Slováci budú môcť platiť na úradoch kreditnou kartou

Kolkovými známkami budú môcť Slováci platiť aj v budúcom roku. Ministerstvo financií totiž v novele zákona o správnych poplatkoch posúva termín zrušenia kolkových známok na 1. júl 2014. Právnu normu v stredu schválila vláda.

10.07.2013 12:44 , aktualizované: 12:47
vláda Foto: ,
Ilustračné foto
debata (8)

„Úhrada formou kolkovej známky je najčastejší a najpoužívanejší spôsob platenia poplatkov, preto sa navrhlo posunutie zrušenia kolkových známok,“ zdôvodnil rezort financií v predkladacej správe. Ministerstvo by však zároveň chcelo do budúcnosti predstaviť aj nový spôsob platenia na úradoch, ktorý by mal nahradiť kolkové známky.

V praxi by to znamenalo, že Slováci by po novom mohli poplatky uhradiť v hotovosti alebo platobnou kartou napríklad aj v novinových stánkoch, ktoré im vytlačia potvrdenie o zaplatení.

Už v priebehu budúceho roka by mali na príslušných orgánoch pribudnúť nové technické zariadenia, ktoré budú nové spôsoby platieb podporovať. Podľa ministerstva veľkou prednosťou zavedenia nových spôsobov platenia bude vedenie centrálnej evidencie, predaja a zúčtovania. Rezort financií preto od novely očakáva aj mierne pozitívny vplyv na rozpočet verejnej správy a na podnikateľské prostredie.

Na reformu verejnej správy bude dohliadať riadiaci výbor

Reformu verejnej správy bude usmerňovať Riadiaci výbor pre koordináciu reformy verejnej správy v Slovenskej republike. Zriadenie takéhoto výboru na návrh ministra vnútra odsúhlasila vláda.

Rezort vnútra potrebu riadiaceho výboru odôvodňuje tým, že pri reforme je potrebné zabezpečiť jednotný koordinovaný postup všetkých, ktorí sa na nej podieľajú. „Vzhľadom na celospoločenský dosah zmien, prepojenosť jednotlivých riešení ako aj v súvislosti s prípravou Slovenskej republiky na tvorbu a implementáciu operačných programov v Programovom období 2014 až 2020, je potrebné zabezpečiť jednotný koordinovaný postup všetkých zainteresovaných subjektov,“ píše sa v predkladacej správe návrhu na zriadenie výboru.

Na čele výboru bude štátny tajomník ministerstva vnútra, jeho podpredsedom bude generálny riaditeľ sekcie verejnej správy rezortu vnútra. V orgáne budú mať zástupcov všetky ministerstvá, úrad vlády, úrad geodézie, kartografie a katastra, úrad pre verejné obstarávanie, rómsky splnomocnenec, splnomocnenec pre občiansku spoločnosť, Združenie miest a obcí Slovenska a Združenie samosprávnych krajov SK8.

8 debata chyba