Dokumenty o zneužití spravodajských objektov vyňali zo spisu

Dokumenty, ktoré v utorok dostal predseda Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva Martin Fedor (SDKÚ), boli vyňaté zo spisu v archíve. Vyhlásil to minister obrany SR Martin Glváč (Smer) po stretnutí s Fedorom, ktorý mu materiál priniesol.

12.06.2013 11:24 , aktualizované: 17:16
Martin Glváč Foto: ,
Minister obrany Martin Glváč
debata (46)

„Po oboznámení sa s dokumentom som začal so zhromaždením dokladov a šetrením. Na jeho základe môžem konštatovať, že predmetná písomnosť v rozsahu šesť strán bola vyňatá zo zväzku, ktorý bol po prešetrení založený do archívu,“ uviedol Glváč. Podľa neho ten, kto túto písomnosť podsunul, zrejme nepovažoval za dôležité, že táto záležitosť už bola prešetrená v roku 2010.

Šéf rezortu obrany potvrdil, že v dokumente išlo o objekty z čias druhej Dzurindovej vlády. „S pánom Tibenským bol urobený bezpečnostný pohovor, bol na polygrafe a na základe toho ho pani Radičová potvrdila vo funkcii riaditeľa VOS,“ dodal minister. Pripomenul, že ak budú existovať akékoľvek pochybnosti, poskytne absolútnu súčinnosť orgánom činným v trestnom konaní.

Fedor: Objavil sa nový dokument, devastácia VS pokračuje

Zdá sa, že devastácia Vojenského spravodajstva pokračuje. Povedal to poslanec SDKÚ a šéf Osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva Martin Fedor na margo nového dokumentu, ktorý hovorí o možnom zneužívaní finančných prostriedkov vo Vojenskej spravodajskej službe (VSS). V tejto súvislosti sa Fedor v stredu stretne s ministrom obrany Martinom Glváčom (Smer).

„Tentoraz ide o dokument, ktorý je opatrený pečiatkou a vykazuje znaky kópie originálneho dokumentu. Týka sa aj vysokého vojenského funkcionára Vojenského spravodajstva,“ povedal o dokumente, ktorý mu bol doručený v utorok. Podľa jeho názoru situácia okolo Vojenského spravodajstva prekračuje všetky únosné medze. „Zdá sa mi, že to presahuje medze nielen ministerstva, ale aj vlády a správy tejto vlády,“ dodal Fedor.

„Požiadal som ministra o urgentné stretnutie, zvolám stretnutie výboru na kontrolu vojenského spravodajstva aj k tejto téme,“ dodal šéf výboru. Dokument chce ministrovi odovzdať pri osobnom stretnutí. Zároveň ho chce požiadať o odpovede na tri otázky. „Prvá by bola či ide aj v tomto prípade podľa ministra o slohovú prácu alebo máme k dispozícií ďalšiu znepokojivú prácu,“ uviedol. Rovnako sa ho chce opýtať či bol ako minister o tomto prípade informovaný a či bol takýto materiál odovzdaný kompetentným orgánom.

Smer nezablokuje mimoriadnu schôdzu parlamentu

Vládny Smer v parlamente nezablokuje mimoriadnu schôdzu Národnej rady, na ktorej by poslanci mali diskutovať o podozreniach z tunelovania Vojenskej spravodajskej služby (VSS). „Budeme mať klub. Mali by sme schváliť program a schôdza by sa mala uskutočniť,“ uviedla predsedníčka poslaneckého klubu Smeru Jana Laššáková. O zvolanie mimoriadnej schôdze požiadali v pondelok opoziční poslanci, pod návrh sa podpísalo 42 zákonodarcov SDKÚ, KDH, Most- Híd, SaS a OĽaNO.

Predseda osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva Martin Fedor (SDKÚ) už avizoval, že opozícia nebude žiadať, aby schôdza bola za zatvorenými dverami, lebo chce, aby sa na nej minister obrany Martin Glváč vyjadroval čo najviac otvorene. Fedor považuje za predčasné a účelové, že vládna väčšina zastavila činnosť parlamentného výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva v kauze údajného tunelovania Vojenskej spravodajskej služby.

„Výbor žiadne právomoci neprekročil. Dosiahol, že kauza sa za dva dni nezamietla pod koberec. Zastavenie činnosti ukázalo, že výbory nemusia byť bezzubé. Vytvorili sme priestor pre svedectvá bývalých príslušníkov Vojenského spravodajstva. Dosiahli sme, že kauze sa venuje pozornosť,“ vyhlásil 5. júna. Fedor vtedy uviedol, že jeho správa o činnosti výboru na kontrolu činnosti VS problémy z podozrení tunelovania Vojenského spravodajstva nezastiera a nekopíruje ministrove tvrdenia o slohovej práci. „Niekomu sa môže zdať málo ostrá. Niekto bude prekvapený, že sa podarilo prijať správu, ktorá konštatuje vážne problémy, ktorá konštatuje existenciu potvrdených podozrení vo Vojenskom spravodajstve z rokov 2006 – 2010,“ upozornil.

Informáciu o dokumente priniesol denník Sme. V správe sa podľa denníka píše, že súčasný námestník Vojenského spravodajstva Róbert Tibenský zneužíval svoje postavenie na vlastné obohatenie sa v rokoch 2004 až 2008. Ako šéf jedného z odborov vojenskej tajnej služby mal vtedy zariadiť prenájom bytov na spravodajské účely, ktoré sa však v skutočnosti využívali len na osobné potreby.

46 debata chyba