Na platy školníkov a kuchárok odborári dohliadnu sami

Vyššie platy školníkov, kuchárok a ďalších nepedagogických zamestnancov škôl zostávajú naďalej neisté.

06.05.2013 13:00
Deti, žiaci, škola, jedáleň, obed, strava Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Vláda síce odsúhlasila ďalší balík na sľúbené päťpercentné zvýšenie výplat v druhom štvrťroku, doteraz sa však nevyriešili problémy tých, ktorí sa lepších výplat nedočkali. Niektorí zriaďovatelia škôl síce zvyšovali základné platy, tak ako sa to dohodlo v memorande po vlaňajšom štrajku učiteľov, zároveň však zamestnancom vzali osobné príplatky. Odborári sa chystajú tento problém riešiť sami.

„Upozornili sme na problém našich predsedov, aby presne nahlásili, v ktorých mestách a dedinách sa takéto veci dejú, a keď budeme vedieť, o ktorú obec či školu ide, tak budeme vstupovať do rokovania s konkrétnym starostom alebo primátorom,“ uviedol predseda školských odborov Pavel Ondek. Ako dodáva, nepáči sa mu, že vláda neošetrila vyplatenie ďalších peňazí tak, aby samosprávy nemohli obchádzať avizované sľuby.

O probléme odoberania osobných príplatkov hovoril začiatkom apríla minister školstva Dušan Čaplovič. Podľa neho sa tak stalo napríklad v školách v Bánovciach nad Bebravou či v Piešťanoch. Avizoval, že ak sa tieto nedostatky neodstránia, musia sa „vyvodiť zásadné opatrenia“. Šéf rezortu financií Peter Kažimír vtedy pohrozil, že nemusí uvoľniť peniaze navyše do ďalšieho štvrťroka. Mal sa stretnúť s predstaviteľmi Združenia miest a obcí Slovenska, ako situáciu riešiť. Vláda však peniaze vo výške 4,6 milióna eur na ďalšie zvyšovanie platov nepedagogických zamestnancov minulý týždeň uvoľnila bez ďalších podmienok pre ZMOS.

Vedenie ZMOS-u tvrdí, že situáciu preverilo a žiadne pochybenia nenašlo. „Všetky finančné prostriedky, ktoré predstavitelia samospráv dostali, išli riaditeľom škôl a tí ich ďalej distribuovali,“ uviedla hovorkyňa združenia Marta Bujňáková. Podľa nej ak aj kuchárkam alebo školníkom vzali riaditelia osobné príplatky, vedenie združenia o tom nevie.

Odborári už vyzvali zamestnancov, aby sa obracali priamo na nich a nahlasovali problémové školy. Hovoriť chcú aj so ZMOS-om. „Budúci týždeň by sme sa mali stretnúť s vedením združenia a na stretnutí otvoríme aj túto tému,“ dodáva Ondek.

Ministerstvo financií tvrdí, že dohľad nad používaním peňazí nevzdalo a bude sledovať, či ich samosprávy využívajú podľa dohody v memorande, ktoré vzniklo na konci vlaňajšieho štrajku učiteľov. „V ďalších štvrťrokoch bude ministerstvo financií postupovať pri poskytnutí dotácie v nadväznosti na výsledok monitoringu,“ uviedol rezort.

Nepedagogickí zamestnanci, ku ktorým patria najmä kuchárky, školníci či upratovačky, na rozdiel od učiteľov po skončení vlaňajšieho štrajku nedostali zvýšenie platov prenesené do taríf. Namiesto toho pre nich rezort financií na tento rok vyčlenil 18,4 milióna eur, ktoré zriaďovateľom škôl, teda samosprávam, posiela štvrťročne. Druhý balík peňazí by malo ministerstvo financií poslať samosprávam do 14. mája.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba