Paška zrušil parlamentný klub SaS

Poslanecký klub SaS stratil odchodom piatich členov svoju funkčnosť, preto predseda parlamentu Pavol Paška (Smer) rozhodol, že zaniká.

14.05.2013 13:35 , aktualizované: 13:40
Pavol Paška Foto:
Pavol Paška
debata (310)

Paška to oznámil v utorok po poslaneckom grémiu ostatným parlamentným stranám. „Informoval som členov grémia o rozhodnutí, ktoré som urobil a ktoré súviselo so stratou funkčnosti bývalého poslaneckého klubu strany SaS po tom, ako piati poslanci tento klub opustili,“ povedal Paška, ktorý zároveň požiadal súčasných aj bývalých členov SaS, aby navrhli, kto ich bude zastupovať na poslaneckom grémiu.

„Vzhľadom na malé počty a proporcionalitu, ktorá je stanovená zákonom, sa bude musieť vstupovať do týchto výborov aj za účasti iných klubov. S vysokou pravdepodobnosťou budú musieť niektoré kontrolné výbory doplniť poslanci za stranu Most,“ povedal Paška.

Šéf parlamentu v súvislosti so zánikom klubu SaS ďalej nariadil účtovnú uzávierku. „Kluby čerpajú verejné zdroje z rozpočtu Národnej rady na svoju činnosť a zastavil som možnosť čerpať finančné prostriedky z rozpočtu kancelárie,“ uviedol Paška. Požiadal tiež poslancov SaS aj jej bývalých členov, aby sa dohodli a rozdelili si miestnosti, v ktorých pôsobia, tak, aby mohli fungovať nezávisle od seba. „Nariadil som aj majetkovú inventarizáciu,“ doplnil.

Paška zároveň avizoval zmenu zákona, ktorá by mala vyriešiť problém s tým, či poslanecký klub, ktorý má menej ako osem členov, zaniká alebo nie. Navrhol, aby sa do zákona doplnila veta, ktorá jasne povie, že ak počet členov klubu klesne pod osem, tento zo zákona zaniká. „Dal som parlamentnému inštitútu spracovať analýzu, ako je to v okolitých krajinách a všetky to takto majú. Taxatívne je počet daný a nedochádza k špekuláciám,“ poznamenal.

Sulík: Paška nekoná v medziach zákona

Rozhodnutím zrušiť poslanecký klub SaS Pavol Paška prekročil svoje právomoci a nekonal v medziach zákona, myslí si predseda liberálov Richard Sulík. SaS si podľa jeho slov nechala vypracovať tri analýzy od ústavných právnikov, ktoré hovoria, že predseda národnej rady nemá kompetenciu zrušiť poslanecký klub pri poklese počtu jeho členov pod osem.

„Môžem len konštatovať, že toto bolo komunistom vždy blízke. Komunisti si vždy mysleli, že práve pre nich zákon neplatí. Preto si dovolil prezident takú nehoráznosť nevymenovať riadne zvoleného generálneho prokurátora alebo takisto pán Paška si teraz dovolil zrušiť klub i keď to nesmie. Bohužiaľ, v takej dobe žijeme. Môžeme len dúfať, že sa to po najbližších voľbách zmení,“ uviedol pred novinármi Sulík.

Zrušenie klubu pôsobenie SaS podľa Sulíka výrazne neovplyvní. „Pokračujeme ďalej v činnosti, budeme voličov presviedčať, že sme jediná skutočná opozícia voči Smeru,“ dodal líder liberálov.

SaS zvažuje, že Paškovo rozhodnutie napadne na ústavnom súde. „Na druhej strane toto nie je tá podstatná vec pre výkon politiky, to nie je podstatná vec, ktorá zníži nezamestnanosť a zlepší život na Slovensku. Pripúšťame preto aj možnosť, že to nenapadneme na ústavnom súde a budeme sa venovať veciam, ktoré pokladáme za dôležité a to je predkladanie riešení. To nám ide celkom dobre,“ uzavrel Sulík.

Po odchode piatich členov skupiny okolo Jozefa Kollára z poslaneckého klubu SaS z 11 zákonodarcov zostalo v klube šesť členov. Podľa rokovacieho poriadku na vznik poslaneckého klubu treba aspoň osem poslancov.

310 debata chyba