Vymenovanie Čižnára sa odďaľuje

Od zvolenia kandidáta na generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára uplynuli dva týždne, prezidentom do funkcie ešte vymenovaný nebol.

02.07.2013 12:00
jaromír čižnár Foto: ,
Jaromír Čižnár
debata (11)

Podľa programu, ktorý zverejnila prezidentská kancelária, hlava štátu Ivan Gašparovič nebude mať na toto rozhodnutie ani v nasledujúcich dňoch čas. Prezident dostal návrh na vymenovanie 19. júna, Čižnár na to následne odišiel na dovolenku.

Kandidát na šéfa prokurátorov, ktorý zatiaľ vedie bratislavskú krajskú prokuratúru, čerpá dovolenku do 2. júla. Hovorca Krajskej prokuratúry v Bratislave René Vanek potvrdil, že nemá z prezidentskej kancelárie žiadne informácie o tom, či a kedy prezident Čižnára vymenuje.

Prezident má tento týždeň nabitý oficiálny program. V utorok a v stredu je na stretnutí hláv krajín visegrádskej skupiny v poľskej Wisle, vo štvrtok prijme osobitného pápežovho vyslanca slovinského kardinála Franca Rodého. V piatok, v deň štátneho sviatku, bude Gašparovič na cyrilo-metodskej národnej púti v Nitre. V zahraničí bude dnes aj premiér Robert Fico, na spoločnom rokovaní slovenskej a maďarskej vlády v Budapešti.

Vymenovaním Čižnára sa takmer trojročný zápas o prokuratúru nekončí a mal by pokračovať na jeseň. Na Ústavnom súde leží viacero podnetov týkajúcich sa nielen sťažnosti prezidentom nevymenovaného kandidáta Jozefa Čentéša, ale aj podaní o súlade zákona o Ústavnom súde s ústavou, ktorý prijal parlament v zrýchlenom režime.

Zmena zákona mala vyriešiť patovú situáciu námietkami zablokovaného Ústavného súdu, opozícia ju napadla a súd predbežným opatrením zastavil jej účinnosť. Ústavný súd sa však k rozhodovaniu vráti po prázdninách najskôr v septembri. „Súdne prázdniny sú naplánované od 8. júla do 9. septembra. Podobne to bolo aj v minulých rokoch, sudcovia však rozhodovali minimálne v senátoch,“ uviedla hovorkyňa súdu Anna Pačurová.

Predsedníčka Ústavného súdu Ivetta Macejková považuje za logické, ak plénum Ústavného súdu bude najprv riešiť súlad novely zákona o Ústavnom súde a až potom rozhodovať o sťažnostiach Jozefa Čentéša. Podľa nej pokiaľ Ústavný súd vysloví, že novela zákona o Ústavnom súde je v súlade s ústavou, ďalší postup v Čentéšovej sťažnosti, teda rozhodovanie o námietkach zaujatosti či určenie zloženia senátu, ktorý bude o sťažnosti Čentéša rozhodovať, bude vymedzený aj ustanoveniami tejto novely.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba