Poslanci druhý raz schválili novelu o poľovníctve

Poslanci Národnej rady (NR) SR opätovne schválili novelu zákona o poľovníctve z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. Tú na prerokovanie do parlamentu vrátil prezident Ivan Gašparovič. Plénum vyhovelo niektorým prezidentovým pripomienkam a právnu normu na druhý raz prijalo.

30.04.2013 21:31
parlament Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

Hlava štátu mala výhrady voči úpravám spôsobu odvolávania poľovníckeho hospodára v prípade, že o jeho odvolanie požiada užívateľ poľovného revíru, avšak poslanci túto pripomienku neodobrili. Gašparovič nesúhlasil ani s paragrafmi o spoločnej poľovačke, ani to však zákonodarcovia neakceptovali. Podľa prezidentových požiadaviek sa posúva účinnosť zákona na 1. júl 2013. Niekoľko bodov nadobúda účinnosť až 1. januára budúceho roka.

Ján Mičovský z hnutia OĽaNO v rozprave ocenil, že prezident vrátil zákon do NR SR. Poslanci tohto politického subjektu totiž pred časom Gašparoviča otvoreným listom vyzvali, aby novelu nepodpisoval.

Vo svojom vystúpení však Mičovský kritizoval, že hlava štátu na prerokovanie nevrátila aj paragraf, ktorý podľa jeho slov vytváral najväčšiu medzeru v zákone o poľovníctve. Ak doteraz štát spravoval aspoň dve tretiny pozemkov v revíri a chcel ho prenajať, musel tak urobiť cez verejné obstarávanie.

Podľa novely štát môže vytvoriť poľovný revír už pri nadpolovičnom spravovanom podiele. Avšak povinnosť vypísať tender na jeho prenájom má až v prípade, že spravuje dve tretiny pozemkov patriacich do revíru. Vznikla tak právna medzera, ktorá sa podľa opozície týka približne dvoch stoviek revírov na Slovensku. Tie bude môcť štát prideliť záujemcom aj bez verejnej súťaže. Podľa Mičovského odhadov tak štát môže za 10 rokov prísť až o 12 mil. eur, ktoré by štát inak mohol dostať za prenájom spomínaných revírov. „Je to obrovská chyba, keď dokážeme takúto zjavnú medzeru nechať v zákone,“ kritizoval Mičovský.

5 debata chyba