Fico by chcel otvoriť verejnú diskusiu o tom, čo ďalej s VÚC

Slovenská verejnosť sa nedokázala zžiť s modelom vyšších územných celkov (VÚC) a preto treba začať diskusiu o jeho fungovaní. Skonštatoval to premiér Robert Fico na piatkovom zjazde Odborového združenia KOVO v Piešťanoch.

17.05.2013 16:07
Robert Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata (40)

Predseda vlády pripomenul výhody jeho jednofarebnej vlády, ktorá v súčasnosti spúšťa reorganizáciu štátnej správy v regiónoch a reformu verejnej správy EVO.

V tejto súvislosti spomenul aj možnosť zmien v organizácii VÚC. Musíme rešpektovať, že sú vyhlásené voľby do VÚC, ale hneď ako budú zvolení poslanci a predsedovia vyšších územných celkov, musíme otvoriť verejnú diskusiu o tom, čo urobíme s VÚC. Minimálny plán by mal byť tri vyššie územné celky, pretože to je pravdepodobne cesta, ktorá bude akceptovaná aj verejnosťou. Rovnako budeme musieť hovoriť aj o tom, že musí mať štát zastúpenie v týchto orgánoch. Možno by to mohol byť model, ktorý je dnes typický pre Českú republiku, skonštatoval Fico.

Podľa jeho slov v súčasnosti už nie je vhodný čas na diskusiu, pretože by nebolo dobré znervózňovať verejnosť úvahami o reorganizácii VÚC krátko pred voľbami do ich orgánov. Malo by však k nej dôjsť hneď po voľbách do samosprávnych krajov. Je mi ľúto, že sme nevyužili rok, ktorý je za nami. Keby sme o tom začali hovoriť možno už v marci alebo v apríli minulého roku, dnes sme už mohli mať VÚC inú štruktúru, dodal.

40 debata chyba