Zážitok z jazdy v tatrovke kazil len vydýchaný vzduch

Obyvatelia Devína sú odrezaní od sveta už druhý deň. Zásobovanie im zabezpečuje krízový štáb, potvrdenia kvôli absencii v práci či škole zasa starostka.

05.06.2013 20:00
Devín, povoden, záplavy Foto: ,
Nákladné auto je v týchto dňoch jediným dopravným prostriedkom, ktorý jazdí na Devín.
debata (7)

Do centra mesta sa môžu vybrať len každú hodinu. Ani tento výlet z nepokojných vôd inak pokojného Devína nie je obyčajný. Hlavne pre najmenších predstavuje veľké dobrodružstvo. Jazdu na veľkej vojenskej Tatre, ktorá preráža cesty ponorené pod vodou, predsa nezažijú každý deň.

Nákladné auto je v týchto dňoch jediným dopravným prostriedkom, ktorý jazdí na Devín. Premáva každú hodinu namiesto mestskej hromadnej dopravy, ale jeho kapacita je oveľa menšia. Do auta sa síce zmestí aj tridsať ľudí, musia však čeliť stiesneným podmienkam. Jediný kúsok otvoreného priestoru pri vstupe na korbu, ktorý poskytuje výhľad na zavodnené cesty, nestačí na vetranie a vzduch vo vnútri je vydýchaný už pred samotným odchodom. Nehovoriac o tom, že samotná jazda už beztak trvá dlho pre zlý terén.

Dôchodkyňa s manželom, ktorí sa práve z Devína vrátili, bez okolkov priznáva, že bývajú v Dúbravke. „Nie sme z Devína. Chceli sme len vidieť, ako to tam vyzerá, ale nevideli sme vôbec nič,“ hovorí tak trochu sklamane. Podľa nej najlepší výhľad na rozvodnenú rieku by bol z Devínskej Kobyly, tam však auto bohužiaľ nepremáva. Ako sa ukazuje, takýchto zvedavcov je viac. Mladý párik, ktorý nastupuje pri Vodárenskom múzeu, chce tiež len na vlastné oči vidieť, v akom rozsahu sa prírodný živel na krajine vybúril.

Tatra konečne po dlhšom meškaní vyráža smerom na Devín. Po pár minútach, keď popri vyprázdnenej ceste hliadkujú len policajné vozidlá, cez malý otvor vzhliadneme súvislú kalnú hladinu. Zaplavený úsek môže byť dlhý okolo tristo metrov. Napriek pomalej jazde kolesá rozrážajú vodu všade naokolo. Nielen mladšie deti vyťahujú mobilné telefóny a nahrávajú si jazdu autom cez rieku. Dospelí sa pridávajú tiež. Tí však fotia okrem zaplavenej cesty aj svoje ratolesti, ktoré sedia natlačené po krajoch auta. Najväčší problém pre nich v tomto momente predstavuje nastaviť blesk na fotoaparáte. Nechcú predsa spomínať na takýto vzrušujúci okamih prehliadaním rozmazaných tmavých fotiek.

„Nepociťujeme nejaký veľký stres. V tejto oblasti žijeme roky, sme s tou vodou takpovediac zžití,“ hovorí otec troch synov. V meste si boli vybaviť nejaké neodkladné veci, od práce či školy však majú v tieto dni oddych, čomu sa tešia najmä deti. Tento spôsob prepravy si pochvaľuje, je rád, že sa do mesta môžu vôbec dostať. „Len mi trochu prekáža, že tatrovka neodchádza a neprichádza včas. Aj pre deti je to trochu únavné,“ dodáva. Na druhej strane pripúšťa, že pre deti je cesta vojenským nákladiakom zážitkom. Okrem toho asi ešte nikdy nezažili takú vysokú koncentráciu ministrov, politikov, vojakov a policajtov naživo. Práve tí sú okrem pôvodných obyvateľov dôkazom, že život v Devíne neustal.

Po zaplavenom tristometrovom úseku je zvyšok Devínskej cesty až po hrad už v poriadku. Obvykle živá pulzujúca oblasť pod zrúcaninou teraz pripomína zakliate podhradie. Všetky reštaurácie a hotely zívajú prázdnotou. Niektoré ich vchody sú zaplavené. Jediné čo zreteľne počuť, je pochod vojakov a ich dohováranie pri napĺňaní vriec s pieskom. Priamo sem už obyvatelia neprichádzajú. Na najhoršie čakajú radšej doma.

