Honoráre umelcov sú štandardné

Drahé alebo primerané? Takéto otázky sa týkajú honorárov umelcov, ktorí vystupovali a pripravovali časti osláv 1 150. výročia príchodu Cyril a Metoda na hrade Devín.

09.07.2013 13:00
Adriana Kučerová Foto:
Adriana Kučerová
debata (4)

Išlo o uzavreté podujatie, ktoré organizoval Úrad vlády, odvysielala ho verejnoprávna televízia. Štátny rozpočet mali vyjsť na 30-tisíc eur, Úrad vlády vyčlenil 20-tisíc eur. Na honoráre umelcov malo ísť 14 500 eur.

Najväčší honorár patrí podľa zverejnených zmlúv známej opernej speváčke a sopranistke Adriane Kučerovej, ktorej má za tri piesne prísť 5 500 eur. Umelecké dielo, ktoré vytvoril spevák Marcel Palonder, bolo ohodnotené na 4-tisíc eur a práca režiséra Františka Palondera na 5-tisíc eur.

„Považovala by som to za štandardné eventové honoráre, hoci možno vo vyššej rovine,“ ohodnotila sumy dramaturgička Adriana Kronerová, ktorá má s organizáciou podobných podujatí viacero skúseností. Na výške honorárov sa podľa nej odrazilo aj to, že oslavy sa konali bez účasti verejnosti a v priamom prenose ich vysielala verejnoprávna televízia. V týchto prípadoch totiž podľa slov Kronerovej sú odmeny nižšie ako za bežných okolností, keďže vystúpenie sa berie aj ako súčasť vlastnej propagácie.

Kučerová na oslavách zaspievala piesne Aká si mi krásna, Hoj, vlasť moja a taktiež pieseň z pera spomínaného Marcela Palondera s názvom Na veky v nás. Na oslavách sa zúčastnili len najvyšší štátni predstavitelia, čiže prezident Ivan Gašparovič, predseda parlamentu Pavol Paška, premiér Robert Fico či ministri. Okrem nich sa naň dostali už len šéfovia štátnych úradov či predstavitelia cirkví.

Podľa plánu osláv, ktorý schválila vláda, prebehlo v tomto roku v rámci výročia už viacero podobných akcií. Šlo zväčša o púte či hudobné festivaly a ďalšie verejné podujatia. Zavŕšením roka osláv by malo byť v decembri uvedenie diela Cyril a Metod – Slovanské oratórium v SND, ktorého predpokladaný rozpočet je 21 150 eur.

Všetky štátnoreprezentačné podujatia za tento rok by dovedna mali stáť vyše 164-tisíc, pričom časť z tejto sumy zaplatia aj cirkvi a ďalšie inštitúcie.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba