Bojovať proti komárom bude aj vláda

Obavy z obrovskej invázie komárov, ktorá sa očakáva po minulotýždňových záplavách, sú také silné, že situáciou by sa mala zaoberať aj vláda.

11.06.2013 13:00
A zasa útočia komáre! Ako na ne? Foto:
Ilustračné foto
debata (12)

Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka už na stredajšom zasadnutí príjme opatrenia, ktoré by ohrozeným obciam a mestám pomohli zvládnuť kalamitnú situáciu. „Vláda v stredu rozhodne o riešení problému, ktorý pravdepodobne vyvolá kritické premnoženie komárov po povodniach,“ zopakoval včera minister pre Pravdu svoje vyjadrenia z nedeľnej diskusnej relácie verejnoprávnej televízie.

Spôsob či finančnú sumu na boj proti nepríjemnému hmyzu však minister spresniť nechcel. „Návrh pripravujeme v súčinnosti s rezortmi životného prostredia aj zdravotníctva. Máme naň ešte 48 hodín,“ prezradil v čase, keď ho redakcia oslovila.

„V prípade riešenia aktuálneho stavu alebo legislatívy bude rezort životného prostredia súčinný,“ prisľúbil hovorca ministerstva životného prostredia Maroš Stano. Podobne sa vyjadrilo ministerstvo zdravotníctva.

Situácia je mimoriadna, treba plošné postreky

Podľa šéfa protipovodňového krízového štábu v Bratislave Ľubomíra Andrassyho bude pomoc vlády v tomto smere nevyhnutná. Tak legislatívna, ako aj finančná. „Terajšia situácia je naozaj mimoriadna. Budeme musieť ísť do veľkých plošných postrekov, ktoré zasiahnu aj chránené oblasti,“ skonštatoval.

Od vlády Andrassy predovšetkým očakáva, že zo zákona o ochrane proti povodniam odstráni legislatívne nedostatky. „Mal by konečne striktne zakotviť kompetencie jednotlivých štátnych orgánov,“ mieni. Zároveň by podľa neho mala zabezpečiť krytie nákladov na kalamitu zo štátneho rozpočtu.

Andrassy pripomenul, že bratislavská samospráva robila v metropole postreky už v máji, keď sa komáre tiež značne premnožili. Zásah na 10-tisíc hektároch plochy si vyžiadal 75-tisíc eur. „V najbližšom čase však očakávame oveľa horšiu situáciu. Keby sme s postrekmi obišli chránené územia, prakticky by sme len vyhodili peniaze do vzduchu,“ zdôraznil.

Postreky proti komárom sú dnes plne v kompetencii samospráv, ktoré však často nemajú peniaze ani na základnú prevádzku. Rezort životného prostredia posudzuje iba aplikáciu chemických látok na chránených územiach. Na postrek na území s tretím stupňom ochrany treba súhlas príslušného obvodného úradu životného prostredia, vo štvrtom a v piatom stupni, čiže v prírodných rezerváciách a národných parkoch, je nutná výnimka. „V odôvodnených prípadoch vyhlasuje vláda mimoriadnu situáciu. Vtedy sú postreky povolené aj na chránených územiach,“ doplnil Stano.

Nagy požiada o doplnenie zákona

Zdravotné otázky súvisiace s kalamitným výskytom komárov rieši ministerstvo zdravotníctva a Úrad verejného zdravotníctva, ktoré postupujú podľa zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Na postreky zase dohliada ministerstvo pôdohospodárstva.

„Ak však príde na lámanie chleba, zodpovedného jednoducho niet,“ myslí si Andrassy. Exminister životného prostredia, dnes poslanec Mostu József Nagy v nedeľnej televíznej debate oznámil, že na najbližšej schôdzi parlamentu navrhne vrátiť do zákona odsek, ktorý z neho vypadol v roku 2010. Podľa neho sa náklady na ničenie komárov dali započítať do záchranných prác a obciam ich štát preplácal. „Máme tu dvojročné vákuum, keď postreky hradia výhradne obce. A vieme dobre, že tie každý rok dostávajú menej finančných prostriedkov. Takže komáre riešia tak, že ich jednoducho neriešia,“ uviedol Nagy.

Podľa exministra môžu legislatívne prieťahy v tomto smere trvať tak dlho, že kým sa skončia, „komáre nás zožerú“. Preto žiada, aby vláda v prípade, že sa komáre naozaj začnú nekontrolovateľne množiť, čo najskôr v tejto súvislosti vyhlásila mimoriadny stav.

Územiam, ktoré sa v uplynulých dňoch ocitli pod vodou, hrozí kalamita z premnožených komárov do dvoch-troch týždňov, závisí to najmä od počasia. Komárom sa darí najmä v oblastiach so stojacou vodou, ktorú zohrieva teplý vzduch. Útoky ich rojov možno predpokladať súvisle po toku Dunaja, na slovenskom území od Devína až po obec Chľaba v okrese Nové Zámky. Takisto je však ohrozená oblasť Moravy pri Devíne a Devínskej Novej Vsi, ako aj Váhu od Komárna po Kolárovo.

12 debata chyba