Vystúpenú hladinu rieky delia od preliatia len tri dielce hliníkových stien, čo predstavuje okolo 60 centimetrov. „Na jednom úseku cesty je už 10 rodinných domov, ktoré sú úplne pod vodou. Našťastie sme ich stihli včas evakuovať,“ hovorí starostka Devína Ľubica Kolková. Podľa nej hrozbe ďalšieho vyliatia rieky z koryta pri štvrtkovej kulminácii majú zabrániť nielen zábrany či vrecia s pieskom, ale aj gumové vaky naskladané po okraji cesty.

O záplave v skratke

  • Na Dunaji vyhlásili v stredu 3. stupeň povodňovej aktivity v ďalších dvoch vodomerných staniciach – v Medveďove a v Štúrove. Najvyšší povodňový stupeň platí ešte pre Vysokú pri Morave, Devínsku Novú Ves a Devín v Bratislave.
  • Pre povodne uzavreli most ponad Dunaj medzi Slovenskom a Maďarskom, bývalý hraničný priechod Medveďov – Vámoszabadi, polícia má odkláňať dopravu na bývalý hraničný priechod Komárno – Komárom, pre vozidlá s celkovou hmotnosťou do 20 ton, alebo cez Bratislavu.
  • Autobusy dopravcu Slovak Lines na linke Bratislava – Viedeň nepremávajú cez rakúske obce Wolfsthal a Hainburg. Autobusy premávajú z Bratislavy po diaľnici na letisko a do Viedne.
  • Slovenská pošta dočasne nedoručuje zásielky do Devína. Hneď ako to situácia umožní, zásielky by mali prísť k svojim adresátom, tvrdí pošta.
  • Veľká voda v Bratislave prilákala množstvo zvedavcov. Kaviarne na nábreží pri obchodnom centre Eurovea boli plné a stovky ľudí tesne za policajnými páskami fotili rozvodnený Dunaj. Ľudia s fotoaparátmi sa tlačili aj na Starom moste. Ďalší si chodili obzerať protipovodňové zábrany na Tyršovom nábreží. Niektorí pre lepšie zábery neváhali ani preskakovať policajné pásky. Aj pre nedisciplinovanosť ľudí polícia uzavrela vstup na nábrežie Dunaja na úseku od Mosta SNP po Starý most.
  • Zásobáreň pitnej vody – ostrov Sihoť je pod vodou, nezaplavené sú len vyvýšené miesta. Vodári sa medzi jednotlivými stanicami prepravujú na člnoch. Dve čerpacie stanice zo štyroch boli odstavené, pretože sa do nich dostala voda. Dodávky pitnej vody ešte v stredu neboli ohrozené.
  • Ak sa voda preleje cez mobilné zábrany na Devíne, uvažuje sa, že vybudujú druhý val, z ktorého potom budú čerpať vodu. Starostka Devína Ľubica Kolková dúfa, že voda neprekročí prognózovaný maximálny stav hladiny 971 centimetrov. Hrádza v Devíne je stavaná na 1 100 centimetrov.
  • Celkovo je nasadených viac ako tisíc hasičov, ktorí sa striedajú v Bratislavskom kraji. Okrem toho je v pohotovosti 1 300 dobrovoľných hasičov, a to v troch krajoch – Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom. Zvýšili aj počet policajných hliadok. Na území Bratislavy ich je 60, ďalších 50 je v zálohe.
  • Voda z Karloveského ramena zaliala okolie. Pod vodou sú chodníky medzi Vodárenským múzeom a vysokoškolským internátom Družba, ako aj celá Vodárenská záhrada. Priesaky spodnej vody zatopili aj areál lodenice.
  • Na cestách v bratislavskej Petržalke, najmä na Panónskej a Dolnozemskej ceste, sa začala objavovať splašená zver zo zatopených lužných lesov či polí. Zvieratá sa môžu objaviť aj na sídliskách.
  • Slovenské národné múzeum do odvolania zatvorilo pre verejnosť sídelnú budovu na Vajanského nábreží. Múzeum preventívne vysťahovalo zbierky zo suterénnych priestorov. Slovenská národná galéria z preventívnych dôvodov ešte v utorok evakuovala tranzitný depozitár zo suterénu Esterházyho paláca na Námestí Ľ. Štúra.
  • Tohtoročné povodne pravdepodobne povedú k legislatívnym zmenám pravidiel, v akom čase pred prírodnou katastrofou treba povolať sily a zložky záchranného systému. Zámerom je čo najlepšia a skorá príprava. Pripustil to minister vnútra Robert Kaliňák. V súčasnosti sú pravidlá viazané na jednotlivé povodňové stupne. (sita)

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba