Nedá sa však nič robiť, veď pochody neboli ani predtým. Veci sa občas hýbu, občas zasa nie,“ konštatuje. Podľa nej určite netreba viniť organizátorov. „Do kuchyne, v ktorej Pride vzniká, sa nestarám, ale organizátori mali určite vlastné dôvody, prečo sa neuskutoční. Sú však aj iné formy, ako upozorňovať na problémy LGBTI ľudí a na ne sa treba sústrediť,“ dodala.

Organizátor pochodov 1. a 2. ročníka Pridu Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv bol z informácie prekvapený. „Považujem to za smutné a zároveň za zlyhanie organizátorov,“ hovorí. Dôvody, prečo sa tento rok pochod neuskutoční, však nepozná. Martin Macko, riaditeľ Iniciatívy Inakosť, nechcel informáciu komentovať, pretože organizátori ešte nevydali oficiálne vyjadrenie.

Problémom by však mohol byť aj hromadný odchod spoluorganizátorov pochodu, z ktorých zostala asi len štvrtina. Väčšina z nich odišla pre pracovnú vyťaženosť a venujú sa vlastným aktivitám. Je možné, že združenie Queer Leaders Forum na čele so Schlesinger, ktoré podujatie organizovalo aj minulý rok, bojuje s nedostatkom aktivistov. Pri takýchto podujatiach je však potrebné zabezpečiť aj dostatok financií a sponzorov, čo mohol byť ďalší kameň úrazu.

Fábry však verí, že podujatiu úplne neodzvonilo. „Takéto akcie majú v rukách vždy konkrétni ľudia a práve o tom je aktivizmus. Preto si myslím, že by nebol problém zorganizovať aj skromnejšiu verziu Pridu, možno nejaké stretnutie ľudí v užšom kruhu, ktorí chcú podporiť práva komunity LGBTI ľudí,“ navrhuje. Podľa nej by stačilo vynechať vystúpenia veľkých kapiel a masívnu propagáciu, čím by sa ušetrili financie aj čas.

Weisenbacher uvažuje podobne ako Fábry. „Inštitút ľudských práv v tejto chvíli zvažuje, čo by sa s touto situáciou dalo urobiť,“ uviedol. Podľa neho už rozmýšľajú, ako by mohli pochod tento rok zorganizovať či nahradiť nejakou podobnou akciou zameranou na podporu práv komunity LGBTI.

Prvý ročník Dúhového pochodu sa konal v roku 2010 a už vtedy došlo k organizovaným útokom zo strany pravicových extrémistov. Minulý rok polícia musela zakročiť dvakrát. Pochod sa tešil aj podpore desiatok mediálne známych osobností, aj bratislavského primátora Milana Ftáčnika. Schlesinger uviedla, že v priebehu mája organizátori vydajú tlačové vyhlásenie, kde verejnosti objasnia dôvody tohtoročného zrušenia.

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba